Zo weet je of je echt een ambivert persoon bent

Bijna iedereen weet wel van zichzelf of ze introvert of extravert zijn, want we gebruiken de labels maar al te graag. Maar eigenlijk zijn deze eigenschappen twee uiteindes van een schaal en is niemand helemaal het een of het ander. Iemand die in de meeste situaties ergens in het midden van die schaal uitkomt, noemen we een ambivert. Hieronder lees je meer over wat we al weten over ambiversie en over welke eigenschappen typisch ambivert zijn.

Wat is een ambivert?

Een ambivert is iemand met een balans tussen introversie en extraversie en die haar rol dus kiest afhankelijk van de context. Dus hoewel een introvert liever luistert en een extrovert graag aan het woord is, voelt een ambivert zich comfortabel in beide posities. Ze zijn flexibel. Wat bepaalt of ze zich introvert of extrovert gedragen, hangt af van de persoonlijke behoeftes op dat moment.

De tweedeling van ‘introvert’ en ‘extravert’ werd bedacht door psychiater Carl Jung. Hij gaf daarbij geen naam voor mensen die tussen die persoonlijkheden in vielen, dat deed Kimball Young pas in de jaren ’20.

“We zijn bijna allemaal in meer of mindere mate ambivert”, vertelt psychotherapeut Ken Page. We bevinden ons allemaal ergens op het spectrum van introversie en extraversie, wat wil zeggen dat iedereen een eigen mix heeft van introverte én extraverte eigenschappen. Ook al krijg je dus op een officiële persoonlijkheidstest als de Myers-Briggs een ‘E’ of een ‘I’ toegekend, eigenlijk valt iedereen ergens in het midden van het spectrum.

Zo weet je of je een echte ambivert bent:

  1. De labels ‘introvert’ en ‘extravert’ voelen allebei niet alsof ze je persoonlijkheid beschrijven.

Als je altijd al moeite hebt gehad om een van de twee te kiezen, dan zou je best eens ambivert kunnen zijn. Een ambivert heeft typische introverte eigenschappen, zoals kunnen genieten van alleen zijn, goed kunnen luisteren, en geboeid zijn door de innerlijke ervaring van de mens – en tegelijkertijd houdt ze ervan tijd door te brengen in gezelschap, heeft ze veel zelfvertrouwen en heeft ze net zulke fantastische sociale vaardigheden als extraverte mensen.

  1. Je hebt behoefte aan ‘tijd voor jezelf’ en aan sociaal contact.

Je krijgt energie van tijd doorbrengen met anderen (zoals extraverten) en je laadt je op door alleen te zijn (zoals introverten). Misschien heb je zelfs geen voorkeur of verandert je voorkeur afhankelijk van waar je staat in het leven. Onze persoonlijkheid verandert continu, dat is heel normaal. Misschien zijn er periodes in je leven geweest dat je veel behoefte voelde om alleen te zijn en andere periodes waarin je naar ieder feestje en iedere sociale bijeenkomst ging die je maar kon vinden. Voor jou klinkt het allebei fijn!

  1. Je houdt van balans tussen samenwerken en zelfstandig werken.

Voor een ambivert draait het allemaal om balans. Ze ziet de meerwaarde van dingen zelfstandig doen en van samenwerken, maar ze heeft het liefst een mix van die twee.

  1. Je raakt uitgeput als je te lang alleen bent én als je te lang met anderen bent.

Even belangrijk: ambiversie betekent niet hetzelfde als ‘alles is prima’. Een ambivert is dan wel flexibel, maar heeft ook zo haar behoeftes. Dat wil meestal zeggen dat een gebrek aan alleen-tijd of juist een gebrek aan gezelschap heel uitputtend werkt. Het gaat allemaal om die balans!

  1. Je bent dol op een goed gesprek maar houdt ook van een comfortabele stilte.

Extraverten zijn vaak praters. Introverten zijn meestal luisteraars. Een ambivert heeft met beide rollen geen moeite. Sterker nog, ze houden van een levendig gesprek en zijn graag het middelpunt van het feestje, maar het stoort ze totaal niet als het gesprek ten einde loopt of de aandacht ergens anders heen gaat.

  1. Gewoon een praatje is prima, maar diepe gesprekken vind je ook fijn.

Introverte mensen staan erom bekend een hekel te hebben aan smalltalk, oftewel de wat oppervlakkige gesprekken over het weer en hoe je dag was. Ze gaan liever de diepte in, met lange en persoonlijke gesprekken. Een extravert is meestal juist een kletskous die het maar al te graag heeft over van alles en nog wat. Een ambivert is overal dol op: smalltalk, uitdagende gesprekken, diepe gesprekken en zelfs lekker domme gesprekken.

