Burn-out: het begin van ontwaken

Hoe langer mijn burn-out achter mij ligt, des te meer dankbaarheid ik voor het proces ervaar. Ik heb geen idee waar ik naartoe aan het racen was, maar het was een bestemming waarop ik nooit (heelhuids) zou aankomen. Het was een race die ik enkel en alleen met en tegen mezelf voerde, gedreven door het intense verlangen naar externe bevestiging, erkenning, aanvaarding en liefde.

Burn-out is een positieve gebeurtenis

Ik vind het erg jammer dat er nog steeds zo’n negatieve lading hangt rond het burn-out fenomeen. In werkelijkheid is het iets dat toegejuicht zou moeten worden. Hoera, alweer iemand die gaat leren luisteren naar zijn innerlijke wijsheid, die zijn ware verlangens gaat ontdekken, een meer authentieke versie van zichzelf in het leven gaat roepen, in contact gaat komen met zijn creativiteit en verborgen talenten en van daaruit gaat bijdragen aan een betere wereld!

Een burn-out werkt bevrijdend, het zet je aan om volgens je eigen voorwaarden te beginnen leven. Je ‘nuttig zijn’ in maatschappelijk opzicht mag dan tijdelijk op een laag pitje staan (je wordt immers als een ‘hoge kost’ beschouwd wanneer je ziek of werkloos thuis zit), wanneer je deze vertraagde periode in je leven echter weet te benutten en omarmen, kan het je leiden naar ongeziene hoogtes. En als jij groeit, groeit iedereen om je heen met je mee.

Een katalysator voor persoonlijke groei

Voor mijn burn-out stond professionele groei gelijk aan persoonlijke groei. Als ‘verslavingsdeskundige’ in de geestelijke gezondheidszorg had ik inmiddels heel wat kennis, kunde en ervaring opgebouwd. De deskundigheid over mijn eigen leven en geestelijke gezondheid was echter nihil, met alle gevolgen van dien.

Sinds mijn burn-out heb ik zo’n honger naar zelfontwikkeling gekregen. Het gaf mij de aanzet om te investeren in mezelf en liet mij openstaan voor totaal nieuwe dingen. Deze dingen kwamen op een magisch synchronische manier in mijn leven. Wat leidde tot een groot vertrouwen in de natuurlijke gang der zaken.

Dit filmpje van Rabbi Twerski deed dan ook de puzzelstukjes in elkaar vallen: een burn-out doet je onder een rots kruipen om een nieuwe schelp produceren.

Burn-out brengt vernieuwing en verandering

Een burn-out transformeert je van een rups tot een vlinder, het nadeel is dat tussen de fase van rups zijn en de fase van vlinder zijn, er een fase van ongedefinieerd zijn zit, je bent noch het een en noch het ander, ik noem het in mijn boek de fase tussen ‘niet meer’ en ‘nog niet’, deze fase is erg onbehaaglijk en gaat gepaard met een grote onzekerheid.

Als niets zeker is, is alles mogelijk zei Margaret Drabble ooit en niets is minder waar. Onzekerheid en vertrouwen gaan trouwens hand in hand, vertrouwen ontwikkelt zich door te ontdekken dat alles goed komt.

Leren vliegen

De onbehaaglijkheid houdt ook in de fase van vlinder zijn nog enige tijd aan, niemand heeft je immers geleerd hoe je moet vliegen! Het is een fase van trial en error, vallen en opstaan, die weer heel wat nieuwe uitdagingen maar dus ook leer- en groeimomenten kent. Daarenboven zit ook je omgeving met argusogen naar jou te kijken want hun angst om jou te zien vallen is veel groter dan hun verlangen om jou te zien vliegen. Eens je vliegt, zijn het je grootste supporters, maar het opstijgen moet je zelf doen. Deze periode kan dan ook de nodige strubbelingen en loyaliteitsconflicten veroorzaken: jij bent immers vastberaden te leren vliegen, terwijl je naasten je op de grond proberen te houden. Het verhaal van Elizabeth Gilbert over de krabbenmand is hier een mooie illustratie bij.

What if I fall? Oh, but my darling, what if you fly? onbekend

Vertrouwen op je vleugels

Hoewel ik het nog steeds een beetje eng vind, begin ik meer en meer te vertrouwen op mijn vleugels, ik voel me gedragen door iets groter dan mezelf, wat me ontzettend veel kracht en een gevoel van innerlijke vrijheid geeft. Een burn-out heeft in mij het verlangen doen ontwaken om mezelf en mijn missie in de wereld te zetten. Wat is mijn missie? Anderen helpen ontwaken, hen brengen tot het vinden van hun eigen antwoorden en tot het ontdekken van en leven naar hun eigen waarheid.

Mieke Lannoey

Mieke Lannoey

Laat je inspireren tijdens een verdiepende online cursus, verkwikkende surfreis of transformerende workshop.
5-hoek

Overige artikelen

Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Sta aan mijn graf zonder verdriet
10 Universele wetten van het bestaan
Overkomt het leven je of creëer je het zelf?
Ontdek de magie van draken
Beelddenken: een lastige gave? check hier de kenmerken
Autisme bekeken vanuit een spiritueel perspectief
5 bepalende kenmerken van bezield bezig zijn
Magnesiumtekort, waarom we het bijna allemaal hebben
Voor een ontmoeting van Tweelingzielen moeten beide zielen samen klaar zijn
Wat houdt jou tegen om te doen wat je echt graag wilt?