Is dit het nou? Je bent in de bloei van je leven en hebt het prima voor elkaar; je hebt een diploma op zak, een baan. Je hebt een relatie en/of voldoende lieve mensen om je heen. Je gaat regelmatig op vakantie en leuke dingen doen. Je hebt dus eigenlijk niets te klagen. Maar toch ben je niet gelukkig.
Ondanks jouw sociale netwerk voel jij je af en toe toch heel alleen. Je hebt het gevoel dat je anders bent. Dat niemand jou echt begrijpt. En om eerlijk te zijn kan je ze dat ook niet kwalijk nemen, want je snapt jezelf ook niet eens. Je vergelijkt jezelf met de buitenwereld, met de mensen om je heen en je hebt het gevoel dat je tekortschiet.
Je weet niet wat je wilt, waar je gelukkig van wordt of wat je doelen zijn in het leven. Je zit zoveel in je hoofd dat je letterlijk niet kan voelen wat je wilt. Je vindt alles leuk en interessant, je hebt meer gedaan en gezien dan menig ander van jouw leeftijd, maar toch is het nooit goed genoeg.
Je blijft het gevoel hebben dat er iets mist. Die vraag “is dit het nou” blijft rondspoken in je hoofd. Jouw zoektocht naar geluk en voldoening lijkt een doodlopende weg te zijn.
Waar komt het “is dit het nou” gevoel vandaan?
Het “is dit het nou” gevoel kan meerdere oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende is dat wij graag willen voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld en van de maatschappij. Er is een bepaald beeld gecreëerd van wat ‘normaal’ en wat ‘succesvol’ betekent. Je studeert, je ziet wat van de wereld, je gaat werken en klimt zo snel mogelijk hogerop. Ondertussen krijg je een relatie, ga je settelen, krijg je kinderen en dan ben je gelukkig. O ja, en in de tussentijd moet je natuurlijk ook wel blijven sporten en een interessant sociaal leven hebben. Liefst deel je dit alles ook op sociale media.
Voor sommige mensen werkt dit misschien, maar voor een heel groot deel ook niet. Steeds vaker, steeds meer en steeds jongere mensen passen niet binnen deze standaarden. Wat zorgt voor het gevoel dat je raar bent, achterloopt, of een “is dit het nou” gevoel geeft als je er wel aan probeert te voldoen.
Dat willen voldoen aan de verwachtingen of de standaarden, doen we omdat het vanuit onze oerbehoefte voelt als van levensbelang om er bij te horen. Want als je er niet bij hoort en verstoten wordt, dan overleef je dit niet. In de oertijd was dit inderdaad zo; je had de groep nodig omdat je niet in je eentje kon jagen, verzamelen, voor de kinderen zorgen en jezelf en je gezin beschermen tegen wilde dieren. Inmiddels is het uiteraard niet meer letterlijk van levensbelang, maar het kan nog wel zo voelen. Dat komt omdat de maatschappij zo snel is veranderd dat ons systeem zich daar nog niet volledig op heeft kunnen aanpassen. We doen dus alles voor de goedkeuring. En steeds vaker gaat dit ten koste van onszelf.
Je raakt jezelf kwijt. Je gaat leven vanuit je hoofd, raakt het contact met je gevoel kwijt. Je past je aan, past je aan en past je nog een keer aan. Steeds verder drijf je weg van je eigen behoefte. Steeds meer verschuif jij je eigen grenzen. Je moet sterk zijn, je moet je niet zo aanstellen. En je moet vooral doorgaan, hard werken en niet opgeven. O ja, en ook niet zeuren of moeilijk doen.
Totdat je doodongelukkig bent of met een burn-out thuis komt te zitten. Je voelt je zo moe, je piekert veel, kan geen keuzes meer maken, hebt last van onzekerheid, je hebt lichamelijke klachten, voelt je somber en ziet geen uitweg meer. En gek genoeg is dit vaak dan nog steeds geen teken voor de meeste mensen om het roer om te gooien, maar zie je dit als bevestiging dat je inderdaad zwak bent. Dat je beter je best had moeten doen. Dat het aan jou ligt. En dat het belachelijk is dat je nu nog steeds niet weet wat je wil of waar je gelukkig van wordt.
