“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken

Het concept van ‘hygge’ (spreek uit als ‘huu-ge’) is een herstellende vorm van bewustzijn die al eeuwenlang in Denemarken wordt toegepast (hoewel het van origine uit Noorwegen komt). In het Nederlands wordt het vaak vertaald met ‘gezelligheid’, en het gaat over het ontdekken van warmte en intimiteit in alles wat je doet.

Het bestaat dus al eeuwen, maar hygge begint nu aandacht te krijgen van buitenaf. Misschien omdat Denemarken op nummer twee stond op het World Happiness Report van de VN, dat mensen nu geïnteresseerd zijn in de lifestyle van de Denen.

Aangezien hygge bedoelt is om een gevoel van tevredenheid te versterken, is het geen verrassing dat mensen van over de hele wereld geïnteresseerd zijn in het concept om zo te komen tot meer geluk, vriendelijkheid en welzijn in hun dagelijks leven.

“De rest van de wereld lijkt langzaam door te krijgen wat de Denen al generaties lang in wijsheid hebben beoefend – dat een ontspannen, gezellige tijd doorbrengen met vrienden en familie, vaak met koffie, cake of bier, goed kan zijn voor de ziel,” legt Helen Russel uit, auteur van The Year of Living Danishly: Uncovering the Secrets of the World’s Happiest Country. “Hygge lijkt mij te gaan over lief zijn naar jezelf – jezelf verwennen, het naar je zin hebben, jezelf niet straffen of iets ontzeggen.”

“In Denemarken bestaat niet zo veel zelfopgelegde bestraffing. In plaats daarvan ben je vriendelijker naar jezelf en naar elkaar.”

Denk je dat je wel wat hygge kunt gebruiken? Dan zijn hier vijf simpele manieren waarop je het voor jezelf kunt toepassen.

1: Maak kamers in je woning hygge-vriendelijk.

Gezelligheid en intimiteit kun je voelen in ruimtes die bewoont lijken. Neem je favoriete vintage en verzamelde spulletjes en verspreid ze door je huis heen om deze relaxte en verwelkomende sfeer te versterken. Dingen als gebreide kleedjes en kaarsen zijn perfect om warmte en comfort te creëren. Heb je een kamer in je huis die groot en open aanvoelt, dan kun je de spullen in je huis misschien verschuiven om deze kamer tot iets te maken waar mensen heen zouden gaan voor een intieme bijeenkomst.Hygge

2:Creëer een ruimte voor stilte.

Meditatie wordt steeds populairder als middel voor het bevorderen van je algehele welzijn, dus waarom zou je geen kamer in je huis toewijden aan het beoefenen van deze mindfulness? Of je nu in kleermakerszit mantra’s opzegt of knus gaat zitten met een kopje thee en schrijft in je dankbaarheidsboekje, het vinden van een kamer in je huis die puur bestaat zodat je in stilte kunt zitten, en waar je ver weg bent van afleidingen zoals social media, dat maakt het veel waarschijnlijker dat je die ruimte ook echt daarvoor zult gebruiken.

Neem ’s avonds een bad bij kaarslicht. Ga met een deken en je kat op de bank zitten en luister naar rustige muziek. Je kunt deze vorm van hygge ook buiten je huis beoefenen. Ga in je eentje wandelen op het strand en luister naar hoe de golven breken. Laat je verdwalen in het bos en luister naar de bladeren onder je voeten. Het gaat erom dat je je met één ding bezighoudt. Kies een activiteit en ga daarvoor, en alleen daarvoor, om zo te komen tot een rustgevende en reflectieve oefening.

3: Eet voor je ziel.

Comfort food heeft een slechte reputatie, maar dat hoeft niet terecht te zijn. Een warme maaltijd bereiden vol met aardse smaken, zoals een vegetarische farro risotto, of genieten van een hete kop thee bevordert gezelligheid. Het eten en drinken van heet voedsel dwingt je ook om langzamer te eten, waardoor je automatisch meer intentie en mindfulness beoefent. Hygge heeft niets te maken met haasten. Het gaat over in het moment zijn, en compleet in dat moment op te gaan.

4: Geniet van tijd met familie en vrienden.

Het leven vieren met familie en vrienden bewaren we vaak voor de feestdagen en grote gebeurtenissen, maar volgens hygge is het beter je geliefden regelmatig te betrekken, om zo liefde te versterken. Geniet van intieme bijeenkomsten met je favoriete personen rond het vuur, op de bank, aan tafel of zelfs op een gezamenlijke wandeling. Het idee is dat je saamhorigheid bevordert waardoor mensen hun telefoon willen wegleggen en willen genieten van elkaars aanwezigheid.

5: Geniet van de geweldige natuur

Hygge

Gezelligheid gaat niet alleen over met een dekentje op de bank voor het vuur zitten. Hygge kun je ook buiten beoefenen. Pak jezelf goed in op een koude dag en ga wandelen met vrienden. Ga voor een duikje om middernacht in de zomer. Houd een barbecuefeest in je tuin met vrienden. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je voeding voor de geest, je lichaam en je ziel promoot

5-hoek

Overige artikelen

Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Zit je veel aan je bureau? Probeer deze yogapose!
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Sta aan mijn graf zonder verdriet
Pijnappelklier: de zetel van de ziel?
De pijnappelklier is de zetel van de ziel
10 Universele wetten van het bestaan
Overkomt het leven je of creëer je het zelf?
Ontdek de magie van draken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?