Lekker Eigenwijs zijn: hoe we kinderen hierin kunnen begeleiden

Mila houdt van Pippi Langkous. Ze heeft samen met haar moeder alle boeken gelezen en wil ook met twee vlechten in de lucht naar school. Maar als ze het schoolplein oploopt wordt ze nagewezen en het gegiechel blijft nog lang in haar oren hangen.

Sem is gek op Alice in Wonderland. Hij praat zelf ook met dieren. Hij stelt de juf wel 100 vragen en net als Alice accepteert hij niet zomaar wat anderen hem vertellen. Daar wordt de juf een beetje moe van.

Hoe maak je het veilig voor je eigenwijze kind als de omgeving je kind niet helemaal begrijpt? Omgaan met een eigenwijs kind kan  ongemakkelijk zijn. Hoe geven we kinderen de ruimte en de veiligheid om ‘lekker eigenwijs te zijn’?

Jij wil als bewuste ouder je kind stimuleren om zichzelf te zijn en zijn unieke kwaliteiten leren ontdekken. Dan vind je de Kinderboekenweek met als thema Lekker Eigenwijs misschien een welkome uitdaging. In deze week worden kinderen gestimuleerd om hun eigen pad te volgen en de kracht van hun fantasie en creativiteit te ontdekken. En natuurlijk om lekker eigenwijs te zijn. Hoe begeleid je je kind daarin?

Laten we het ons als opvoeders gemakkelijker maken

De volwassenen van nu zijn opgegroeid met het idee dat je als ouder of leerkracht de antwoorden moet weten voor je kind. Wat we vaak vergeten is dat we als mensheid in een evolutie zitten en dat kinderen zich altijd verder ontwikkelen dan de volwassenen om hen heen. Hoe was jij zelf als kind? Wat vond je van je omgeving? Dacht je weleens: dit kan anders? En zei je dat ook? Dan is er vast een beetje lacherig gezegd dat je ‘een bijdehandje bent’. Dan word je als kind klein gehouden. En zo blijft het beeld dat de volwassene het beter weet dan het kind in stand gehouden. Dus laten we het ons als volwassenen wat gemakkelijker maken. Laten we eens nieuwsgierig worden naar kinderen en ze vragen stellen. Door vragen te stellen kunnen ze hun eigen antwoord vinden. Dat is pas eigenwijs! Als je naar een kind kijkt zou je kunnen vragen ‘Wat zit er nog meer in jou? En wat ben ik daar benieuwd naar. Kun je daar nog meer over vertellen?’ Het verbaast mij iedere keer hoeveel kinderen verhalen kunnen vertellen waar ik zelf nog nooit op ben gekomen. Ze kunnen ook goed aangeven wat ze nodig hebben als je er naar vraagt. Als je wil weten welke vragen kinderen het beste begrijpen lees dan ook eens dit artikel Hoe je je kind kan helpen om zich beter te uiten. 

Niets is gek

Het brein van jonge kinderen is creatief. Ze kunnen iets bedenken dat ze nog niet om zich heen zien. Daar worden ze zelf ook onzeker van. Omdat ze denken dat zij de enige zijn die dat ziet of bedacht heeft, gaan ze twijfelen. Laat je eigen oordelen los en nodig kinderen uit om ook hun ‘gekke’ gedachten of gevoelens te vertellen.

Is jouw kind een spannend boek?

We denken vaak dat we kinderen veiligheid bieden door ze te laten weten dat we ze kennen. Maar kinderen ontwikkelen en vernieuwen zich. Door ze te zien als een spannend boek met iedere keer weer een nieuw hoofdstuk dat we kunnen lezen, voelen ze onze betrokkenheid en voelen ze zich gezien.

