Help mijn kind stuitert alle kanten op!

Hoe kun je je kind helpen als je zelf eigenlijk niet weet wat hij of zij voelt, als je nooit hebt ervaren hoe het is om te stuiteren van alles wat er die dag bij je is binnengekomen. Misschien kun je je voorstellen hoe het is om heel gevoelig te zijn en alles te voelen binnenkomen, maar misschien ook helemaal niet. In dit artikel neem ik je mee, in woord en beeld, in de wereld van je kind. Aan het eind geef ik je tips waarmee je jouw kind kunt helpen om de dagelijkse prikkels te verwerken. En zo weer terug te komen in zijn of haar eigen energie.

Een dag uit het leven van jouw kind

De dag begint, jouw kind komt uit bed en is nog helemaal in zijn eigen energie.

nog helemaal leeg, volledig in de eigen energie
nog helemaal leeg, volledig in de eigen energie

Na het aankleden treft hij jou beneden aan. Jij bent deze ochtend nog wat moe en wat afwezig. Jouw kind voelt dit en wat van jouw energie blijft “hangen” in het energieveld van je kind.

jouw energie in het energieveld van je kind
jouw energie in het energieveld van je kind

Jullie ontbijten samen, kletsen terwijl jij wat wakkerder wordt en meer aanwezig bent. Na het ontbijt stapt jouw kind op de fiets naar school. Onderweg passeert hij een vogel die gewond is. En of hij nu stopt om iets te doen of doorfietst, ook wat van de energie van de vogel wordt meegenomen door jouw kind.

Jouw veranderde energie en de energie van de vogel in het veld van je kind
Jouw veranderde energie en de energie van de vogel in het veld van je kind

Eenmaal op het schoolplein is het een drukte van belang. En voor je kind het beseft, hebben verschillende “stukjes” energie al hun weg gevonden naar het energieveld van jouw kind.

vol met energie van anderen
vol met energie van anderen

Gelukkig houdt je kind niet alle energieën bij zich, want door bijvoorbeeld te spelen, te rennen of op de grond te gaan zitten, laat hij ook weer wat los.

Er is al wat losgelaten, maar nog steeds is er volop andere energie aanwezig
Er is al wat losgelaten, maar nog steeds is er volop andere energie aanwezig

Dan gaan ze de klas in, waardoor er heel veel energie samenkomt in een (meestal) kleine ruimte. Misschien wordt de leerkracht een keer boos, is er een klasgenootje verdrietig of heel opgewonden of misschien gebeurt er niets bijzonders. Als jouw kind weer naar buiten stapt, is er in ieder geval weer een heleboel gebeurd in zijn energieveld.

En zo komt jouw kind thuis
En zo komt jouw kind thuis

En zo komt jouw kind thuis. Vol van dingen die niet van hem zijn, vol van energie-uitwisselingen die hebben plaatsgevonden en die niet volledig verwerkt konden worden. Vol en verzwaard zou je kunnen zeggen. In ieder geval zo “behangen” dat de eigen energie niet goed meer kan stromen.

Zelf voelen hoe het is

Misschien dat je aan de hand van de foto’s al wel een beeld krijgt, hoe dat is. Toch nodig ik je van harte uit om jezelf eens zo te behangen, zodat je ook voelt dat het belemmerend is. Zodat je niet alleen begrijpt (weet) hoe het werkt voor jou kind, maar het zelf ook een keer gevoeld hebt.

Ontladen is nodig

Als je dit zo ziet en geprobeerd hebt, dan begrijp je ook direct dat ontladen voor jouw kind dus noodzakelijk is. Het is nodig om alle ballast te verwijderen, zodat de eigen energie weer vrij kan stromen. Wat daarbij in ieder geval helpt, is vrije ruimte (letterlijk) om je kind heen. Want als jij in de buurt bent (of iemand anders) dan komt ook jouw energie weer binnen. Duik dus niet direct op je kind met allerlei vragen, maar gun hem even een adempauze.

Hoe kun je jouw kind helpen bij het ontladen?

Ieder kind heeft zo zijn eigen manieren om te ontladen. Er is niet één ding dat voor iedereen werkt. Je zult dus (samen) op zoek moeten naar de manier die bij jouw kind past. Hieronder vind je een aantal dingen die je kunt uitproberen. Maar mijn beste advies is eigenlijk, observeer je kind eens een tijdje en kijk welke dingen hij uit zichzelf doet. Deze dingen kun je aanreiken op momenten dat hij er zelf even niet meer uitkomt. Want kinderen weten over het algemeen zelf het beste wat goed voor ze is.