Het is dus ook niet zo gek dat steeds meer mensen meerdere keren in een burn-out, depressie of persoonlijke crisis terechtkomen.
Wat kun je er aan doen? 3 tips.
Tip 1: Ga op ontdekkingstocht.
De eerste stap is bewustwording. Ga op ontdekkingstocht naar wat er voor gezorgd heeft dat jij nu staat waar je staat. Wat zijn jouw patronen die je keer op keer naar je valkuil leiden? Die jou keer op keer in de problemen brengen? Als je weet waar het misgaat, dan kun je er ook iets mee. Als je weet welke gedachten, overtuigingen of welk gedrag jou tegenwerkt, dan kun je daar verandering in gaan brengen. Ga dat dus onderzoeken.
Tip 2: Ga eens even stilstaan.
We zijn er eerder in dit artikel al achtergekomen dat doorgaan en hard werken niet de oplossing is. De volgende tip die ik je wil geven is dan ook: ga eens even stilstaan. Letterlijk en figuurlijk. Haal eens wat vaker diep adem. Zoek de rust en de stilte op. Ga weer contact maken met jezelf. Wat WIL ik eigenlijk op dit moment? Waar heb ik nu behoefte aan? Ga je gevoel weer wat meer ruimte geven. Doorbreek die cirkel waar je maar in rond blijft draaien. Op deze manier kun je weer gaan focussen op jezelf in plaats van op de buitenwereld. Kun je het moeten gaan loslaten en het willen weer gaan herontdekken.
Tip 3: Probeer het niet alleen te doen.
Dir is de belangrijkste tip die ik je mee wil geven. Het is erg lastig en kost erg veel tijd om deze patronen in je eentje te doorbreken. En je bent niet raar, je bent niet zwak en je bent zeker niet alleen. Er zijn genoeg mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en er zijn genoeg mensen die jou kunnen helpen. Dus ga er over praten en zoek hulp. Zoek iemand bij wie jij je fijn voelt en waarvan jij het idee hebt dat deze persoon je echt begrijpt. Dat kan iemand in je omgeving zijn, een vriend(in) of een familielid, maar heel vaak blijkt dat deze mensen vergelijkbare patronen hebben als jij en op dezelfde manier naar de wereld kijken als jij. Soort zoekt soort zeggen ze wel eens, heel fijn natuurlijk maar dat zorgt er wel voor dat wanneer jij iets anders wilt, deze mensen dit niet altijd begrijpen en jou niet zo goed kunnen helpen. In dat geval kan professionele hulp beter zijn.
Zorg dat je vertrouwen hebt dat deze persoon jou kan helpen jouw doelen te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor iemand die de doelen die jij wilt bereiken zelf al bereikt heeft. Of iemand die gespecialiseerd is op dit gebied. Let er ook op dat deze persoon gekwalificeerd is om jou te helpen, want er is een enorme wildgroei in de wereld van coaches en therapeuten. De juiste persoon om hulp vragen geeft je al een enorme voorsprong. Op deze manier kom je er veel sneller en met veel minder kleerscheuren weer uit.
Hoe kan ik jou helpen?
Mocht jij nou het gevoel hebben dat ik wellicht de juiste persoon ben om jou te helpen. Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan via mijn website. https://dequarterlifecoach.nl/ntk/
Tijdens dit gesprek kijken we samen naar jouw huidige situatie en jouw doelen en kan ik een goede inschatting maken of en hoe ik jou het beste kan helpen. Ook als je nu (nog) niet toe bent aan persoonlijke begeleiding, heb ik een aantal interessante gratis opties voor je op mijn website staan, zoals een e-boek of lid worden van mijn gratis besloten Facebookgroep boordevol informatie, tips en inspiratie. Dus klik op de link en voel even welke optie het beste bij jou past op dit moment.