Om echt de voldoening te voelen van ‘leuk werk’ of om je missie te leven, heb je soms heel wat te overwinnen. Mogelijk kom je oude patronen tegen van ‘moeten voldoen’ die verhinderen dat je voelt wat je zelf wilt. Of je hebt onzekerheid te verwerken. Als je het oude loslaat, creëer je ruimte voor iets nieuws. Als je emoties doorvoelt, maak je een transformatie door van ‘overleven’ naar ‘leven’ en naar werk dat echt bij je past.
Voldoening vind je niet zozeer in ‘zekerheid’
Zo was Manouk, die ik interviewde voor mijn boek Van voldoen naar voldoening, rechten gaan studeren omdat ze dacht dat het haar zekerheid zou bieden. Na de studie vond ze een drukke baan als jurist op een groot kantoor. Daarnaast werkte ze af en toe als fotomodel. Ze mocht vrij nemen als ze een fotoshoot had, het werk haalde ze in haar vrije uren in.
Toen de baan vanwege een grote nieuwe klant steeds meer overwerk vergde, werd het te veel. Lange tijd deed ze er een schepje bovenop, om alles toch gedaan te krijgen. Het werken als fotomodel wilde ze niet opgeven, daar kreeg ze juist energie van. Maar de baan vergde meer en meer en in het weekend laadde ze niet meer op. Uiteindelijk raakte ze burn-out.
Voldoening vind je vaak niet in dingen die ‘moeten’
Als je uitgeput thuis zit, is ander werk meestal nog lang niet aan de orde. Eerst heb je tijd en ruimte nodig om te herstellen en de energievoorraad aan te vullen. Om te ontspannen en even niets te hoeven. Want juist het idee iets te moeten, hoe subtiel misschien ook, geeft druk.
Het leidt tot spanning in je lichaam en onrust in je hoofd. Dat kost energie, en zo herstel je niet. Daarom is het nodig het idee van ‘moeten’ los te laten. Zodat je kunt ontspannen en je aandacht kunt richten op je behoeftes en verlangens.
Leren om te voelen
Manouk zegt: ‘Ik had zo lang mijn gevoel onderdrukt, dat ik moest leren om de verbinding tussen mijn hoofd en lichaam weer te voelen. Dat is het grootste proces, nog steeds: leren luisteren naar mijn lichaam. Nu ga ik stilzitten als ik iets voel en leg ik mijn handen op mijn buik of ik doe een meditatie. Dat helpt me. Bijvoorbeeld om grenzen te stellen, dat heb ik pas laat geleerd.’
Doordat Manouk de tijd nam om te leren luisteren naar haar lichaam en ze durfde te voelen, wist ze niet alleen dat ze niet terug kon naar haar baan als jurist. Geleidelijk werd het ook duidelijk dat ze verder wilde met het werk als fotomodel. Dat was wel even spannend.
Angst en onzekerheid transformeren
Ze vertelt: ‘Ik moest het idee loslaten dat ik lange tijd had van mijn toekomst: het gebaande pad als jurist en opklimmen binnen het bedrijf. Een nieuwe richting op gaan, kost kracht en moed. Het was spannend om keuzes te maken. Zoals een nieuw modellenbureau zoeken. Het gaf me onrust doordat de toekomst onzeker was. Het hielp mij om te bewegen, zoals skaten, zo kon ik spanning in mijn lichaam loslaten en uit mijn hoofd komen.’
De spanning die Manouk in haar transformatieproces tegenkwam, had ook te maken met haar adoptie. ‘Ik ben als kind vanuit Korea hierheen gekomen. In de steek gelaten zijn door mijn biologische familie heeft een diep gevoel van onveiligheid gegeven, en angst dat dat weer kan gebeuren. Daardoor heb ik altijd een bewijsdrang gevoeld en bleef ik doorzetten, ook al paste het werk als jurist niet echt bij me.’
Je missie vinden door spannende stappen te zetten
Ik geloof dat spannende stappen zetten je verder brengt op het pad naar leuk werk en leven van je missie. Want daar waar je verlangen zit, daar zit ook je angst. Zoals angst dat het niet lukt. Of dat je er niet van kan leven. Het dan tóch doen, geeft kracht.
Manouk: ‘Ik word er blij van om te zien dat als je ergens voor kiest, het dan ook echt op je pad komt. Ik trok het werk als model aan toen ik een bureau had gezocht dat grotere klanten en opdrachten heeft. En het werd steeds meer, zoals campagnes voor bekende merken. De vraag of ik er wel van kon rondkomen, is nu geen zorg meer.’
De nieuwe vorm is niet altijd van tevoren al duidelijk, die ontstaat gaandeweg. Dat maakt een omslag in werk vaak juist zo spannend. Maar als je daar doorheen bent gegaan, kun je die voldoening ervaren waar je naar op zoek was.
Manouk: Voorheen stond qua werk mijn hele jaaragenda eigenlijk al vast. Nu is iedere week anders, en daar moest ik aan wennen. Shoots worden altijd kort van tevoren bevestigd, dus je weet op vrijdag pas je planning voor de week erop. Na jarenlang op de automatische piloot te hebben geleefd, is dat een flinke omschakeling. Aan de andere kant heb ik meer vrije tijd en kan ik daar steeds meer van genieten.’
Betekenis in je werk geeft voldoening
Leeft Manouk haar missie? De dingen waar we als kind of tiener mee hebben geworsteld, en die we later hebben doorleefd, zijn als volwassene vaak onze kracht. Dat is dan de gave die we de wereld te bieden hebben. Zo geeft het modellenwerk Manouk extra betekenis, nu ze er haar Koreaanse identiteit mee kan vertegenwoordigen.
‘Vroeger zag je nooit Aziatische modellen in magazines of fashion campagnes. Mijn uiterlijk viel buiten het Nederlandse schoonheidsbeeld. Als kind kreeg ik regelmatig racistische opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd, waardoor ik af en toe moeite heb gehad met mijn Aziatische uiterlijk. Ik wil als model helpen om bewustwording te creëren dat er niet zoiets bestaat als één schoonheidsideaal; omarm jezelf zoals je bent.’
Wil jij ook voldoening vinden in je werk?
In mijn boek Van voldoen naar voldoening beschrijf ik hoe je je belemmerende patronen doorbreekt, zodat je je hart kunt volgen. Om hieraan concreet handen en voeten te geven, kun je de online cursus Leef je ziele-missie doen. Je krijgt nu mega-korting op de cursus als je het boek koopt via mijn website.