4 handige HSP tips voor verjaardagen

Veel hoogsensitieve mensen hebben moeite met het vieren en/of bezoeken van verjaardagen.
Dit kan zowel gaan om je eigen verjaardag als van het bezoeken van die van anderen. Hier komen een aantal HSP valkuilen in naar voren maar daarnaast is het ook een mooi voorbeeld van een andere wijze waarop je als hoogsensitief mens het leven ervaart. Hoe zit dat nu precies?

Ojee, een verjaardag

Komt die gedachte je bekend voor? Voor HSP’s geeft een verjaardag vieren of bezoeken vaak ook stress. Ik weet nog dat ik als klein meisje standaard ziek was of buikpijn had op mijn eigen verjaardag of van iemand uit ons gezin. Zonder dat ik het me toen realiseerde vond ik al dat bezoek en die drukte in huis maar wat spannend. Tegenwoordig heb ik er een modus voor gevonden die werkt maar daarover verderop meer.

Op mijn Facebookpagina schreef ik laatst een stukje over verjaardagen en dit resulteerde in heel wat reacties van hoogsensitieve mensen die hiermee worstelen maar ook creatieve manieren hadden gevonden om hier anders mee om te gaan.

Wat maakt een verjaardag zo lastig?

Een aantal factoren die hierbij mee kunnen spelen:

  • Je zit in een groep met mensen (op z’n Hollands vaak ook in een kring of in één ruimte)
  • Er wordt alleen gepraat over koetjes en kalfjes (saaaaai)
  • Je hebt binnen no time in de gaten wie zichzelf anders voordoet
  • Het is te rumoerig om je te focussen op je gesprekspartner
  • Je hebt last van mensen die zichzelf overschreeuwen
  • Je mengt je niet makkelijk in gesprekken
  • De sfeer is mogelijk druk of onrustig
  • Je hebt last van onderlinge spanningen tussen mensen
  • De drukte geeft teveel prikkels
  • Je voelt je niet op je gemak
  • Je probeert je constant aan te passen
  • Je doet je anders voor dan je bent
  • Je bent steeds voor anderen aan het zorgen en vergeet jezelf

Valkuilen tijdens een verjaardag voor HSP

Een groep mensen

De meeste hoogsensitieve mensen zijn niet dol op groepen. Met je sensitieve voelsprieten die als antennes naar buiten gericht staan neem je allerlei subtiele signalen waar. Hierdoor komen er extra veel prikkels op je af. Hoewel je deze voelsprieten wel meer kunt leren richten (je hoeft niet altijd alles waar te nemen) en zo de prikkels wat meer kunt leren doseren zal het je in veel gevallen toch wat extra energie kosten.

Allerlei gedachten over je eigen houding

  • Hoe kom ik over?
  • Kan (en durf) ik mijn eigen mening (te) delen in de groep?
  • Ik moet wel adrem genoeg zijn

Zorgen voor anderen

Zie je iemand alleen zitten of wat ongemakkelijk op zijn/haar stoel te schuiven en voel je de behoefte daar een praatje mee te maken? Er is niets mis met betrokkenheid naar een ander maar het is wel raadzaam om even bij jezelf te checken of je er ook zin in hebt. Onthoud dat je niet verantwoordelijk bent voor het welzijn van anderen.

Je eigen verjaardag of die van een ander

Zowel het vieren van je eigen verjaardag als het bezoeken van die van een ander hebben beide zo hun uitdagingen. Bij het vieren van je eigen verjaardag (of mensen binnen je gezin) kun je het iets meer sturen, ben je met vertrouwde mensen maar heb je ook allerlei bezoek in huis. Wanneer je naar een verjaardag toe gaat ken je lang niet alle mensen en voel je je misschien niet op je gemak in sommige gezelschappen. Voor beide situaties vind je hieronder een aantal tips die je kunnen ondersteunen.4 handige HSP tips voor verjaardagen

4 handige HSP tips

1. Eigen verjaardag – wil je het wel vieren?

Wat maakt jouw verjaardag voor jou de moeite waard? Als je het antwoord niet weet of eigenlijk helemaal geen behoefte hebt om het te vieren, doe het dan gewoon niet. Omdat er mensen zijn die hun verjaardag vieren wil het niet zeggen dat jij dit ook moet doen. Naast de valkuilen die ik hierboven beschreven heb past het misschien wel helemaal niet in je hoogsensitieve aard en daar is niets mis mee.

