De wet van oorzaak en gevolg & hoe het je leven beïnvloedt

De universele wet van oorzaak en gevolg betekent, in principe, dat iedere actie een gelijke en tegenovergestelde reactie heeft. Dit wordt vaak gezien als het concept van Karma: wie goed doet, goed ontmoet, maar wie de bal kaatst kan hem terugverwachten. Deze notie gaat echter nog veel dieper dan dat. Als je echt begrijpt hoe dit werkt, kan het een significant effect hebben op elke beslissing die je in je leven zult maken en op waar deze beslissingen je toe leiden.

Wie de bal kaatst…

De wet van oorzaak en gevolg beweert dat elke oorzaak een effect heeft en dat elk effect weer de oorzaak is van iets anders. Dit suggereert dat het universum constant in beweging is en bestaat uit een continue voortschrijding van een reeks gebeurtenissen. Het betekent ook dat niets in het leven ‘gewoon gebeurt’, maar dat alles een reden heeft, zelfs al is die reden lastig te onderscheiden of te begrijpen – met name wanneer we het moeilijker hebben.

Elke actie die je neemt heeft een gevolg; niet per sé een ‘goed’ of ‘slecht’ gevolg, want dat is maar een kwestie van hoe je het bekijkt. Als je bijvoorbeeld een besluit neemt en overmatig drinkt op een doordeweekse avond, dan is het gevolg een vreselijke kater en waarschijnlijk een verschrikkelijke werkdag de volgende dag. Heb je overgewicht? Dat kan het gevolg zijn van een slecht dieet en gebrek aan beweging. Heb je enorme schulden? De oorzaak kan liggen in overmatige uitgaven met je creditcard.

Snap je? Zoals het gezegde luid: ‘zoals men zaait zo zal men oogsten’.

Laat het voor je werken

Hopelijk snap je ondertussen wat de wet van oorzaak en gevolg inhoudt. Hoe kunnen we deze kennis in ons voordeel gebruiken en het voor ons laten werken?

Met een begrip van deze wet zul je voortaan twee keer nadenken voordat je iets doet… Een paar voorbeelden: het kan je uitdagen om op een andere manier te reageren op je partner bij onenigheid, als je al weet dat bepaalde dingen je partner zal kwetsen. Misschien probeer je voortaan een andere aanpak om je punt duidelijk te maken of misschien zeg je wel helemaal niets. Misschien neem je een ander pad op een route die je graag loopt en leidt het je naar een speciale verbintenis. Als je jezelf in de schulden hebt gewerkt om een auto te kopen, besluit je misschien om een extra dienst te nemen. Het komt allemaal neer op het besef dat alles wat je doet iets anders veroorzaakt.

Deze wet kan ons goed van pas komen als we onszelf proberen te verbeteren, door te kijken naar de handelingen van mensen waar we naar opkijken of als succesvol zien, misschien op het gebied van relaties, carrière, avontuur, enzovoort. Wij kunnen dezelfde oorzaken uitoefenen als mensen die succes hebben gehad in wat wij ook willen bereiken. Je kunt in feite hun handelingen nadoen. Stel jezelf daarvoor de volgende vragen:

  • Wat voor boeken lezen ze?
  • Welke vakken hebben ze gestudeerd?
  • Wie zijn hun rolmodellen?
  • Wat is hun geloofssysteem?
  • Wat is hun dieet?
  • Welke acties hebben ze genomen?
  • Hoe besteden ze hun vrije tijd?
  • Hoe geven ze hun geld uit?
  • Waar hebben ze passie voor?
  • Hebben ze een ochtendritueel?
  • Bewegen ze regelmatig?

Het is namelijk zo dat, door dezelfde oorzaken toe te passen als je rolmodellen, je volgens de wet hetzelfde gevolg zult bereiken. Dat gevolg is misschien niet precies hetzelfde of zoals je je het had voorgesteld, omdat we nooit precies hetzelfde als een ander doen, maar we kunnen er wel achter komen wat werkt voor ons.

