Waarom empathische mensen het risico lopen om bijnieruitputting te krijgen

Als psychiater behandel ik vaak patiënten die zeer empathisch zijn, en die in een staat van uitputting raken door een syndroom dat gekend is als bijnieruitputting/ vermoeide adrenalineklieren.
Dit is een complex van symptomen zoals uitputting, pijn, angst, moeite om helder te denken en slapeloosheid. In deze staat is het theoretisch zo dat de adrenalineklieren de stress in de buitenwereld niet aan kunnen, zodat hormonen zoals cortisol, die je normaal in vorm houden, uitgeput raken.

door Dr. Judith Orloff

In mijn boek,The Ecstasy of Surrender (De extase van overgave) heb ik het over de heel reële situatie van empathische aandoeningen, waarbij empathen letterlijk de stress en symptomen van anderen overnemen. Ongelukkigerwijze heeft de conventionele geneeskunde geen context waarin dit te plaatsen valt, en krijgen vele empathen foute diagnoses.images Omdat empaten emotionele sponzen zijn en letterlijk symptomen van anderen overnemen, verhoogt dit hun stressniveau, en maakt dit dat ze ontvankelijker zijn voor uitputting van de adrenalineklieren. Hier zijn wat oplossingen voor empathische mensen om adrenalineklier-vermoeidheid te behandelen, de symptomen aan te pakken en je energie te herstellen. Maar denk eraan, dit is slechts een symptoombehandeling – empathen dienen hun levensstijl gefundeerd te veranderen, zodat je je energie op lange termijn effectief kan beheren.

Manieren om bijnieruitputting aan te pakken

 • doe bij een dokter een bloedtest om je cortisol-levels te meten
 • vraag aan je dokter informatie over op natuurlijke manier je cortisol-level in orde te brengen
 • neem regelmatig zoveel rust als je kan (slaap is zeer healend en herstellend!)
 • verwijder de energie-vampieren in je leven, of toon ze op zijn minst duidelijke grenzen zodat ze je niet chronisch uitputten
 • eet volwaardige voeding en vermijd junk food
 • voeg Himalayazout toe aan je dieet, en vermijd lage kwaliteits-zout (check altijd even met je dokter wanneer je bloeddruk hoog is)
 • vermijd witte bloem en andere toxische granen
 • minimaliseer je suiker-verbruik
 • doe zachte lichaamsoefening en stretching, bouw geleidelijk aan conditie op en doe meer inspanning naarmate je energie-level stijgt
 • mediteer: 3 minuten hartmeditatie om mini-breaks te nemen doorheen je drukke dag, om jezelf opnieuw op te laden
 • neem 2000 tot 5000 mg vitamine C per dag (raadpleeg altijd je dokter)

  Bijnieruitputting
  de bestseller die Dr Wilson schreef over bijnieruitputting (klik voor info)

Naast die praktische tips hou je best de attitude aan van positief denken. Bestook jezelf niet langer met negatieve gedachten zoals ‘Ik zal me nooit nog beter voelen’, of ‘Ik ben zwak en ziek’. Focus liever op de overgave-affirmaties die ik bij het eind van elk hoofdstuk aanbied, zoals ‘Ik ben gezond, gelukkig, en ik verdien het om wel-zijn uit te stralen’.

Over bepaalde stress in de buitenwereld hebben we geen controle, maar we hebben wel innerlijk controle over hoe we daar mee omgaan.

Om vermoeidheid van de adrenalineklieren aan te pakken, kan je veel innerlijke stress vermijden door patronen van zelfbeschuldiging los te laten, en mededogen en liefde voor jezelf te ontwikkelen!

Bekijk het boek Bijnieruitputting-het stresssyndroom van de 21e eeuw bij Bol.com

Gast Auteur

Gast Auteur

Verzamelnaam voor alle artikelen die door gast auteurs zijn geschreven. Ook met ons samenwerken? Wij werken graag samen bewuste ondernemers die een mooiere plek maken van deze wereld. Je leest er hier meer over
5-hoek

Overige artikelen

Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Zit je veel aan je bureau? Probeer deze yogapose!
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Blijf je voortdurend hoge tonen horen? Je bent niet de enige!
Pijnappelklier: de zetel van de ziel?
De pijnappelklier is de zetel van de ziel
10 Universele wetten van het bestaan
Ontdek de magie van draken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Waarom voelen hoogsensitieve mensen zich tot ongezonde liefdesrelaties aangetrokken?