Opmerking bij je Selfie: laat je masker vallen

Samengevat: Op social media zien we vaak foto’s die geen eerlijke weerspiegeling geven van ons of onze situatie. Vaak nemen we de foto 10 – 15 keer voordat we de ‘juiste’ foto kiezen om te gebruiken.Om over na te denken: waarom besteden we zoveel tijd aan het maken van ons image, zelfs als die helemaal niet klopt?

Wat als we even allemaal ons masker afdoen? Dat we afspreken dat we ons niet meer vermommen? Wat als we elkaar toestonden ons authentieke zelf te zijn? Stel je dan Instagram eens voor. Zo’n verschil is haast niet te vatten.

Te veel mensen geloven dat de inhoud die verschijnt op social media echt de waarheid is. Maar het is verre van. Het materiaal dat gekozen wordt om op Facebook te komen, of geliket wordt op Instagram, heeft weinig van doen met het echte leven. Elke foto wordt zorgvuldig geselecteerd uit een onvoorstelbaar lange reeks van foto’s.selfie

Elke foto moet nauwgezet worden bestudeerd, om zeker te stellen dat het onderwerp nergens op de echte persoon lijkt. Want de echte persoon zou nooit followers krijgen. Niemand upload foto’s van zichzelf wanneer ze op hun sloffen lege flessen naar de supermarkt brengen of de kattenbak verschonen. Followers staan gelijk aan liefde. Meer followers = meer liefde.

We zijn doodsbang dat mensen onze echte zelf te zien krijgen en dat ons normale leven bij lange na niet glorieus genoeg is. Dus nemen we 12 foto’s voordat we kijken welke goed genoeg is.

Note to selfie: zorg dat je je armen uitsteekt en de foto van boven neemt. Je moet naar boven kijken. Dan zie je er jonger uit. Social media houden niet van rimpels … slechte huid … of dunne lippen.

selfie-masker
“Voordat ik ‘lichaamspositief’ begon te worden op Instagram, had ik de foto aan de linkerkant gepost (zo veel mogelijk mijn buik in trekken) en zei ik iets in de trant van ‘deze week een beetje vet gekregen’, terwijl in werkelijkheid ik  er nu ontspannen uitzie, zoals de foto rechts “

De schade hiervan op onze geest gaat diep. Het lijkt erop dat de geest best goedgelovig is. Het gelooft dat de verhalen die we zien op social media echt waar zijn. Daarom begint onze geest een aantal behoorlijk bizarre maskers aan te nemen om maar bij te blijven met de geest van Jansen. Het wordt een constante uitdaging om Jansen bij te benen. Maar zelfs Jansen kan Jansen niet bijbenen. Dat kan niemand. Het is doorgestoken kaart.

selfie makerWat is het effect van het dragen van zo’n masker? Depressie, angstgevoelens, frustratie, schaamte. De ‘Maskerdrager’ weet dat het niet waar is.En ze zijn doodsbang dat men erachter komt. Stel je eens voor dat iemand je voor fraudeur uitmaakt; het is dezelfde angst. En nog zorgwekkender: als iemand valt voor het masker dat je draagt, denk dan niet dat ze voor jou zijn gevallen. Ze zijn verliefd op het masker, het beeld. En dat beeld is niet echt.

Laten we een Revolutie van het Echte starten. Doe je masker af. En beloof jezelf dat je nooit meer iets anders zult zijn dan je meest authentieke zelf. Een masker past binnen de kortste keren niet meer. Authentieke schoonheid blijft je eeuwig bij.

5-hoek

Overige artikelen

Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
10 Universele wetten van het bestaan
Ontdek de magie van draken
Beelddenken: een lastige gave? check hier de kenmerken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Help! mijn hooggevoelig kind wordt gepest
Het slakkenhuis als symbool voor de transformatie van de ouder
Autisme bekeken vanuit een spiritueel perspectief
Een nieuw jaar: wat gún je jezelf?