Corona als wake-up call. Is dit wat we nodig hebben?

Als we ziek worden is het belangrijk om te onderzoeken wat deze ziekte ons te zeggen heeft (zie ook dit artikel). Op dezelfde manier daagt corona ons uit om op zoek te gaan naar de dieperliggende boodschap die deze alles ontwrichtende pandemie heeft, zowel voor ons persoonlijk als voor de maatschappij als geheel.

De positieve effecten

In de reguliere media wordt hier en daar geschreven over de positieve effecten die deze crisis zou kunnen hebben, maar vooral vanuit de spirituele hoek zag ik allerlei blogs en vlogs en grappige filmpjes voorbijkomen met de boodschap: dit is een kans, laat maar komen dit virus, het zal ons de ogen openen en ervoor zorgen dat we eindelijk de mondiale problemen kunnen gaan oplossen. Mensen gaan inzien dat ze afhankelijk zijn van elkaar, dat we allemaal verbonden zijn, dat we moeten stoppen met de manier waarop we met de aarde en de dieren omgaan, en nog veel meer. Dit is waar we op gewacht hebben. Het zal moeilijk worden, maar het komt goed.
We zijn niet alleen zelf burn-out geraakt door onze krankzinnige manier van leven, ook de maatschappij als geheel kun je beschouwen als zwaar overspannen. We hebben rust en bezinning nodig en dit virus geeft ons die gelegenheid: afgedwongen rust, ook als je zelf niet ziek bent; een pas op de plaats. Tijdelijk niet shoppen, uitgaan en reizen en alle andere leuke dingen die we als welvarende maatschappij beschouwen als vanzelfsprekend en als iets waar we recht op hebben. Er is geen afleiding meer, we worden op onszelf teruggeworpen en herontdekken menselijke waarden als contact met naasten, zorg voor elkaar, gemeenschapszin en eenvoudige genoegens zoals wandelen in de natuur.

Fundamentele veranderingen kosten tijd

Maar zouden we echt in korte tijd zo diepgaand kunnen veranderen? Of zullen we al snel terugvallen in onze oude patronen wanneer alles weer normaal is? Fundamentele veranderingen kosten veel tijd. Dat geldt voor ieder van ons, maar nog meer voor de maatschappij als geheel. Dit virus biedt ons wel een kans, vooral omdat het een zeer effectieve manier is van de natuur om ons te wijzen op wat er mis is. De klimaatverandering en milieuproblematiek doen dat ook, maar die lijken abstracter voor ons te zijn. Dít raakt mensen direct in hun meest kwetsbare aspect: hun eigen gezondheid en die van hun naasten. Daar doen we alles voor, de gezondheid van de natuur vinden we veel minder belangrijk.

De bijwerkingen van de remedie

Naast de voordelen die deze crisis biedt, zijn er voor veel mensen zeer serieuze nadelen. Als de maatregelen die nu genomen zijn lang duren, zullen met name mensen die toch al een zwakke financiële positie hebben snel in de problemen komen als ze geen vaste baan hebben; huiselijk geweld neemt toe, ouderen vereenzamen, mensen die geen corona hebben maar wel hulp nodig hebben omdat ze andere serieuze gezondheidsproblemen hebben, kunnen nauwelijks nog ergens terecht. De psychische gezondheid van veel mensen die al niet sterk in hun schoenen staan, verslechtert snel. Kortom, het ‘medicijn‘ dat gekozen is om corona de baas te worden, heeft nogal wat bijwerkingen en hoe langer deze situatie duurt, hoe ernstiger de problemen voor velen zullen worden. Een flinke recessie is in ieder geval onvermijdelijk.

Alle risico’s uitbannen?

Is het wel mogelijk om ons te behoeden voor dit soort virusuitbraken? Wat gebeurt er als het virus terugkomt, nadat we het met veel moeite en kosten eronder hebben gekregen? Wat doen we bij een nieuw zeer besmettelijk virus dat vroeg of laat ongetwijfeld weer de kop op zal steken? Kunnen we wel alle risico’s uitbannen in ons leven? Is onze angst voor de dood zo groot dat we alles opofferen om die zo lang mogelijk buiten de deur te houden?
Als je persoonlijk geconfronteerd wordt met deze ziekte, op wat voor manier dan ook, is dat natuurlijk heel heftig. Het is een naar virus en er worden ook jongere mensen ziek en soms sterven zelfs mensen die vitaal en gezond zijn, maar het allergrootste deel van de mensen die ernstig ziek worden en overlijden, is in de laatste levensfase en heeft al meerdere gezondheidsproblemen. In jaren dat de ‘gewone’ griep huishoudt, zijn de sterftecijfers soms vele malen hoger dan nu. Grote aantallen mensen besmetten elkaar en worden ziek tijdens zo’n griepgolf, maar omdat we er vertrouwd mee zijn en er vaccins bestaan, accepteren we dat gewoon. Ik denk dat we ook met dit nieuwe virus moeten leren leven en onze angst voor de dood onder ogen moeten zien. Die angst is besmettelijk en dat is begrijpelijk. Zeker nu deze gepaard gaat met de reële angst van velen om alle bestaanszekerheden te verliezen.