Fantasie gebruiken als een kracht              je fantasie is een kracht die je kunt gebruiken om je te durven uiten

Heb je weleens visualisatiespelletjes met je kind gedaan? Kinderen vinden het heerlijk om te fantaseren. In de fantasiewereld is alles mogelijk. Het is een prachtige voedingsbodem om je kind zijn eigen wijsheid te laten ontdekken. In een geleide visualisatie kunnen kinderen beelden oproepen waarin ze zich vrij en veilig voelen. Stel je maar eens voor dat je superheld naast je staat of dat je lievelingsdier tegen je aankruipt. Die beelden geven een gevoel. Als ze hun ogen weer opendoen nemen ze dat beeld en gevoel mee naar een situatie die lastig voor hen is. Daardoor krijgen ze zelfvertrouwen.

Een hulpmiddel om kinderen in zichzelf te laten geloven en dat te laten zien aan de omgeving, is het kinderboek Lisa is gewoon…anders. In dit leesboek voor kinderen van 5-10 jaar speelt visualiseren een sleutelrol. Lisa noemt haar fantasiewereld haar Droomwereld en de dieren die ze er ontmoet, zijn haar Droomvrienden. Dit vermogen tot visualiseren geeft Lisa een kracht die door kinderen herkend kan worden: het is een ervaring dat ze door hun eigen fantasie zich veilig gaan voelen om zich te uiten. Het boek laat zien hoe belangrijk het is om je eigen verbeeldingskracht te waarderen en in te zetten, een boodschap die perfect aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek, Lekker Eigenwijs.

Bij dit boek is ook een speelboek gemaakt waarin kinderen zich helemaal uit kunnen leven met hun eigen verbeeldingskracht. Hoe ziet hun fantasiewereld waarin ze zich veilig voelen eruit? Welke superheld, boom of dier willen zij bij zich hebben? In Mijn Droomspeelboek staan zeventien visualisatiespelletjes die je kunt beluisteren via een QR-code. Kinderen kunnen hun eigen antwoorden vinden door vragen te beantwoorden. Ze visualiseren bijvoorbeeld hoe ze moeilijke situaties kunnen aanpakken door zich voor te stellen dat hun superheld ze helpt, of hoe ze hun zenuwen overwinnen door zich voor te stellen dat er een prachtig krachtig dier naast hen staat.

Zouden deze boeken jouw eigenwijze kind ook goed van pas kunnen komen? Dan kun je ze hieronder bestellen. Ze zijn €22,95 per stuk en samen schaf je ze aan voor €42,95

Hier vind je meer info en kun je bestellen

 

Foto van Lity van Hoboken

Lity van Hoboken

Lity van Hoboken heeft twee kinderboeken geschreven Lisa is gewoon…anders en Mijn Droomspeelboek Kinderen hebben een kracht die ze voor zichzelf kunnen gebruiken: hun verbeeldingskracht. De kracht om dat wat je van binnen voelt en meemaakt als reëel, in beelden, voor te stellen. En die eigen beelden en eigen fantasieën voor zichzelf te laten werken. Oh! Kan dat ook? Kan ik dat ook? De boeken helpen kinderen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en ze gaan zich sterker voelen.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Ruimte maken in je buik, voor bezoek van 9 maanden
Voor een ontmoeting van Tweelingzielen moeten beide zielen samen klaar zijn
Hoe ik mijn lever op een natuurlijke manier herstelde
Van Hoofd naar Hart: Hoe Je Rust Vindt in een Chaotische Wereld
Hoe staat het met jouw eigen gevoel van vrijheid?
De donkere nacht van de ziel: een weg naar transformatie
Manifesteren van overvloed: 4 krachtige stappen die werken
De Yahyel over overvloed: Doorbreek je oude denkpatronen
Altijd moe door overmatig analyseren: stop het piekeren voorgoed
Grenzen bewaken: van mijn eigen valkuil naar diepere heling
Acceptatie: de sleutel tot innerlijke rust en zelfvertrouwen
Spiegelen: Hoe jouw kind je innerlijke delen onthult