Een belangrijke spirituele les die van je hond kunt leren

Huisdieren hebben ons veel te leren. Door je hond te observeren, kun je de belangrijke les van aanwezigheid leren. Je hond kan je laten zien hoe je telkens in het moment kunt leven.

We horen vaak het gezegde ‘wat een hondenleven’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Je zou naar het leven van je hond kunnen kijken en zeggen dat het een reeks aan dagen is, gevuld met schijnbaar banale gebeurtenissen. Je hond wordt wakker. Je hond gaat naar buiten om zich te ontlasten. Honger brengt de hond naar zijn bakje. Als ze moe zijn, gaan honden liggen en weer slapen. En ze slapen best veel, eigenlijk.

Maar wat je daar eigenlijk ziet is een fantastisch zen-voorbeeld van leven in het moment. Het woord ‘zen’ is eigenlijk een Japanse poging om het Chinese woord ‘chan’ te zeggen. Het Chinese woord ‘chan’, op zijn beurt, vertaalt naar ‘dhyana’, wat Sanskriet is voor ‘meditatie’. En ik weet wat je nu denkt, maar nee, je hond mediteert niet. Je hond laat je wel zien hoe het ontzettend in het moment leeft.

En heb je gemerkt hoe gelukkig je hond is? Misschien valt er iets voor te zeggen om het voorbeeld van je hond te volgen. Misschien zit er iets in om je leven te leven, zoals de Fransen zeggen, á la mode, in het moment. Goed, misschien zeggen de Fransen dat niet. Maar wat weerhoudt jou ervan?

Veel van het emotionele discomfort in ons leven komt voort uit te veel nadenken over ieder detail van onze dag, onze week, ons leven. De analyse voor onze volgende stap verlamt ons. Waarom? Omdat we onszelf niet toelaten onze binding met het verleden los te laten. En onze wazige herinneringen van het verleden geven een valse vorm aan ons gedrag nu, en daarmee ook in de toekomst. We onthouden namelijk gebeurtenissen niet zoals ze echt gebeurd zijn: we slaan een versie ervan op in onze hersenen op basis van onze intellectuele en emotionele quotiënten.

Met andere woorden, je herinnering van een gebeurtenis in het verleden is niet zozeer een momentopname van wat er is gebeurd, maar eerder een schilderij van wat er plaatsvond. En naarmate de tijd verstrijkt, voeg je kleur en textuur toe aan het schilderij. Uiteindelijk heeft het schilderij vaak nog maar weinig of helemaal geen overeenkomst met het verleden. Het is een abstracte representatie van het verleden. Maar dat schilderij houd je bij je, in de rotsvaste overtuiging dat het eigenlijk de waarachtigste afbeelding van jouw ervaring is. En op die wijsheid bouw je je leven, terwijl er belangrijke details missen en het zelfs gekleurd is met valse details. Dat is niet jouw schuld, dus laat je schuldgevoel alsjeblieft varen.

Misschien denk je dat je slimmer bent dan je hond. Maar je moet toegeven, een hond lijkt behoorlijk gelukkig. Dus laten we een hoofdstuk volgen uit het plan van je hond voor een gelukkig leven, en laat het verleden in het verleden. Als je al die nare herinneringen uit de sloot wilt halen die je zo aan jezelf laten twijfelen, herinner jezelf er dan aan dat herinneringen behoren te vervagen. Natuurlijk is het goed om alle correcte wijsheden te gebruiken die jij en je hond door de jaren heen hebben opgestoken. Zo hoef je nooit een stinkdier in het bos te verrassen en te verwachten dat dat voor wie dan ook goed gaat eindigen. Dat gaat gewoon mis.

Om gelukkig te worden, reis je met niet te veel wijsheid en neem je alleen mee wat je nodig hebt. Laat de herinneringen vervagen. Misschien word je dan wel net zo gelukkig als je hond.

Bewaar voor later op Pinterest:

Een belangrijke spirituele les die van je hond kunt leren

5-hoek

Overige artikelen

Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Zit je veel aan je bureau? Probeer deze yogapose!
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Blijf je voortdurend hoge tonen horen? Je bent niet de enige!
Sta aan mijn graf zonder verdriet
10 Universele wetten van het bestaan
Overkomt het leven je of creëer je het zelf?
Ontdek de magie van draken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?