Rennen, springen, duiken, vliegen, vallen, opstaan

Fysiek uitleven kan zo fijn zijn! Helaas wordt het in onze cultuur vaak als ongewenst gezien. Drukke kinderen vinden we niet zo fijn, dus vragen we ze om rustig te worden. Door ze juist even de drukte te gunnen, kan er ruimte in hen ontstaan om weer tot rust te komen. Dus laat ze rennen, gillen, springen op de trampoline of waar ze ook maar behoefte aan hebben.

De natuur in

Voor veel kinderen (en ook volwassenen trouwens) is de natuur een helpende omgeving om weer tot zichzelf te komen. Dat kan bijvoorbeeld door het bos in te gaan, in het gras te gaan liggen, in de tuin bezig te zijn (geef ze bijvoorbeeld een eigen stukje tuin), in bomen te klimmen of een krans van madeliefjes te maken.

Spelen met zand of water

Zand en water zijn fantastische hulpmiddelen voor gevoelige kinderen om tot rust te komen. Taartjes bakken in de zandbak, water overhevelen van het ene naar het andere bakje, een grote kuil graven of simpelweg douchen, het zijn maar een paar voorbeelden van dingen die helpend kunnen zijn. Wees creatief in het aanreiken van zand en water en echt, de rommel die het mogelijk geeft, weegt niet op tegen de voordelen voor je kind.

Tekenen of schrijven

De focus, het ritme en de mogelijkheid om wat er wordt gevoeld naar buiten (op papier) te brengen, maken tekenen en schrijven tot fantastische hulpmiddelen. Daarbij gaat het natuurlijk niet om het resultaat. Schrik ook niet als je kind in eerste instantie heel wild aan de slag gaat. Juist het hard en wild krassen kan heel erg fijn en bevrijdend zijn. Als je je zorgen maakt om je tafel, zorg dan gewoon dat er een groot plastic kleed onder de tekening ligt.

Aandacht voor de adem

Laat je kind zijn handen op zijn buik leggen en diep ademhalen. Zo diep dat de handen steeds naar boven (inademing) en beneden (uitademing) gaan. In het begin kan dit wat geforceerd zijn, dat wordt later vanzelf rustiger. Je kunt ook zo’n bol met sneeuw erin kopen en je kind bijvoorbeeld steeds drie of vijf keer adem laten halen totdat de sneeuw is neergedwarreld en er opnieuw geschud mag worden. Of laat je kind rustig inademen en laat het op een uitademing heel diep en hard zuchten.

Voeten masseren

Laat je kind zijn eigen voeten masseren. Waarbij het natuurlijk niet om de één of andere massage techniek gaat. Het gaat er enkel om, om de aandacht en het voelen naar de voeten te brengen. Je kunt je kind ook lekker laten stampen met de voeten of heen en weer laten bewegen tussen de platte voet en de tenen.

Blijf uit de buurt

Wat je ook aanbiedt aan je kind, blijf zelf bij voorkeur minimaal 3 meter uit de buurt. Die 3 meter is in onderzoek een soort kritische grens gebleken. Zodra jij binnen die 3 meter komt is de kans heel groot dat jouw kind je gaat betrekken bij zijn activiteit. Door uit de buurt te blijven geef je jouw kind de ruimte zonder dat jouw eigen energie weer binnen komt. Observeer je kind als je dat fijn vindt, maar vertrouw er ook op dat het zonder jouw toezicht ook helemaal prima gaat.

Samenvatting

Gevoelige kinderen die vol energie van anderen thuis komen, hebben ontlading nodig. Zij moeten zich als het ware eerst weer ontdoen van alles wat binnen gekomen is, voordat hun eigen energie weer vrij kan stromen. Hoe zij ontladen is voor ieder kind anders. Zo heeft onze oudste echt baat bij springen op de trampoline, terwijl de jongste er alleen maar verder van zichzelf verwijderd van raakt. Onderzoek dus (samen met jouw kind) welke manieren voor hem werken en bied die aan op het moment dat je merkt dat hij er zelf niet uitkomt.

 

Picture of Gelukkige Gezinnen

Gelukkige Gezinnen

Gelukkige Gezinnen helpt ouders om hun kinderen beter te begrijpen, problemen in het gezin op te lossen en plezier in het opvoeden (terug) te vinden. Kortom om het geluk in hun gezin te vergroten.
5-hoek

Overige artikelen

Heb je last van de energieën van anderen? Zet jezelf op de eerste plaats!
Moeders ondersteun elkaar i.pv. te concurreren!
Loslaten: waarom is dat zo moeilijk?
Komt mijn kind van een andere planeet? En wat heeft het dan nodig?
De Geboorteklank: een natuurlijke methode die babystress verlicht
Verantwoordelijkheid nemen: De Kracht van Geweldloze Communicatie
Gronding : 3 redenen waarom je niet zonder kunt als je hooggevoelig bent
Zes ondersteunende principes voor ouders van hooggevoelige kinderen
Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
Spelenderwijs eenheid ontdekken – welke rollen speel jij?