Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Want er zijn immers zoveel dingen leuk? Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Hoe weet je zeker of dit echt is wat je wilt?
Als je een keuze maakt, betekent dit automatisch dat je iets anders niet kunt doen. Je bent misschien wel bang dat je iets leuks of belangrijks mist. Of je bent bang dat je de verkeerde keuze maakt. Je blijft maar piekeren en nadenken. Je komt er niet uit. Met vaak als resultaat dat je niets doet. Daar voel je je dan weer schuldig over of je voelt je ontevreden omdat er niets gebeurt.
Behalve de bovenstaande twijfels zit je innerlijke criticus ook vaak in de weg bij het maken van een keuze. Je innerlijke criticus zegt dingen als: weet je dat wel zeker, kom je hierdoor niet in de problemen, weet je wel genoeg, weet je zeker dat dit niet verkeerd afloopt, ken je alle feiten wel, het is nu toch niet zo slecht, je hebt nu zekerheid, waarom wil je risico lopen, is dit dan écht wat je wilt en hoe weet je dat dan zeker?
In dit artikel geef ik je 5 stappen die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken.
1. Het antwoord zit in je hart, niet in je hoofd
Meestal wil je keuzes maken met je hoofd. Maar je hoofd weet het antwoord niet. In je hoofd zitten je twijfels. Het resultaat is dat je alleen maar nog meer nadenkt en piekert over alle mogelijke consequenties van je keuze. Bovendien denk je vaak alleen maar aan de negatieve gevolgen van je keuze. Je vergeet na te denken over de positieve gevolgen van je keuze. Nadenken over de negatieve consequenties werkt verlammend. Bovendien wordt het alleen maar erger, want: alles wat je aandacht geeft, groeit. Het antwoord op je vraag zit niet in je hoofd. Het antwoord zit in je hart. A
ls je een keuze moet maken, wees dan even stil. Maak contact met je hart. Sluit je ogen. Haal een paar keer diep adem. Adem in door je neus, adem uit door je mond en bij de uitademing laat je alles los wat je niet meer nodig hebt. Leg je hand op je hart en stel jezelf de volgende vragen:
- – Maakt deze keuze mij blij, enthousiast en vrolijk?
- – Ontstaat er door deze keuze meer vrijheid en liefde?
- – Hoe draagt deze keuze bij aan mijn geluk en het vervullen van mijn belangrijke waarden?
- – Word ik gelukkig als ik deze keuze maak? Of voelt de keuze beknellend, bezorgd of onrustig?
- Voelt het licht, of voelt het zwaar? Als het goed voelt, is het de juiste keuze. Voelt het zwaar of beknellend, dan is het nu niet de juiste keuze voor jou.
Je hart weet altijd het juiste antwoord. Als je daarnaar durft te luisteren wordt het maken van keuzes een stuk gemakkelijker.
Begin met eenvoudige keuzes waar niet al teveel van afhangt, zodat je steeds beter de signalen van je lichaam herkent. Zo leer je op je hart en je intuïtie te vertrouwen en wordt het maken van keuzes steeds gemakkelijker. Ik gebruik deze manier heel vaak. Het werkt feilloos. Ik gebruik het voor hele eenvoudige beslissingen, zoals bijvoorbeeld iets kiezen uit een menukaart bij een restaurant maar ook voor ingewikkeldere beslissingen.
2. Wees mild voor jezelf
Het is heel belangrijk dat je bij het maken van keuzes mild bent voor jezelf. Je maakt altijd de beste keuze die jij op dat moment kunt maken. Achteraf is het gemakkelijk te zeggen: als ik dat had geweten dan had ik een andere keuze gemaakt.
Niemand maakt bewust de verkeerde keuze. Daarom kun je alleen de beste keuze maken voor dat moment, met alle kennis en ervaring die je op dat moment bezit.
3. Leer van je keuzes in plaats van er bang voor te zijn
Leer het resultaat van je keuzes te zien als feedback. Niets meer en niets minder. Als het resultaat je niet bevalt, je niet blij maakt of als het resultaat niet jouw belangrijke waarden vervult, maak dan een andere keuze.
De eerstvolgende keer dat je jezelf een verwijt maakt omdat je een ‘verkeerde keuze hebt gemaakt’, zeg dan tegen jezelf:
“Ik heb de beste keuze gemaakt die ik toen kon maken. De huidige situatie is alleen feedback, het is geen falen. Ik heb een keuze gemaakt en dit is het gevolg. Wat kan ik hiervan leren? Wat kan ik nu anders doen om het beter voor mezelf te maken?”
En maak vervolgens een andere keuze.
