Hoe je door te dansen dichter bij je gevoel komt

Met een grote glimlach op je gezicht sta je stil. Je doet je ogen even dicht en voelt na. Wow. Alles tintelt, de energie zindert door je lijf. Dit was even lekker zeg! Je bent net heerlijk uit je dak gegaan en je wangen gloeien. Een goede beat, je (blote) voeten op de vloer. Je zit vol energie, je blik is helder, je was niet bezig met alles wat je nog moet doen, want je hoofd is leeg. Er is ruimte voor voelen. Je hebt gedanst.

De kop zonder kip

Bij heel jonge kinderen is het lichaam nog niet in verhouding; het hoofd is groter en zwaarder dan de rest van het lichaam. Het geeft een idee hoe we als volwassenen ook rondlopen. Het lijf mag dan uitgegroeid zijn en is inmiddels vele malen groter dan het hoofd; we doén nog steeds alsof het hoofd groter en daarmee belangrijker is. De hele wereld doet dat. We zijn geschoold in het denken. Heel wat mensen lopen rond als een ‘kop zonder kip‘ zoals mijn collega Lia het laatst zo mooi verwoordde; met een heleboel kennis over van alles en nog wat, maar geen contact meer met het lijf. Vele hoofden zitten barstensvol, lopen over en de burn-out is beroepsziekte nummer 1. We lijken het lichaam met voelen en het hoofd met denken als losstaande delen te ervaren.

Het lichaam liegt niet

Door te bewegen komt het contact met je lichaam op gang, daarnaast maakt het je gevoelsleven wakker. Aha. Daar wil ik het over hebben. Voelen met je hoofd is een lastige opgave. Voelen doe je met je hart, je zintuigen, je buik, je hele lijf. Zonder je lijf te gebruiken lukt voelen niet. Zo simpel is het. Geen wonder dat er zoveel mensen zijn die niet meer bij het gevoel kunnen komen als we het hoofd op nummer 1 zetten. Waar we met praten een heleboel kunnen verbloemen en verbergen lukt dat niet meer zodra je gaat bewegen. Mijn collega Jacqueline schrijft: ‘Aan je lichaamstaal wordt een waarheidsgehalte van 55% toegekend, je stem 38% en de woorden die je spreekt slechts 7%’. Het lichaam liegt niet. Het is zo wijs, dat het je precies vertelt wat er aan de hand is.

“Movement never lies. It is a barometer telling the state of the soul’s weather to all who can read it.”  Martha Graham

De diverse voordelen van dansendansen

Het lijf bewegen is cruciaal als de wens leeft om dichter bij het gevoel te komen. Dat kan op verschillende manieren, maar dans is daar uitermate geschikt voor. Want dansen biedt een speelse en creatieve manier om jezelf te ontdekken, te zakken in je lichaam, uit je hoofd te gaan. Maar dansen doet nog veel meer. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan die bewijzen dat dansen allerlei voordelen heeft op fysiek, conditioneel, sociaal én mentaal vlak. Dansen zorgt voor gewichtsverlies, verlaagt stress, gaat dementie tegen en dansen op muziek maakt je zelfs slimmer. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om te doen!

Veel gehoord: ik kan niet dansen (en dansen is eng!)

Dansen koppelen we vaak aan passen of choreografie en daar krijgt menigeen spontaan koudwatervrees van. Maar wie kan bewegen (en dat kunnen we allemaal, hoe kom je anders van de keuken naar de woonkamer) kan ook dansen. Zelfs mensen met een fysieke beperking. Dansen maakt je enorm zelfbewust en dát kan dansen eng maken. Wat zullen anderen van je vinden? Tja, wat dan? Misschien komen er emoties boven. Ai. Laat ik even iets ontkrachten. Bij bewegen om je gevoel te ontdekken gaat het er niet om hoe het eruit ziet, maar wat er gebeurt van binnen: hoe het voelt. En echt, dat is vooral verrassend en leuk om te doen! Het geeft ruimte en vrijheid. Hoe vaak hoor ik mensen niet verzuchten ‘Oh, wat is dit heerlijk zeg. Ga ik vaker doen’. Er wordt iets wakker wat lang heeft liggen slapen.

Hoe je door te dansen dichter bij je gevoel komt

Dansen: natuurlijke bewegingsvorm

Het lijkt erop dat we dansen vergeten zijn. Maar dansen hoort bij de mens, bij onze natuurlijke bewegingsdrang. Al voordat we geboren worden, leren we bewegen. Dansen is oeroud; er wordt al gedanst zolang er mensen bestaan. Rotstekeningen van ongeveer 10.000 jaar oud leveren daarvan het bewijs. Onze voorouders dansten niet om mooie bewegingen te maken maar als ritueel voor een gunstige jacht of vruchtbaarheid van de aarde en de mensen zelf. Tegenwoordig zijn er hele andere behoeften; nu dansen we om ons lichaam (weer) te voelen, om gevoelens (weer) te laten stromen, om harten te openen, om ons vitaler te voelen, om uit het hoofd te komen.dansen

Verbinden met je gevoelens

Mensen zijn zoveel meer dan het hoofd alleen. Het is een grote uitdaging voor ons als mens om weer te verbinden met onze gevoelens; de diepere lagen in ons lichaam. Stel je voor dat je meer vanuit gevoel zou gaan leven… wat zou er dan gebeuren met de keuzes die je maakt in je leven, hoe zou je contact zijn met anderen? Zou je meer vertrouwen op je intuïtie? Dans is een geweldige manier om verbinding te maken met je lichaam. Je zult merken dat het direct effect op je heeft. Ik nodig je van harte uit om uit het mentale stuk te komen; zet jezelf in beweging!

Dansen kan eigenlijk overal

Doe dus eens vaker een dansje, met of zonder muziek. Dat kan overal. In je woonkamer (en laat de gordijnen eens open!), in je tuin, op een festival, feestje of misschien wel op je werk. Samen of alleen. Of neem even de tijd, sluit je ogen, leg een hand op je hart, de andere op je onderbuik. Adem rustig in en uit en begin langzaam met bewegen.

Dansen is in opkomst en dat is merkbaar. Op de werkvloer bijvoorbeeld of voordat je gaat werken. Maar ook conscious dance vormen waar zonder alcohol of drugs gedanst wordt. Zodat je bewust bent wat je danst. Je kunt je er vrij kunt bewegen zoals jij dat wilt, zoals bij jou past. Geen spiegels, geen ‘zien en gezien worden’. Vast ook bij jou in de buurt. Ga dansen en laat komen wat er komt, volg je eigen beweging en ervaar zelf hoe het je gevoel opent en wat dat voor je leven kan betekenen.

Chantal Clarijs

Chantal Clarijs

Mezelf omschrijven in 1 woord lukt niet, wel in een aantal woorden: spontaan, empatisch, voeler, betrokken, danser, doener, flexibel, integer en altijd op zoek naar diepgang. Al heel lang ben ik geboeid door wat mijzelf maar ook anderen van binnen beweegt.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Hoe serieus neem jij jezelf eigenlijk?
10 Universele wetten van het bestaan
Beelddenken: een lastige gave? check hier de kenmerken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Waarom voelen hoogsensitieve mensen zich tot ongezonde liefdesrelaties aangetrokken?