Van wie is mijn lichaam eigenlijk?

Ik zeg weleens dat ik een lichaam heb. Goed beschouwd is dat een vreemde uitdrukking die kan leiden tot onheil. Als ik mijn lichaam heb, dan heb ik het gekregen en kan ik het ook weer verliezen. En wie is de bezitter? Het past niet bij mijn ziel om bezit te hebben. Dus ‘een lichaam hebben’ is een vage gedachtegang die leidt tot angst voor verlies. Angst voor ziekte, verval of de dood, die ik niet hoef te hebben als ik alles zou begrijpen en overzien. Maar die angst is overal om me heen en voel ik in mezelf.

Soms filosofeer ik dat ik mijn lichaam ben. Immers mijn ziel wilde dit, vond het passend om dit lichaam te bezielen. Maar dat klopt toch ook niet; het lichaam is een beperkte vorm en de ziel is groter.

Lenen in plaats van hebben of zijn

Als gedachtenexperiment heb ik een variant bedacht op hebben of zijn. Stel dat ik het lichaam leen, in bruikleen heb. Ik leen het van moeder aarde of de kosmos en in het contract staat dat ik huur moet betalen aan de aarde. Wat zou er in zo’n huurcontract kunnen staan?

Ik vermoed het volgende:

Artikel één: ik moet mijn lichaam in goede staat houden.
Artikel twee: bij beëindiging moet ik mijn lichaam loslaten en teruggeven.
Artikel drie: de huurprijs moet ik voldoen aan de aarde in de vorm van liefde, opbouw, belangeloze inzet, opruimen, afbraak en renovatie.
Artikel vier: de opbouw moet ik op de eerste plaats investeren in mijn ziel en mijn zelf.
Artikel vijf: van lichaam wisselen is mogelijk na volledige teruggave van het oude lichaam.
Artikel zes: bij problemen en geschillen mijn interne kenniscentrum raadplegen. Dit wordt standaard meegeleverd.

Oefening in loslaten

Wat kan ik met dit gedachtenexperiment? ik besef dat ik ooit dingen moet loslaten, zoals mijn lichaam, het leven, dierbaren, de aarde. Dat kan binnenkort zijn of over langere tijd. Hoe zou ik het ervan afbrengen als ik moet overlijden? Spirituele leraren zeggen dat het makkelijk is. Het lijkt mij een hele klus; wellicht is het iets makkelijker als ik van tevoren heb leren loslaten.

Met het woord loslaten heb ik moeite. Ik wil het vervangen door toevertrouwen. Toevertrouwen aan een groter geheel. Dit geeft me veiligheid, rust en ontroering.

Dus, ooit moet ik deze reis maken. Als ik de pijn van loslaten, van toevertrouwen, nu al onder ogen kan zien en kan helen uit mijzelf, krijg ik veel meer ruimte in het hier en nu. En die ruimte heb ik nodig om goed mijn huur te kunnen voldoen!

Foto van Stichting Tjongeroog

Stichting Tjongeroog

Tjongeroog is een centrum dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling door trainingen te geven voor ontplooiing van gevoel en bewustzijn in de traditie van de Gestalt-psychologie. Hiermee kunnen mensen zich bevrijden van gevoelsmatige blokkades of onverwerkte pijn. Daarmee komt een ieder dichter bij de kern, zodat elk steeds authentieker, warmer en lichter wordt. Zo willen wij een lichtplek zijn in deze wereld.
5-hoek

Overige artikelen

Een nieuwe fase
De Energetische Kracht van Kleding
Waarom je je bevalling beter niet onnodig kunstmatig kunt laten inleiden
Je bewustwordingsproces: hoe om te gaan met innerlijke weerstand?
Op je gemak zijn met vaagheid
Deze supersimpele ademhalingsoefening kan helpen angst & depressie te verminderen
Bostherapie: Hoe tijd doorbrengen in het bos je geest, lichaam & ziel kan helen
Waarom je de signalen van narcisme niet hebt herkend en erkend
Water behandeld met intentie kan de groeisnelheid van planten beïnvloeden
Durf jij werkelijk mens te zijn? | Video
Helen met de kracht van het hart – een ontmoeting met medicijnpaarden
Als je werk is uitgewerkt