Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes. Doktoren zijn verbijsterd door deze nieuwe kennis. Maar velen van ons wisten dit intuïtief al eeuwenlang. In hoeverre geloof je zelf in de mogelijkheid om jezelf te genezen? Moeten we dit zien als een nieuwe vorm van ‘medicatie’?
Onderzoekers werden verbijsterd door recent onderzoek waarin placebo’s het zeer goed doen in vergelijking met nieuwe en experimentele geneesmiddelen. Tegelijkertijd herhaalt de wetenschap van de psychoneuro-immunologie (PNI) wat mystici en sjamanen altijd al gezegd hebben, namelijk dat we ongekende krachten hebben om onszelf te genezen!
De geest en de wetenschappen komen samen
Deze samenkomst van de spirituele en wetenschappelijke gemeenschappen duidt op een nog niet eerder voorgekomen kans voor de mensheid om energieke, gezonde en bruisende manieren van leven te omarmen. Het recente onderzoek naar placebo’s komt van een McGill University en werd gepubliceerd in Pain, het wetenschappelijk tijdschrift van de International Association for the Study of Pain. Ik kwam het onderzoek tegen in een uitstekend artikel van Carolyn Gregorie in de krant Huffington Post, getiteld ‘Placebo effect puzzle has scientists scratching their heads’ (Placebo-effect puzzel zet wetenschappers voor een raadsel).
Ik raad je sterk aan om het hele artikel te lezen, waarin Carolyn beschrijft hoe het placebo-effect ontploft in de VS, maar nergens anders. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de Verenigde Staten 5% van de wereldbevolking behuisd, maar 75% van de wereldwijd gefabriceerde geneesmiddelen consumeert.
De ‘suikerpil’ werkt.
Uit de analyse blijkt dat in Amerikaanse experimenten in 1993, pijnmedicatie gemiddeld 27 procent effectiever werd bevonden dan placebopillen. Uit de experimenten uit 2013 was pijnmedicatie echter slechts 9 procent effectiever dan de placebo. Het verschil werd niet toegekend aan verminderde effectiviteit van de medicatie, maar juist aan een verhoogde reactie op de placebo. Met andere woorden is de suikerpil bijna net zo effectief geworden als medicatie voor het verlichten van pijn. – Carolyn Gregoire in Placebo effect puzzel has scientists scratching their heads.
Bovengenoemd onderzoek was gericht op pijnstillers, maar men nam vergelijkbare resultaten waar voor antidepressiva. Meer dan 1 op de 5 Amerikanen slikt medicatie voor hun geestelijke gezondheid, wat betekent dat steeds meer mensen op zoek zijn naar alternatieve en preventieve maatregelen. Yoga, meditatie, een gezond dieet en beweging zitten niet in een pil, maar helpen wel bij het grotere plaatje van welzijn dat vaak wordt genegeerd door de medische wereld.
Hoewel de placebo wellicht geen realistische behandelingsmethode is, zijn er andere behandelingen die gemiddeld net zo effectief zijn als antidepressiva, zoals fysieke beweging en cognitieve gedragstherapie. Voor zover we weten worden de patiënten niet zieker door deze alternatieven. – Irving Kirsch, Time Magazine
Ons trauma invoelen
Dit wijst allemaal op het aangeboren vermogen van ons lichaam om zichzelf te reguleren, balans te vinden (homeostase) en te genezen. Je zou denken dat we maar al te graag naar ons lichaam zouden luisteren wanneer ze met ons praat door middel van symptomen, maar meestal doen we precies het tegenovergestelde, door de pijn te verdoven of te negeren wat we voelen. Peter Levine, auteur van De tijger ontwaakt, is expert in het verhelpen van trauma’s en groot voorvechter van het veld van Somatisch Ervaren , wat ons uitnodigt om ons lichaam en onze emoties in te voelen om onze gezondheid terug te winnen.
In honderden uren aan cliëntsessies werd Levine er getuige van hoe de lichamen van de cliënten het verhaal van hun trauma vertelden, zelfs als de cliënten er geen specifieke herinneringen aan hadden. Wanneer Levine ze eenmaal begeleidde om de ervaring van het trauma te voelen, nam het lichaam het over en maakte het af wat nog niet verwerkt of incompleet was. Daarnaast kregen cliënten de gaven van een verhoogd lichamelijk bewustzijn, een sterkere verbinding met het zelf, een verschuiving in diepgewortelde patronen, een meer gereguleerd zenuwstelsel en een gevoel van bekwaamheid.
Waarom moeten mensen überhaupt begeleid worden? Het grootste obstakel is hoe onoplettend en onbekend we zijn met onze fysieke sensaties. Onze grote, verfijnde breinen willen onze lichamelijke behoeftes constant te slim af zijn en overdenken. We worden getraind om tekens van honger, pijn, discomfort, letsel en gevaar te negeren, net als genot, verzadiging en voldoening. Het is verbazingwekkend hoe vergevingsgezind en ontvankelijk het lichaam is. Vanaf het moment dat we ernaar luisteren, begint de verandering al. – Peter Levine
Recept voor de toekomst
De geest, onze overtuigingen, emoties en levensstijl spelen een veel grotere rol in ons welzijn dan we doorgaans erkennen. Terwijl onderzoekers zich afvragen hoe ze kunnen voorkomen dat het gevreesde placebo-effect roet gooit in het testen van nieuwe medicijnen, begint het volk te erkennen dat verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid niet hoeft te beginnen bij het bellen van de dokter of het slikken van nieuwe medicatie.
Zoals Carolyn Gregoire onderstreept in haar artikel, ‘als het placebo-effect haar huidige koers aanhoudt, dan zullen (Amerikaanse) farmaceutische bedrijven het steeds lastiger vinden om kopers te vinden voor hun nieuwe medicijnen’.
Door de taal van lichaam en geest te leren, in symptomen en ziektes, kun je erachter komen wat je onderdrukt of negeert in je psyche en emoties, en wat voor effect dit heeft op je fysieke lichaam. – Deb Shapiro, auteur van Your body speaks your mind
Populaire boeken, zoals Your body speaks your mind, zijn een belangrijke duider dat we een nieuw paradigma van gezondheid intreden. Wetenschap en spiritualiteit hebben, net als het brein en het lichaam, veel te winnen door de wijsheden te omarmen die de ander te bieden heeft. We zijn ontwikkeld genoeg om te weten dat de antwoorden die we zoeken niet altijd ‘en/of’ zijn.
Het recept voor welzijn is een gebalanceerde en holistische aanpak. Dus houdt het nummer van je dokter in de buurt, maar neem het heft van je gezondheid ook in eigen handen. Je lichaam zal je dankbaar zijn dat je luistert, je emoties zullen zich openlijk uiten wanneer ze zich welkom voelen, en de kwaliteit van je leven gaat omhoog. Misschien zijn placebo’s uiteindelijk geen wondermiddel, maar laten ze ons slechts zien dat we al een ongekend vermogen voor zelf-helen bezitten.