Verbeter je gezondheid met Ashwagandha

Samengevat: Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt om meerdere gezondheidsredenen.Tegenwoordig zijn we volledig gefocust op moderne medicijnen. Hoeveel zouden we nog ontdekken als we juist naar de natuur keken, naar welke natuurlijke middelen effectief zijn tegen allerlei aandoeningen?

Een tijdje geleden kwam ik in aanraking met de ongelooflijke geneeskrachten van ashwaganda wortel, (withania somnifera of winterkers) ook wel bekend als Indiase Ginseng. Ondertussen heb ik al flink wat tijd besteed aan onderzoek naar alle gezondheidsvoordelen van deze wortel. We hebben het tegenwoordig vaak over ‘superfoods’ en ‘wonderkruiden’, en ieder supplement beweert natuurlijk de beste te zijn. Maar ze kunnen toch niet allemaal de beste zijn? Sterker nog, volgens mij gaat die titel naar ashwagandha! Dit kruid geneest een heleboel ziektes en aandoeningen. En het ondersteunt ons lichaam in veel van haar essentiële processen.

Ashwagandha is een adaptogeen, wat wil zeggen dat het je lichaam helpt om stres tegen te gaan. Dat doet het door je cortisolniveau te verlagen, vermoeidheid en hersenmist tegen te gaan en door je concentratie te verbeteren. Daar had ik de laatste maanden allemaal last van, wat ook de reden was dat ik deze wortel ben gaan proberen. Meteen toen ik het innam, merkte ik al een verschil in hoe mijn lichaam omgaat met stres.

Dit kruid heeft letterlijk te veel voordelen om op te noemen, dus hieronder heb ik een kleine selectie voor je gemaakt. En alles is wetenschappelijk bewezen.

1: Ashwagandha is een eeuwenoude medicinale plant

Binnen de Ayurveda is ashwagandha een ontzettend belangrijk kruid. Het wordt al meer dan 3.000 jaar gebruikt tegen stress, voor meer energie en voor extra concentratie.

2: Het verlaagt je bloedsuikerspiegel

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat ashwaganda het niveau van je bloedsuiker kan verlagen. Een onderzoek in een lab liet zien dat het leidt tot meer insuline en verbeterde gevoeligheid voor insuline in je spiercellen.

Bij experimenten op mensen bleek dat het kruid de bloedsuikerspiegel verlaagt bij mensen met diabetes en bij gezonde mensen.

Voor een klein onderzoek – met maar zes mensen met type 2-diabetes en zes mensen met een hoog cholesterol – gebruikten de deelnemers 30 dagen lang ashwagandha als voedingssupplement. De onderzoekers zagen dat het net zoveel effect had op de nuchtere bloedsuikerspiegel als orale diabetesmedicatie.

3: Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormoon)

Cortisol, oftewel het stresshormoon, komt vrij als reactie op stress en bij een te lage bloedsuikerspiegel. Veel mensen hebben te maken met chronisch hoge cortisolniveaus. Dat kan leiden tot juist een hoge bloedsuikerspiegel en extra vetopslag in je buik.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat ashwagandha helpt bij het verlagen van cortisolniveaus.

In een onderzoek op volwassenen met chronische stres kreeg één groep wel ashwagandha en een andere groep niet. Onderzoekers zagen significant grotere verlagingen in cortisol bij de groep die het kruid wel kreeg. Bij de groep die de hoogste dosis kreeg, nam het gehalte cortisol gemiddeld af met 30%.

Dit effect merk ik zelf erg sterk. Ik word veel minder snel gestrest en blijf ook minder lang gestrest.

4: Ashwagandha kan helpen bij angstgevoelens

Ashwagandha staat vooral bekend om haar vermogen om stres tegen te gaan en je helder te laten nadenken. Daarom werkt het ook heel goed tegen angstgevoelens.

