De midlifecrisis kennen de meeste mensen wel. Maar dat er ook een Quarterlife crisis bestaat, is minder bekend. Eigenlijk lijken ze best wel op elkaar. Het zijn namelijk beide existentiële crisissen. We noemen het een Midlifecrisis als je hier last van hebt tussen de 40 en 65 jaar en een Quarterlifecrisis tussen de 20 en 35 jaar. Maar dit zijn uiteraard richtlijnen, een existentiële crisis kan op elke leeftijd voorkomen.
Wat is een existentiële crisis?
Een existentiële crisis is een periode van paniek, twijfel en angst over levensvragen. Je gaat je eigen bestaan, de zin of het doel van je leven in twijfel trekken. Je weet niet goed meer wie je bent, wat je wilt, waarvoor je hier op aarde bent. Of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt en wat het eigenlijk allemaal voor zin heeft. Een existentiële crisis gaat meestal gepaard met piekeren, angst, onzekerheid, somberheid, twijfel, keuzestress en een gevoel van uitputting. Ook lichamelijke klachten kunnen voorkomen door de stress die gepaard gaat met een crisis als deze. Het voelt alsof alles waar je zeker van was opeens niet meer zeker is, alsof alles wat je had door je vingers weg lijkt te glippen. Je bent wanhopig op zoek naar grip, antwoorden en zekerheid.
Wat is de Quarterlife crisis?
De Quarterlife crisis ontstaat meestal na je studie, zo tussen de 20 en 35 jaar, al zijn er ook jongere en iets oudere mensen die zich hierin herkennen. Het is een fase van je leven waarin heel veel gebeurt. Ingrijpende dingen. Je rondt je studie af, gaat op zoek naar je eerste baan. Je wilt (snel) carrière maken, jezelf bewijzen. Je wilt gaan samenwonen, een huis kopen of huren en een gezin starten. Maar je wilt eigenlijk je studentenleven en je rijke sociale leven (nog) niet opgeven. Je zou graag nog reizen, stappen, leuke dingen doen. Maar de plicht roept ook en met dat gezin kun je ook niet te lang wachten. Je kan niet alles tegelijk, maar je wilt ook nog geen keuzes maken en die spagaat, die kan je zomaar eens een Quarterlife crisis bezorgen.
Wat zijn de kenmerken van een Quarterlife crisis?
Een Quarterlife crisis kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je slechts enkele van onderstaande kenmerken herkent. Dat het zich enkel focust op je werk of je relatie. Het kan ook zijn dat je alle kenmerken herkent en dat het verweven zit in je hele leven. Ook zijn er verschillende gradaties. De een herkent het wel maar heeft er niet heel veel last van, de ander gaat erdoor richting een burn-out of depressie en alles daar tussenin.
Een aantal kenmerken kunnen zijn;
- Keuzestress
- Piekeren
- Een “is dit het nou” gevoel op het gebied van werk, relatie of je leven in het algemeen.
- Je weet niet wat je wilt.
- Je stelt jezelf steeds vaker grote levensvragen waar je vervolgens niet uitkomt.
- Je zit voornamelijk in je hoofd en vindt het lastig om te voelen.
- Je vindt dat je niet mag klagen, want je hebt het best goed voor elkaar.
- Je verlangt naar zekerheid, maar ook naar uitdaging en avontuur.
- Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat, ook wanneer je genoeg mensen om je heen hebt.
- Je voelt je anders en onbegrepen.
- Je hebt het of te druk of het is te saai; je bent eigenlijk nooit echt tevreden.
- Je vergelijkt je met anderen en die lijken het allemaal beter voor elkaar te hebben dan jij.
- Je voelt een enorme tijdsdruk.
- Jouw leven is niet zoals je had gedacht dat het zou zijn op deze leeftijd.
- Je voelt je somber en ontevreden.
- Je bent vaak moe en/of hebt hoofdpijn.
- Je bent bang dat je als je zo doorgaat in een burn-out terechtkomt.
Hoe kom ik er vanaf?
De sleutel is jezelf leren kennen, weer contact maken met je lijf, weer leren voelen. De signalen van je lijf gaan herkennen en er naar handelen. En dat begint vaak bij de meest simpele dingen als eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je vol zit, drinken wanneer je dorst hebt en naar het toilet gaan wanneer je moet. Klinkt gek, maar zelfs daar negeren wij de signalen van ons lichaam al heel erg vaak. Daarnaast is het belangrijk dat jij je bewust wordt van je gedachtenpatronen en gedrag. Want als je blijft doen wat je altijd deed, dan blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Ga dus op onderzoek uit naar hoe jouw hoofd en jouw lijf werken, observeer jezelf, stel de juiste vragen (Waarom doe ik dit eigenlijk? Kan het ook anders?). Ga aan de slag met jouw Mindset. En durf keuzes te maken.
Leer je lijf en je hoofd samenwerken op een manier die jou het resultaat oplevert dat je graag zou willen zien. En dat is meestal geluk, tevredenheid en balans. Een leven vol leven.
Wil je hier hulp bij?
Ik heb diverse gratis en betaalde opties om je verder te helpen. Zoals een test waarmee je kunt testen of je een Quarterlife crisis hebt. Een e-boek met 5 praktische tips om de Quarterlife crisis goed door te komen. Een besloten facebookgroep vol met tips en inspiratie. Of mijn DeepDive programma waarin ik jou persoonlijk begeleid. Dit programma helpt je niet alleen met de Quarterlife crisis af te rekenen, maar er ook nog eens sterker uit te komen. Hier heb je de rest van je leven profijt van. En de grote hoeveelheid persoonlijke begeleiding die je van mij krijgt, zorgt ervoor dat het programma helemaal afgestemd wordt op jouw specifieke situatie. Echt maatwerk dus. En mede daardoor zeer effectief. Voor alle gratis en betaalde opties klik hier.