We zijn geobsedeerd met geluk – en dat maakt ons ongelukkig

Wanneer ben je gelukkig?

Als je tijd doorbrengt op een warm strand met je vrienden (weet je nog?), waar de stress van jullie dagelijkse leven stilletjes naar de achtergrond verdwijnt? Of als je een miljoenenbedrijf hebt dat precies werkt zoals het moet en jou en je gezin voorziet van een luxe leven terwijl je slaapt?

Hoe je geluk ook omschrijft, één aspect geldt voor iedereen: het is volledig subjectief. Niet alleen subjectief per persoon, maar ook op ieder moment in je leven. Als je vijf jaar geleden een collage had gemaakt van je dromen en wensen, dan denk ik niet dat die vandaag nog helemaal hetzelfde zou zijn.

Geluk najagen kan je natuurlijk keihard motiveren, maar de laatste tijd begin ik me af te vragen hoeveel mensen het echt zo zien. Worden we echt gedreven door wat we willen bereiken, of kijken we naar ons leven en zien we vooral het verschil met hoe we zouden willen dat het is en hoe het nu is?

Hier zoeken we naar geluk

De wereld van zelfhulpboeken en persoonlijke ontwikkeling, daar zoeken de meeste mensen naar hulp voor onze zoektocht. We lezen boeken, gaan naar lezingen en volgen online cursussen. Allemaal ontworpen om ons de tools te geven om onze doelen te bereiken en uiteindelijk gelukkig te worden.

Zelf ben ik behoorlijk diep in deze wereld gedoken, een paar dagen geleden nog ging ik helemaal op in bedrijfsgroei. Neem het dus maar van mij aan als ik zeg dat er echt fantastische hulp te vinden is.

Het probleem zit hem ook niet in de inhoud, maar in hoe we die inhoud toepassen. Al meerdere beroemde life coaches, zoals Tony Robbins, hebben openlijk toegegeven dat hun succes deels is gebaseerd op het feit dat we niet toepassen wat ze ons leren.

Geef toe, hoe vaak heb je die diepgaande inspiratie gevoeld bij een les over persoonlijke groei? En hoe vaak heb je die les al een week later weer laten varen?

Als we ons echt zouden houden aan die lessen, dan zouden we niet alleen bereiken waar we naar zoeken, maar ons ook realiseren dat geluk een stuk simpeler is dan we denken of willen geloven.

Geluk versimpelen

Ik stel voor dat je nu meteen even de tijd neemt om deze twee vragen te beantwoorden:

  1. Wat betekent geluk voor mij?
  2. Wat maakt me gelukkig?

Je antwoord op vraag een was waarschijnlijk veel uitgebreider dan wat je (even snel) opnoemde voor vraag twee.

Wanneer we proberen om geluk te omschrijven, dan denken we vaak aan een situatie die we niet alleen moeten creëren, maar ook moeten volhouden. Maar als we denken aan wat ons gelukkig maakt, dan hebben we het over simpele ervaringen en voorkeuren die ons emotioneel in een fijne stemming brengen, al is het maar voor een seconde. Dingen als tijd doorbrengen met een huisdier, knuffelen met je partner, of het kijken van een wedstrijd kan ons allemaal gelukkig maken. Terwijl ze niet die leegte opvullen van onze behoefte aan continu geluk.

Dus als we ons nu eens niet richtten op wat we denken dat ons het eeuwige geluk kan geven. Als we in plaats daarvan juist plaats maakten voor de dingen die ons gelukkig maken. Dat doe ik zelf nu al een tijdje en ik merk dat ik me niet alleen in het algemeen blijer voel, maar dat het me ook enorm helpt om alles te bereiken wat ik op de langere termijn nastreef.

Wat als we op zoek gaan naar Vrede?

Hoeveel van de dingen die je nu in je leven hebt, waren vroeger maar dromen? Een liefdevolle partner, een baan waar je van kunt leven, een plek om thuis te noemen; we hebben allemaal wel op z’n minst één van de dingen bereikt die we vroeger zagen als de weg naar geluk.

En nu je dat bereikt hebt, voel je je tevreden en gelukkig? Waarschijnlijk niet, omdat de zoektocht naar geluk altijd doorgaat en helemaal geen concrete staat van zijn is.

Kijk eens naar alle zangers, filmsterren, atleten en businessmagnaten. Die hebben allemaal veel meer bereikt dan we denken nodig te hebben om gelukkig te zijn. En hoeveel van ze zijn echt tevreden met wie ze zijn? Of zouden ze net zo verdwaald en gekweld zijn als wij?

Dus als je werkt aan het vrijmaken van tijd voor wat je gelukkig maakt, denk dan ook aan wat je vredig maakt. Vrede komt van binnen en kun je veel makkelijker bereiken en in stand houden.

Vrede vind je door te waarderen waar je nu bent in je leven, door dankbaar te zijn voor de middelen die je hebt, en door je naar de toekomst te bewegen vanuit je passie in plaats van je behoeftes.

Foto van Nieuwetijds Team

Nieuwetijds Team

Onder deze naam vind je onze eigen, al dan niet door ons vertaalde, artikelen.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Waarmee resoneer je ?
Mijn diepe verlangen: om bewuste zielen met elkaar te verbinden
Waarom luisteren naar je hart en hoger zelf zo belangrijk is
In 10 Stappen Contact met Engelen: Vind Leiding, Liefde en Spirituele Kracht
HSP: 10 voordelen van hoogbewust zijn op een rijtje
De donkere nacht
De spirituele kracht van eenzaamheid: zelfliefde, soevereiniteit en groei
Burn-out als kans: Herstel je balans en hervind je innerlijke kracht
Er is een verschuiving gaande. Je hoeft er niks voor te doen
De ware revolutie: van je bewustzijn
De Oermoeder spreekt: Een ode aan jou als moeder
Zo kom jij in je natuurlijke, hoge vibratie: laat los wat jou belemmert (video)