Zit je veel aan je bureau? Probeer deze yogapose!

In een perfecte wereld zouden we een leven leiden waarin we de hele dag door actief zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat veel zitten een risicofactor is voor vroegtijdig overlijden en is geassocieerd met een verhoogd risico op type twee diabetes, en hart -en vaatziekten.

Voor de meeste mensen is het geen keuze, al dat zitten hoort nu eenmaal bij je werk. Gelukkig is er een yogapose die moeiteloos in je werkdag past en die ontzettend goed helpt tegen de negatieve effecten van zitten: de brugpose!

Zo kom je in de brugpose

yogapose brugpose yogaZoek een plekje waar je comfortabel op je rug kunt liggen. (Als je op kantoor geen plekje kunt vinden, kun je natuurlijk ook wachten tot je weer thuis bent – en we werken nu toch al veel thuis.)

Buig je knieën zodat je voeten plat op de vloer staan. Zet je voeten ongeveer op heupbreedte van elkaar, probeer met je vingertoppen lichtjes je hielen aan te raken en trek je kin een beetje in. Terwijl je inademt, duw je je voeten tegen de grond aan en breng je je heupen naar het plafond.

Focus je bewustzijn op het punt waar je bilspieren overgaan in je hamstrings; span de achterkant van je benen aan en voel de extra ruimte voor je heupen. Beeld je in dat je aan een draadje omhooggetrokken wordt! Houd je buikspieren stabiel en je knieën op een lijn met je heupen; zo blijft je hele lichaam in de juiste, gezonde houding.

Houd dit vast voor 15 seconden en laat je onderrug langzaam zakken terwijl je uitademt. Voor het beste effect raden we je aan om drie sets te doen van ieder 15 seconden.

Laat de yogapose voor je werken

Misschien doe je de brug volgens deze uitleg en voelt het helemaal goed. Top! Maar het mooie aan yoga is dat je elke pose zo kunt aanpassen, dat hij precies past bij wat jij nodig hebt.

Dus als het goed voelt, probeer dan je vingers te verstrengelen en zachtjes te trekken. Dat helpt je om je borst en schouders verder te openen.

Als je merkt dat je lichaam meer ondersteuning nodig heeft, dan kun je een yogablok gebruiken. Plaats die met de langste kant omhoog onder je onderrug. Probeer jezelf niet op het blok te storten, maar voel hoe hij je lichtjes helpt. Door een blok tussen je dijen te klemmen, is het makkelijker om je knieën in de juiste positie te houden en wordt de pose intensiever voor je benen.

En als laatste variatie, voor wie zich geroepen voelt: ga in de derde set over in de wielpose, als je daar klaar voor bent._zit veel aan je bureau yogapose

Waarom werkt dit?

Als je op je werk veel zit, dan ben je vast wel bekend met stijve heupen en rugpijn. Dat komt doordat je tijdens het zitten je heupen naar voren en omhoog aanspant, wat je psoas korter maakt. Dat is de spier tussen je onderrug en de bovenkant van je dijspier. En dan hebben het nog niet eens over hoe de meeste mensen zitten, de hele dag onderuitgezakt of voorovergebogen.

Niet zo vreemd dus dat we aan het eind van de dag overal pijn hebben.

In de brugpose spannen we de heupspieren niet aan, maar rekken we ze juist. Zo maak je ruimte aan de voorkant van je lichaam. Heb je de pose onder de knie, dan voelen je borst, schouders en heupen na een set of twee al een stuk losser.

Dat wil nog niet zeggen dat je al die uren aan zitten kunt goedmaken met een minuutje aan rekoefeningen. We kunnen bijna allemaal wel wat tips gebruiken voor een gezondere zithouding en om meer beweging in onze dag te krijgen. Maar als snelle pose tussendoor voor wanneer je je stijfjes voelt, is de brug de perfecte optie.

5-hoek

Overige artikelen

Met jezelf verbinden middels Geweldloze Communicatie
Gronding : 3 redenen waarom je niet zonder kunt als je hooggevoelig bent
Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Neurowetenschappers laten zien wat vasten doet met je brein
15 mythes over hoogsensitiviteit
5 Goedkope en effectieve hulpmiddelen bij het reinigen en ontgiften van het lichaam
Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Zuiveren van energie in je huis & praktijk