  1. Je hebt veel vrienden en een paar goede vrienden.

Extraverte mensen hebben vaak een heleboel vrienden, terwijl introverte mensen het vaak bij een handjevol goede vrienden houden. Een ambivert heeft het allebei: een groot netwerk van vrienden en kennissen waar ze tijd mee doorbrengen, en een kleinere groep goede vrienden waar ze ontzettend hecht mee zijn.

ambivert persoon

Wat past goed bij een ambivert?

“Het lijkt erop dat ambiverten ontzettend goed zijn in sales – daar is onderzoek naar gedaan – omdat ze goed kunnen luisteren, maar ook het gesprek kunnen sturen op de verkoop en daarvoor de klant op de juiste manier kunnen aanspreken,” vertelt de psychotherapeut van eerder, Ken Page. Hij verwijst naar onderzoek van organisatiepsycholoog Adam Grant, die keek naar wat hij het ‘ambivert advantage’ noemt. “Ze zijn ook sterk als docenten, omdat je daar die persoonlijke connectie hebt en tegelijkertijd moet kunnen plannen en reflecteren, waarvoor je meer naar binnen moet. Een baan als therapeut past ook goed bij deze mensen, omdat je daarbij veel moet luisteren, maar ook actief met mensen om moet gaan en met ze moet praten.”

Over het algemeen heeft een ambivert dus profijt bij een carrière waarin je veel afwisselt tussen groepswerk en zelfstandig werk.

Op sociaal vlak voelt een ambivert zich comfortabel in een sociale setting en meer afgezonderd. Dat hangt sterk af van hoe je je die dag voelt en waar je behoefte aan hebt.  Daarom is het volgens Page erg belangrijk om “mensen te vinden die je de ruimte geven jezelf te zijn, in vriendschappen en in intieme relaties. We hebben mensen nodig die zich niet beledigd voelen door onze persoonlijkheid en die de wortels van ons wezen de juiste, essentiële voeding geven.”

De voor- en nadelen van ambiversie

Als je dit zo leest, lijkt ambiversie alleen maar handig te zijn. En het heeft inderdaad een boel voordelen, maar ook dit type persoonlijkheid kent zo haar uitdagingen.

Ambiverte mensen zijn zeer flexibel en passen zich gemakkelijk aan de situatie aan en aan de mensen om hen heen. Ze kunnen het goed vinden met allerlei soorten mensen, omdat ze zichzelf herkennen in totaal verschillende persoonlijkheden. Dankzij hun balans tussen extraversie en introversie lopen ze niet in dezelfde valkuilen: ze lopen geen sociale connecties mis (valkuil voor introverten) en ze kunnen goed naar hun innerlijke stem luisteren (valkuil voor extraverten).

Maar die flexibiliteit kan het ook heel moeilijk maken om te bepalen wat je wilt of nodig hebt. Wat als je plannen maakt in een extraverte stemming, maar die dag wakker wordt en je innerlijke introvert om het hoekje kijkt? Dat zal ambiverte mensen maar al te bekend klinken, juist omdat hun stemming en behoeftes zo flexibel zijn. Volgens Page is deze balans op het spectrum iets moois, maar vraagt het je ook om goed te luisteren naar je gevoel en naar wat je op dat moment echt nodig hebt. Daarom zegt hij ook: “Als ambivert moet je je gevoel nog subtieler volgen dan normaal.”

Als ambivert persoon moet je flink zelfbewust zijn om jezelf goed aan te voelen, om te weten of je op dat moment anderen om je heen wilt of juist alleen wilt zijn met je gedachtes. Daarom is het ook zo de moeite waard om even bij jezelf na te gaan en te voelen wat je nodig hebt – en dat geldt natuurlijk voor iedereen, wat voor persoonlijkheid je ook hebt.

Foto van Nieuwetijds Team

Nieuwetijds Team

Onder deze naam vind je onze eigen, al dan niet door ons vertaalde, artikelen.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Een nieuwe wereld en hoe je die kunt creëren
“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”
Pas je de Wet van Aantrekking toe, of raak je verstrikt in magisch denken?
Van leegte naar liefde: hoe (ziels)relaties innerlijke groei stimuleren
Waarom angst voor depressie ons blind maakt voor innerlijke groei
Zo draagt geven bij aan bestaanszekerheid
Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte
Ben je al een beetje geland in 2025?
Vrijheid vinden door in het Nu te leven: de kracht van acceptatie
Het belang van een rustige maaltijd
Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie: mijn persoonlijke reis
Vang krachtige maanenergie op in je eigen maanwater