Verlichting voor vrouwen – via het navelchakra

In de mannelijke spirituele tradities ligt er grote nadruk op ontwikkeling van het kruinchakra. En uit het buikgebied, vinden ze, kun je beter wegblijven. De thema’s die daar leven zijn al eeuwenlang taboe. Laat het nou net het navelchakra zijn dat voor het vrouwelijke pad van verlichting vrij belangrijk is.

Chakrasysteem

Het chakrasysteem is een eeuwenoud systeem dat nog altijd actueel is. Je kunt het gebruiken op je pad van zelfontwikkeling. Zo werkt dat: chakra’s zijn de energiecentra die je fysieke lichaam en je energieveld met elkaar verbinden. En in de chakra’s vind je informatie die gerelateerd is aan de fysieke, psychologische en spirituele ontwikkeling die mensen doormaken. Elk chakra heeft een andere thema. En elk chakra voegt zijn eigen kleur toe aan je transformatie. Om een compleet mens te worden, wil je eigenlijk ieder chakra verder uitbreiden, zodat er meer energie doorheen kan stromen. Als je je aandacht eenzijdig richt op de ontwikkeling van je kruin (en daarbij hoort bijvoorbeeld het besef dat ‘alles altijd één’ is), dan raakt je energieveld op den duur uit balans; groot van boven en smal van onder.

Navelchakra

Verlichting voor vrouwen - via het navelchakraHet tweede of navelchakra is het domein van gevoel, behoeften, sensualiteit en voeding. De energie van dit chakra representeert het ‘water’ van ons systeem. Water wil bewegen, en dat brengt je tot leven. Het is vreugde, genot, de zinnelijkheid van je lichaam. Maar dat niet alleen. Het zijn ook de gevoelens die opkomen en weer verdwijnen, of uitzinnig verdriet en grote woede; de woeste emoties, die, als ze de ruimte krijgen, je hele systeem kunnen opschonen en verlichten. En eigenlijk is dat precies hoe de (gezonde) vrouwelijke kracht eruitziet.

Vrouwelijke verlichting

In de mannelijke spirituele tradities zijn die thema’s vaak taboe. En ook in de Nederlandse cultuur zijn ze bepaald niet ingebakken. Lang heb ik me afgevraagd hoe de vrouwelijke verlichting er eigenlijk uitziet. Want de manier waarop ik mezelf verlichtte van fysiek, mentaal en emotioneel ongemak, had maar weinig met mediteren te maken. Het zag er een stuk minder gracieus uit. Bovendien hoorde ik meestal mannelijke goeroes praten over verlichting; en dat was vooral een geestelijke aangelegenheid.

Lichaam

Maar inmiddels snap ik dat de vrouwelijke verlichting via het lichaam gaat, via de pijn, de gevoelens, en de seksualiteit. We willen onze emoties niet overstijgen, door ze te zien als een illusie, maar we willen ze eerst doorleven, eigen maken, om ze daarna los te laten en ruimte te maken voor een nieuwe golf leven. Niet eruit of erlangs, maar erín. En makkelijk is anders, want de energie van het tweede chakra wordt vastgezet met een reden: om pijn niet te hoeven voelen, emoties te beteugelen, en verlangens en behoeftes te onderdrukken.

Spirituele bypass

navelchakraIn het navelchakra begint de dualiteit. Hier bestaat geen eenheid, zoals in de kruin. Het gaat hier altijd over jezelf, in relatie tot anderen, en de gevoelens en kwetsbaarheid die dat met zich meebrengt. Het chakra vormt zich in je babytijd, waarin je volledig afhankelijk bent van anderen voor je lichamelijke en emotionele verzorging. En je kan je voorstellen hoe dat in je leven doorwerkt; als je ouders in je behoeften hebben voorzien, of als je daar juist tekort bent gekomen. Het heeft weinig zin om je kruin heel serieus te nemen in zijn boodschap ‘alles is één’ en ‘het lichaam is een illusie’, als je navelgebied daar volstrekt niet aan toe is en nog strijdt voor lijfsbehoud. Dat is een ‘spiritual bypass’. En die werken niet. Zeker niet als je de vrouwelijke energie in je systeem begint te ontdekken en in balans gaat brengen met de mannelijke, zoals veel mensen nu willen.

Chakra ontwikkeling

Vaak ervaar ik dat er een chakra ‘aan de beurt’ is, en dat ontwikkeling ervan vervolgens invloed heeft op de andere energiecentra. Als de energie in mijn kruin bijvoorbeeld toeneemt, ga ik meer licht toelaten uit het universum, waardoor ik meer moed krijg om moeilijke thema’s in lagere chakra’s aan te gaan, zoals het gevoel van tekort in mijn navelgebied. En als er dan daar meer energie begint te stromen (omdat ik er meer bewustzijn naartoe begin te brengen), en ik me dus beter ‘gevoed’ ga voelen, kan de liefde vanuit mijn hart voller worden weggegeven. Tegelijkertijd krijgt mijn derde chakra dan de opdracht om meer ruimte te gaan maken voor wie ik ben, en dat over het voetlicht te brengen, wat van mijn eerste chakra weer vraagt om dieper te gronden, omdat ik de gevolgen anders niet kan dragen. En zodra dat is gebeurd, begint mijn derde oog zijn visie uit te breiden, en durft het groter te kijken. (Of iets van die strekking; het proces voltrekt zich niet lineair, of in een specifieke volgorde.)

Expressie

Verstand wordt nog vaak boven gevoel geplaatst. Maar voor het navelgebied, en bevrijding van je beperkingen, is het belangrijk om emoties te ervaren; als gevoel of als sensaties, zonder er een oordeel op te plakken, zonder ze weg te rationaliseren. Laat de vrouwelijke verlichting via het lichaam plaatsvinden, en geef expressie aan wat leeft vanbinnen met dans, beweging, geluid, zang, tranen, seks, aanraking. Hoe mooi, ongepolijst, of woest dat er ook uitziet. En in stilte op een kussen zitten? Laat dat maar aan de goeroes over.

Hermelijn van der Meijden

Hermelijn van der Meijden

Hermelijn van der Meijden is schrijver van Negen Geheimen van de Vrouw, een zeer persoonlijk, eerlijk en soms hilarisch boek over haar zoektocht naar liefde, seks en intimiteit (ook boeiend voor mannen). Eerder schreef ze De Droomvrouw en Mijn vader lijkt op Barbapapa, waarin, net als in Negen Geheimen, de energetische wereld centraal staat. In april 2023 heeft ze "Dark Moon Creation" gelanceerd, een krachtig energetisch jaarprogramma met meditaties, visualisaties en activaties, dat jou ondersteunt om de donkere maanenergie toe te passen voor je eigen transformatie- en helingproces. Stap voor stap, maan voor maan, zet je je grootste potentieel in de wereld, op een manier die voorbij gaat aan je voorstellingsvermogen. Soms, als er tijd over is, doet ze een-op-een sessies: readings en healings.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Het sandwichkind-Hoe gedragen middelste kinderen zich?
Hoe serieus neem jij jezelf eigenlijk?
Blijf je voortdurend hoge tonen horen? Je bent niet de enige!
De Wet van Aantrekking: pas op voor magisch denken
10 Universele wetten van het bestaan
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?