Bovendien weet je alleen maar wat de juiste keuze is als je een keuze hebt gemaakt en het resultaat van je keuze ervaart! Blijven nadenken en piekeren helpt je niet. Alleen door te doen weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt. Is het niet de juiste keuze, dan maak je een nieuwe keuze. En de kans is groot dat je door de ervaring juist weer heel nieuwe mogelijkheden ziet die je nu nog niet ziet.
4. Maak eens een ‘best case scenario’
Wat we vaak doen bij het maken van een keuze is, dat we al onze aandacht richten op de problemen die we kunnen tegenkomen. Een grappige spreuk uit Omdenken van Berthold Gunster is: “Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren”.
Wees eens net zo creatief om naast je worst-case-scenario, een best-case-scenario te maken. Stel je voor dat je die ene keuze maakt. Hoe beïnvloedt dit je leven positief? Bedenk zoveel mogelijk redenen om het wel te doen. Hoe voel je je als je de mogelijkheden van je keuze bekijkt? Laat je verlangen groter zijn dan je angst.
5. Maak van je angst een voordeel
Het is heel belangrijk om te weten dat er twee soorten angst zijn. Beide angsten geven dezelfde reactie in je lichaam. Meestal ondermijnt angst ons. Maar als je goed gebruik maakt van je angst kan je angst jou juist ondersteunen. Het kan ervoor zorgen dat je actie onderneemt en in beweging komt. Je angst is dan een katalysator die je kunt gebruiken om de sprong te wagen en je hart te volgen.
De twee soorten angst zijn pachad en yirah. Deze woorden komen uit het Hebreeuws. Ik heb deze twee soorten angst geleerd van Tara Mohr. Zij beschrijft het verschil tussen deze twee angsten in haar boek ‘Playing Big’. De ene angst houdt je klein en de andere helpt jou om in je grootsheid te stappen.
Pachad staat voor doodsangst. Zolang er geen werkelijk levensgevaar dreigt, is deze angst een geprojecteerde of ingebeelde angst. Pachad is verbonden met je innerlijke criticus. De angst die bij Pachad hoort, zorgt er dan voor dat je je kleiner voelt, onzeker wordt en je onveilig voelt.
Yirah heeft te maken met de spanning die bij opwinding en enthousiasme hoort. Dit is het gevoel dat ontstaat als je uit onze comfortzone wilt treden, als je iets nieuws wilt doen. Of op het moment dat je je meer zichtbaar wilt maken. Het is dezelfde opwinding die je voelt als je iets heel spannends gaat doen zoals bungeejumpen, parachutespringen of wanneer je in een achtbaan zit. Vaak gaan gillen en plezier dan samen.
De angst die bij yirah hoort, kun je verwelkomen. De adrenaline die vrijkomt bij angst geeft dan juist energie, inspiratie en enthousiasme. In tegenstelling tot de angst van je innerlijke criticus die bij pachad hoort, die zorgt ervoor dat je in paniek raakt, dat je wilt wegrennen of vluchten, deze angst maakt je kleiner dan je werkelijk bent.
Leer onderscheid te maken tussen deze twee angsten. Leer de yirah-angst te verwelkomen en te gebruiken als motor om te doen wat je graag wilt. Deze angst geeft je energie. Het zorgt ervoor dat je gefocust bent en alert.
Hoe maak je het onderscheid tussen pachad en yirah?
Ook hier ligt het antwoord in je hart. Het begint met ademen. Want door te ademen doorbreek je de stress-respons in je lichaam. Door te ademen kom je weer tot rust én in het hier en nu, waardoor je weer helder kunt denken. Vanuit die helderheid kun je rustig op je angst reageren. De positieve intentie van je angst erkennen. En dan de angst omzetten in energie om te handelen in plaats van te verstijven.
Wees bewust
Zodra je een angst-gedachte denkt of je zorgen maakt, wees je er dan van bewust, dat deze angst alleen in je hoofd bestaat. Dan ga je ademen. En terwijl je ademt en je angst voelt, weet je:
- dat je bezig bent om uit je comfortzone te treden
- dat je op het punt staat te doen wat jij wilt, ongeacht wat anderen ervan zeggen
- dat je jouw hart volgt en niet wilt voldoen aan de verwachtingen van een ander
- dat je je patronen aan het doorbreken bent en zichtbaar wilt zijn zoals je werkelijk bent
- dat je een uitdrukking wilt zijn van wie jij werkelijk bent, ongeacht wat de ander van jou denkt
Je angst is een belangrijk signaal dat je uit je comfortzone stapt, je eigen keuzes maakt en jouw levenspad wilt lopen. Hoe mooi is dat!
Ik nodig je uit om nu een knoop door te hakken, een keuze te maken en je hart te volgen.