Leven in harmonie met de natuur

Corona als wake-up callNet als bij elke ziekte kun je de symptomen bestrijden of kijken naar de oorzaak van de ziekte (mijn boek ‘Van ziek zijn word je beter’ gaat over dit onderwerp). Het is goed dat er voor de korte termijn maatregelen genomen zijn om het virus in te dammen, maar ik denk dat er uiteindelijk maar één werkelijke oplossing op de lange termijn is voor onze omgang met boosaardige virussen en andere ziekten: zo gezond mogelijk leven, in harmonie met de natuur, waardoor we ons immuunsysteem robuuster maken en ook onze psychische gezondheid bevorderen.

We zullen moeten accepteren dat werkelijke controle over ons leven een illusie is, dat we hoe dan ook ziek kunnen worden en dat de dood iets is waar we niet zo vreselijk bang voor hoeven zijn, omdat er zonder dood geen leven mogelijk is. Daarvoor hoef je nog niet eens in reïncarnatie te geloven maar als je dat wel doet, zoals gelukkig steeds meer mensen, zal dat je angst voor de dood ook kleiner maken. We hebben een ingebouwd overlevingsinstinct dat noodzakelijk is voor het voortbestaan van ons lichaam en ons ervoor behoedt om bij de minste tegenslag het bijltje erbij neer te gooien, maar ons vermogen om bewust te zijn van een groter perspectief kan helpen om die angst te weerstaan.

Innerlijke wijsheid

De realiteit is dat we leven in een maatschappij die kiest voor een totaal andere benadering. Het zal nog wel even duren voor we in harmonie met de natuur gaan leven en daar zullen ongetwijfeld nog vele crises voor nodig zijn. Wel kunnen we helpen dit proces te versnellen door zelf andere keuzes te maken en ons te laten leiden door onze innerlijke wijsheid.

Het is op dit moment belangrijk compassie met onszelf en anderen te hebben en alle emoties toe te laten. Maar laten we vooral ook genieten van de mooie dingen die er nog wél zijn. Laten we elkaar aansteken met het virus van levensvreugde in plaats van met het virus van angst.

Hoe kijk jij naar deze crisis en wat betekent hij voor jou persoonlijk?

Foto van Ellen Scheffer

Ellen Scheffer

Ik ben Ellen Scheffer, auteur van vier boeken, spiritueel coach en beeldend kunstenaar. Sinds 1994 heb ik contact met mijn gidsen en werk ik met ze samen. Het heeft mijn leven enorm verrijkt. Ook jou gun ik dit waardevolle contact. Daarom kun je bij mij terecht voor een individuele sessie Contact met je gids, maar ook voor een tarotconsult of een droomconsult. Ik werk vanuit de gedachte dat we hier op aarde zijn gekomen met een ziels- en levensplan dat ons helpt om als ziel te groeien naar meer bewustzijn, liefde en levensvreugde.
5-hoek

Overige artikelen

Op je gemak zijn met vaagheid
Deze supersimpele ademhalingsoefening kan helpen angst & depressie te verminderen
Bostherapie: Hoe tijd doorbrengen in het bos je geest, lichaam & ziel kan helen
Waarom je de signalen van narcisme niet hebt herkend en erkend
Water behandeld met intentie kan de groeisnelheid van planten beïnvloeden
Durf jij werkelijk mens te zijn? | Video
Helen met de kracht van het hart – een ontmoeting met medicijnpaarden
Als je werk is uitgewerkt
De spirituele dimensie van Alzheimer
Waarom het doden van dieren voor voedsel binnenkort klaar zal zijn – volgens Richard Branson
De 16 kenmerken van een sterrenkind van de Pleiaden
Je Gidsen en jouw verbinding daarmee