Je kunt nu meteen beginnen

Hoor je jezelf weleens zeggen: dit gebeurt mij nou altijd? Zo ja, perfect! Dat is een mooie kans om te onderzoeken wat je huidige oorzaken zijn en uit te vinden hoe ze je op deze manier beïnvloeden. Albert Einstein zei ooit: ‘Waanzin is steeds hetzelfde doen en een andere uitkomst verwachten.’ Als iets wat je normaal gesproken doet, niet voor je werkt, verander het dan. Als je weet dat iets voor iemand anders werkte, probeer het dan! Dit vereist dan misschien wel enorme inzet van jou, maar ik beloof je dat het het waard zal zijn.

Doen alsof tot je er bent?

Ik las een blog over dit concept en kwam het volgende verhaal tegen, dat ik de moeite waard vond om te delen.

Jaren geleden sprak een goede vriend van me met Dr. Wayne Dyer†. Toentertijd wilde mijn vriend een internationale, inspirerende spreker worden, dus vroeg hij Dr. Dyer de volgende vraag…

‘Ik wil een internationale, inspirerende spreker worden, maar dat ben ik niet. Wat kan ik doen om het te worden?’

Dr. Dyer zei: ‘Zeg mensen dat je een internationale, inspirerende spreker bent.’

Mijn vriend zei: ‘Nee, nee, ik geloof dat u het niet goed begrijpt. Ik ben geen internationale, inspirerende spreker, ik WIL er een worden, wat moet ik daarvoor doen?’

Dr. Dyer zei: “Zeg mensen dat je een internationale, inspirerende spreker bent.’

Weer antwoorde mijn vriend: ‘Nee, nee, nee, ik ben geen internationale, inspirerende spreker, ik WIL er één worden. Als ik mensen zeg dat ik er één ben terwijl ik dat niet ben, dan ben ik een leugenaar. Wat kan ik wel doen?’

Dr. Dyer zei: ‘Nee, je bent GEEN leugenaar, je bent een profeet!’

En op dat moment VIEL HET KWARTJE!

Mijn vriend begon mensen dus te vertellen dat hij een internationale, inspirerende spreker was… en raad eens? Vandaag de dag IS hij een internationale, inspirerende spreker!

Sterker nog, hij heeft een kleine rol in de succesvolle film The Secret

Soms betekent ‘actie ondernemen’ dat je gelooft in wat je kan Zijn, Doen en Hebben wat je hart begeert!

Zelfs als je moet doen alsof je het gelooft tot je het uiteindelijk echt kunt geloven!

Je kunt de wet van oorzaak en gevolg voor je laten werken, alleen al door te begrijpen hoe het werkt. Ik hoop dat dit artikel je wat inzicht en waarde heeft geboden. Heb je hier zelf al mee geëxperimenteerd en heb je een verhaal om te delen? Voel je vrij het in een reactie hieronder te plaatsen, dan brengen we een gesprek op gang!

Foto van Nieuwetijds Team

Nieuwetijds Team

Onder deze naam vind je onze eigen, al dan niet door ons vertaalde, artikelen.
5-hoek

Overige artikelen

Op je gemak zijn met vaagheid
Deze supersimpele ademhalingsoefening kan helpen angst & depressie te verminderen
Bostherapie: Hoe tijd doorbrengen in het bos je geest, lichaam & ziel kan helen
Waarom je de signalen van narcisme niet hebt herkend en erkend
Water behandeld met intentie kan de groeisnelheid van planten beïnvloeden
Durf jij werkelijk mens te zijn? | Video
Helen met de kracht van het hart – een ontmoeting met medicijnpaarden
Als je werk is uitgewerkt
De spirituele dimensie van Alzheimer
Waarom het doden van dieren voor voedsel binnenkort klaar zal zijn – volgens Richard Branson
De 16 kenmerken van een sterrenkind van de Pleiaden
Je Gidsen en jouw verbinding daarmee