Leren vertrouwen op je intuïtie: hoe je je intuïtie kunt herkennen

Intuïtie kan op vele manieren tot je komen. Ik zie het als een manier waarop jouw ziel of hoger zelf met jou communiceert. De informatie kan komen via beelden, woorden, gevoelens, fysieke ervaringen of een innerlijk weten. Maar ook inspiratie en creativiteit zie ik als een vorm van intuïtie.

Het zien van beelden is het makkelijkst om te vertrouwen. Vaak komen deze beelden ineens in je op en voel je duidelijk dat je dit niet zelf verzonnen hebt. Maar lang niet iedereen ziet intuïtieve beelden en ook bij mensen die wel af en toe beelden zien, gebeurt dat niet iedere keer. Soms komt informatie via andere kanalen binnen.

Bijvoorbeeld via gevoel of fysieke sensaties. Het onderbuikgevoel. Een gevoel van samentrekken, spanning of kleiner worden als je aan iets denkt. Dat kan je intuïtie zijn die je vertelt dat die beslissing wellicht niet helemaal goed voor je is. Dit hebben we allemaal wel eens ervaren. En meestal krijg je er later spijt van als je niet naar dat gevoel luistert.
Ook komt het voor dat je ineens iets innerlijk weet en eigenlijk geen idee hebt waar dat vandaan komt. Je weet bijvoorbeeld in een gesprek met iemand anders ineens wat de essentie van zijn/haar probleem is. Als je een open, prettige verbinding met die persoon hebt kun je dat ‘weten’ met hem of haar delen. Dat is de snelste manier om vertrouwen te krijgen in je eigen innerlijke weten.

Eén van de lastigste vormen van intuïtie is als het via je eigen gedachten binnen komt. Dit wordt ook wel helder horen genoemd en het heeft veel overeenkomsten met innerlijk weten. Vooral in meditaties of als je op een andere manier in stilte bent (bijvoorbeeld in de natuur) waarin je gedachten hun vrije gang kunnen gaan, kan daar ineens een gedachte tussen komen die voelt alsof die ‘niet van jou’ is. Een inzicht, een nieuw idee, of een zin of woord dat je letterlijk hoort in je hoofd, in je eigen stem of die van iemand anders. Het lastige is om deze ‘hogere stem’ te gaan onderscheiden van de gedachten die je hebt als je in je eigen kleine menselijke zelf zit. Dit vraagt oefening!vertrouwen op je intuïtie

Een paar dingen die je hierbij kunnen helpen:

1) Informatie van je hogere zelf VOELT goed. Je voelt er als het ware een rust onder. Een gevoel dat alles oke is. Een gevoel van vertrouwen.

2) Informatie van je hogere zelf is altijd zonder oordeel en zal je nooit een bepaalde kant op dwingen. Je kunt voelen/horen/weten wat de beste route voor je is op dit moment maar als jij een andere weg kiest, dan is dat ook helemaal goed en wordt je daar ook in ondersteund.

3) Als je bewust wilt verbinden met je intuïtie, doe dat dan op een moment dat je je gebalanceerd en uitgerust voelt. Als je lekker in je vel zit is het makkelijker om te verbinden met de hogere energieën en je intuïtie. Aan de andere kant: als je midden in je onzekerheden, angsten en zorgen zit is het heel moeilijk om de hogere informatie te ontvangen.

4) Probeer je eigen gehechtheid aan de uitkomst los te laten. Als je iets heel graag wilt of heel erg persoonlijk betrokken bent bij een situatie is het heel moeilijk om je helemaal open te stellen voor dat wat je intuïtie te vertellen heeft. Een open houding zonder gehechtheid aan de uitkomst helpt enorm om daadwerkelijk de stem van je intuïtie te horen.

5) Beoordeel de informatie die je krijgt op zijn waarde. Als het een zinvol idee of inzicht is, maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar het vandaan komt. Soms willen we zo graag verbinden met onze intuïtie dat we te hard proberen. Het beoordelen van de informatie op z’n waarde in plaats van op waar het vandaan komt kan helpen om dat los te laten.

Als je gaat letten op de verschillende manieren waarop jouw intuïtie werkt, dan zal het steeds makkelijker worden om te herkennen wanneer je intuïtief iets doorkrijgt. Je zult merken dat je intuïtie een specifieke energie of gevoel met zich meedraagt.

Door regelmatig bewust af te stemmen op je intuïtie wordt het steeds makkelijker om er op te gaan vertrouwen. En dan kan het echt een onderdeel van je dagelijks leven worden.

Irene Langeveld

Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt hoogsensitieve mensen door middel van gratis meditaties, online cursussen en individuele sessies om in balans te komen met hun hooggevoeligheid en er voluit de vruchten van te kunnen plukken.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
Zit je veel aan je bureau? Probeer deze yogapose!
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
10 Universele wetten van het bestaan
Ontdek de magie van draken
Beelddenken: een lastige gave? check hier de kenmerken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Waarom lopen spoken of geesten tussen ons in hier op Aarde?
Help! mijn hooggevoelig kind wordt gepest