Zoveel seksuele partners heb je per jaar nodig voor optimaal geluk

De voordelen van relaties en vrijen zijn alom bekend. Maar in tegenstelling tot wat sommige mannen misschien beweren in de kleedkamer, studentenkamer en na een uurtje te veel happy hour, staat het hebben van meer seksuele partners niet gelijk aan meer geluk.

geschreven door Dokter Samantha Boardman

Onderzoekers hebben de data van 16.000 mensen onderzocht en hebben berekend dat ze hun geluk maximaliseren als ze in het afgelopen jaar welgeteld één seksuele partner hadden.

Dat lees je goed, onderzoek wijst uit dat één seksuele partner gedurende 365 dagen het perfecte aantal is om gelukkig te worden (en dat is geen eufemisme). Eén is beter dan twee – of 200.

Deze bevindingen staan haaks op het Coolidge Effect, een anekdote over de Amerikaanse President Coolidge en zijn vrouw, die in de jaren twintig een kippenboerderij bezoeken:

Grace_Coolidge
Grace_Coolidge .
Door Howard Chandler Christy – Whitehousehistory.org, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17126850

De president en mevrouw Coolidge kregen ieder een eigen rondleiding door een experimentele boerderij van de overheid. Toen mevrouw Coolidge de kippentuin binnenkwam, zag ze daar een haan die zeer frequent paarde. Ze vroeg haar gids hoe vaak dat gebeurde, waarop deze antwoordde: “tientallen keren per dag.” Mevrouw Coolidge zei: “Vertelt dat maar aan de president als hij hier komt.” Toen de president dit feitje te horen kreeg, vroeg hij: “En iedere keer dezelfde kip?” Het antwoord luidde: “Oh, nee, meneer de president, iedere keer een ander.” De president: “Vertel dat maar aan mevrouw Coolidge.”

En zo ontstond de naam van het Coolidge Effect: het verwijst naar de neiging van de mannetjes van de meeste zoogdiersoorten om zich met meerdere seksuele partners te bezigen, en ook een grotere seksuele behoefte aan een nieuwe partner te uiten, zelfs nadat ze zich hebben ‘uitgeput’ bij hun vorige partners. Talloze onderzoeken wijzen uit dat ratten en hamsters het Coolidge Effect het meest duidelijk vertonen.

Maar hoe zit het met mensen? Dat antwoord heeft twee kanten: die van de evolutie en survival of the fittest, en die van de mentale gesteldheid van een geëvolueerde soort in deze moderne tijd. We zijn misschien biologisch geprogrammeerd om te leven volgens het Coolidge Effect, zodat we niet al ons geld op één paard inzetten, maar het onderzoek wijst duidelijk uit dat één seksuele partner per jaar ons leidt tot het meeste geluk en een betekenisvol leven.

Oftewel: er gaat niets boven monogamie. Wat vindt jij?

5-hoek

Overige artikelen

11 goedkope makkelijke trucjes tegen droge lucht in huis
Autisme bekeken vanuit een spiritueel perspectief
Wetenschappers leggen uit hoe intuïtie de hoogste vorm van intelligentie zou kunnen zijn
Onderzoek toont aan wat tuinieren kan betekenen voor onze gezondheid
De link tussen gefermenteerde soja en een langer leven
‘Seks is een moetje geworden.’ Herken je dat?
De sleutel tot intieme momenten: Magie tussen de lakens
Hoe magic truffels jou kunnen ondersteunen in je spirituele zoektocht
Wat is overgave en waarom is het zo fijn (zeker tijdens het vrijen)
Tantra en trauma: dit moet je weten
Biologisch dieet leidt tot ‘significant lager gehalte‘ pesticide in urine van kinderen & volwassenen
Onderzoek wijst uit wat leven in de buurt van een bos kan doen met je brein