De herkenning
Zodra je het eenmaal gaat herkennen, de menselijke fenomenen in haar talloze gemoedstoestanden en uiterlijke verschijningen en deze leert linken aan de werking van de elementen die in de natuur te vinden zijn, valt een hoop op zijn plek. Logica brengt ons zolang we bestaan verder. In alle facetten van dit leven. Die logica voelt soms zo helder dat het meer voelt als een verre herinnering. Er zit veel diepgewortelde wijsheid in ons. Die leeft sudderend in ons onderbewustzijn zonder dat we dat doorhebben. Vanuit een stukje verbondenheid roept de herinnering ons vaak terug en openen we deze eeuwenoude wijsheid luikje voor luikje om weer te verdiepen. Denk aan het Boeddhisme, Ayurveda of Taoïsme, om er maar een paar te noemen.
We zijn ons eigen medicijn
We zijn ons eigen medicijn. Alles wat onze zintuigen waarnemen heeft effect op ons. Dus ook de disbalans. We hebben niet of nauwelijks controle over het weer, een verkeerssituatie of bijvoorbeeld een deadline waar je hoofd van explodeert. Maar waar we wél invloed op hebben, is wat we daar tegenover zetten. De beoefening zit ‘m in het waarnemen van de situatie. Wat gebeurt er tijdens die deadline? Heb je er simpelweg geen energie voor? Heb je nog 10 andere dingen aan je hoofd? Of ben je aan het wegdromen in een Utopia waar de vogels fluiten en de boel de boel gelaten kan worden? Deze 3 situaties die ik beschrijf, hebben ieder hun eigen kwaliteiten. Lage energie zou je kunnen beschrijven als sloom, ‘slakkerig’ en misschien zelfs een beetje plakkerig (‘niet vooruit te branden!’). 10 andere dingen aan je hoofd hebben zou je kunnen beschrijven als te veel beweging, een vurige energie of misschien zelfs aan de afgrond van een burn-out. De Utopia zou je kunnen beschrijven als creativiteit, ‘in je hoofd zitten’ of misschien zelfs willen vluchten voor de werkelijkheid. Al deze situaties zou je logischerwijs kunnen linken aan elementen;
- Situatie 1: Plakkerig, sloom – Aarde/water (denk aan modder!)
- Situatie 2: Te veel beweging, vurige energie, burn-out – Je raadt het al: vuur!
- Situatie 3: In je hoofd zitten, vluchten – Lucht/ether
De uitnodiging is om tegenovergestelde kwaliteiten te vinden in alles wat je tot je neemt. Zoals voeding, beweging, de manier waarop je je dag indeelt en zelfs de kleuren die je draagt! Iedere ochtend kunnen we weer opnieuw aanvoelen in welk jasje we wakker zijn geworden en daar gedurende de dag mee spelen.
Een voorbeeld
Vorige week zat ik in een soortgelijke situatie. Té druk om alles op tijd af te krijgen. De vurige energie uitte zich in rode wangen, een onaardige opmerking hier en daar naar mijn partner en een veel te snelle stofwisseling. Mijn oventje stond loeiend heet door te werken en ondertussen hield mijn hoofd het niet meer bij. De ultieme samenstelling om het even niet meer aan te kunnen. Om het eigenlijk op te willen geven. Maar toen kwam het medicijn. Allereerst keerde ik terug naar mijn ademhaling, door deze te vertragen begon mijn hartslag rustiger te worden. Ik verbond me met de aarde door met beide voeten op de grond langzaam heen en weer te wiegen en te visualiseren dat wortels uit mijn voeten groeiden naar de kern van de aarde. Dit bracht stabiliteit en in een zekere zin zelfs verkoeling.
Wat ook hielp was ruimte creëren zolang dat veilig voelde door wat afspraken te verzetten die wel even mochten wachten. Qua voeding ging ik verkoelen en vertragen. Vertragen past bij het element aarde, ik koos dus ingrediënten die laag aan de grond of zelfs onder de grond groeien. Denk aan pompoen, aardappeltjes en andere wortelgroenten. Daarnaast wilde ik verkoelen, dat deed ik door bladgroenten toe te voegen aan mijn maaltijden en ook door kleinere porties te eten. Mijn cafeïne-inname bracht ik terug naar 1 koffie per dag en ik keek minder op mijn scherm. Na 1 dag ging het beter, kreeg ik ruimte in mijn hoofd en haalde ik de deadline.
Ayurveda
Het is niet altijd even makkelijk, dat geef ik toe. Het vergt wat integratietijd soms. Mocht je je willen verdiepen: je zou kunnen zeggen dat dit een Ayurvedische leefstijl is, wat ik hier beschrijf. Ik zie het meer als een logisch levensspel waar ik onderhand plezier in heb gekregen. Het voelt als een weg naar eenvoud. Zoals ze in de Ayurveda zeggen: “Ayurveda is for the one who is desirous of life”. Wil je preventief leven en je gezondheid (vooral in tijden als deze!) in je eigen handen houden? Dan ben je ‘desirous of life’. Het vergt wat beoefening, maar zodra je elementen gaat integreren als deel van je hele ‘zijn’ en het landt in je denkpatroon, dan is deze leefwijze een mooie ‘tool’ voor een duurzaam leven. Je eigen bewegingen spotten, dieper naar binnen gaan en verbonden zijn met alles om ons heen.
Integratie
Er zijn talloze boeken te vinden over hoe je de basis aanlegt van een Ayurvedische leefstijl. Wat ik zelf uit ervaring heb mogen ondervinden, is de waarde van een dagelijks ochtendritueel. Neem de tijd om in de ochtend 5/10 minuten te mediteren, doe een actieve, aardende of verdiepende Yoga practice (wat zet je tegenover je eerste gevoel als je wakker wordt?). Probeer ook eens Abhyanga: een warme (sesam)olie zelfmassage vóórdat je de douche in stapt. Door het warme water openen je poriën en trekt de olie dieper in je huid. Deze zelfmassage zorgt ervoor dat de elementen die uit balans of prominent zijn in jouw lichaam kunnen harmoniseren. Daarnaast draagt het bij aan een goede stofwisseling, spijsvertering en doorbloeding. Get those juices flowing!
Dit artikel werd geschreven door Laura Fleur, Doula en Ayurvedisch specialist. Dit is het derde artikel van een reeks van 6 artikelen, geschreven door Inner Purpose. In deze artikelen belichten wij het thema ‘verbinding maken met jezelf’ vanuit verschillende invalshoeken.