Het is jouw verjaardag, jij beslist!

Er zijn behoorlijk wat mensen die hun verjaardag niet vieren omdat ze er geen zin in hebben om wat voor reden dan ook. Daar zou je voor jezelf ook voor kunnen kiezen.

Met kinderen in huis ontkom je meestal niet aan het vieren van minimaal hun verjaardagen in je huis maar je zou wel kunnen kijken wat je nodig hebt om het dan zo haalbaar mogelijk te maken. Zie ook tip 2.

2. Eigen verjaardag – organiseer iets leuks

In een kring of in één ruimte zitten met z’n allen kan een verjaardag wat stijfjes maken. En vaak betekent dit voor jezelf dat je steeds aan het rondrennen bent om iedereen van drinken en taart te voorzien. Kortom, alles behalve een leuke en relaxte verjaardag voor jezelf.

Vraag jezelf eens af: wat vind jou nou echt leuk op of rond je verjaardag?

Ga lekker naar buiten (als het weer het toelaat) of ga iets anders leuks doen. Zo breekt het ijs tussen je gasten vaak ook meteen. Het kan van heel simpel zoals een bos– of strandwandeling tot het bezoeken van een concert, tentoonstelling of een hortus botanicus bijvoorbeeld. Een beetje afhankelijk van de groepsgrootte en je interesse gebieden.  😉

Tip: Je kunt dit ook in kleine groepjes (bijv vrienden, familie) als een jaarlijks uitje rondom je verjaardag organiseren.

3. Naar een verjaardag – hou het haalbaar

Ervaar je verjaardagen als vermoeiend maar wil je wel graag gaan? Dan is het de kunst je bezoek haalbaar te houden.

Let goed op je gevoel, waar ligt je grens?

Omdat de grens voor iedereen anders is, dien je goed te voelen wat voor jou haalbaar is. Dit kan zelfs per verjaardag of dag verschillen. Blijf goed in contact met je gevoel en ga niet langer dan haalbaar.

Tip Ga je samen met je partner dan kan het helpen hier van te voren duidelijke afspraken over te maken.

4. Naar een verjaardag – wat ook helpt

Soms is het op een verjaardag saai, zeker als je je ergert aan oppervlakkige gesprekken en gaat zitten wachten tot je weer naar huis kunt gaan.

Doorbreek de spiraal

Het kan helpen om iets te gaan doen zoals de gastvrouw ondersteunen met de drankjes en de taart, even buiten een luchtje scheppen, je aandacht richten op een kind of dier of even tot jezelf komen op de wc. Wees creatief!

Meer handige tips ontvangen? Meld je aan voor de tweewekelijkse HSP mail

Foto van Maaike Kruijsen

Maaike Kruijsen

Ben jij een hoogsensitief persoon (HSP) en wil je in de plaats van de lasten vooral genieten van je leven? Dat kan! Mijn naam is Maaike Kruijsen en ik begeleid je als HSP coach graag naar een leven dat bij jou past.

Overige artikelen

Kiezen voor jouw ‘zelf’
70 manieren waarop aromatherapie en essentiële oliën je meteen kunnen helpen
Je plek in de kinderrij… Hoe beïnvloedt die je dagelijkse leven?
Mijn Helende Reis naar meer lichtheid en plezier
Is spiritualiteit een andere ego identiteit geworden?
Je genen & DNA veranderen met je gedachten – kan dat?
Verlicht zijn, een levensmissie? Zielservaringen en levenslessen…
Synchroniciteit, toeval of niet?
Moeilijke moeders: het is nu tijd om je eigen ruimte in te nemen
Woede is van onschatbare waarde!
Deze ‘levenseinde doula’ begeleidt mensen vredig naar hun dood
Lekker Eigenwijs zijn: hoe we kinderen hierin kunnen begeleiden