In een onderzoek werden 64 mensen met chronische stress twee maanden gevolgd. In de groep die ashwagandha slikte, zag 69% een vermindering in angstgevoelens en slapeloosheid. Bij de placebogroep was dat maar 11%.

In een korter onderzoek van zes weken, meldde 88% van de deelnemers die ashwagandha slikten dat ze minder angstgevoelens hadden. Onder de placebogroep van dit onderzoek was dat maar 50%.

Ashwagandha

5: Ashwagandha kan symptomen van depressie verminderen

Er is meer onderzoek nodig voordat we dit kunnen bewijzen, maar wat we tot nu toe weten is veelbelovend.

In een gecontroleerde studie die 60 dagen duurde, keken onderzoekers naar volwassenen met veel stress. Van de volwassenen die elke dag 600mg ashwagandha kregen, meldde wel 79% een vermindering in hun ernstige depressie! Bij de placebogroep was dit maar 10%.

6: Het verhoogt testosteron en vruchtbaarheid in mannen

In een onderzoek met 75 onvruchtbare mannen, zagen onderzoekers bij de groep die ashwagandha kreeg een verhoging in spermacellen en in de mobiliteit van die cellen.

Uit een ander onderzoek blijkt dat ashwagandha slikken tegen stress bij mannen leidt tot een hoger gehalte aan antioxidanten en tot betere spermakwaliteit. Na slechts drie maanden van deze behandeling was 14% van de partners van de deelnemers zwanger.

7: Het verbetert je geheugen en hersenfuncties

Onderzoek op dieren wijst erop dat ashwagandha helpt bij problemen met het geheugen en de hersenfuncties als gevolg van ziekte en verwondingen. Dit supplement verhoogt de activiteit van antioxidanten en beschermt de zenuwcellen tegen vrije radicalen.

Bij epileptische ratten verdween het ruimtelijke geheugenverlies bijna volledig na een dosis ashwagandha. De onderzoekers geloven dat dit het gevolg was van een vermindering in oxidatieve stres.

Ashwagandha wordt traditioneel ook binnen de Ayurvedische geneeskunde gebruikt voor een beter geheugen. Er is wel meer onderzoek op mensen nodig voordat we zeker weten of het ook bij ons werkt. Dat onderzoek wordt gelukkig al gedaan. In één zo’n onderzoek kregen gezonde mannen een dagelijkse dosis van 500mg. Ze merkten significante verbeteringen in hun reactietijd en prestaties, in vergelijking met mannen die een placebo kregen.

8: Het stimuleert de schildklier

Mensen met hypothyroïdie (te traag werkende schildklier) kunnen ashwagandha slikken om hun schildklier te stimuleren. Uit een onderzoek blijkt dat dagelijkse inname kan leiden tot het afscheiden van schildklierhormonen.

9: Het zorgt voor extra spiergroei

In een onderzoek kregen deelnemers 30 dagen 750-1250mg ashwagandha. Dit leidde tot een toename in spiermassa en een afname in vet.

In een ander onderzoek zag men bij deelnemers die het kruid slikten een significant grotere toename in spierkracht en -grootte. Ook verloren ze twee keer zoveel lichaamsvet als de placebogroep. Maar dit was een klein onderzoek, met 57 jonge mannen als deelnemers. Er is dus nog meer onderzoek nodig.

Conclusie

Het innemen van ashwagandha heeft duidelijk veel potentie. Als je zeker wilt weten wat goed werkt voor jou, praat dan eerst met je supplement-expert bij je lokale voedingswinkel of met een ayurvedische geneeskundige. Dan weet je precies of het bij je past. Verdiep je ook in eventuele bijwerkingen. Zeker als je zwanger bent!.

https://herbologie.nl/ashwagandha-tijdens-zwangerschap/

https://kruidje-gezond.eu/ashwagandha-bijwerkingen/

Literatuur over Ashwagandha

1. Singh N et al. An overview of ashwagandha: a rasayana (rejuvenator) of ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011;8(5S):208-213.

2. Mishra LC et al. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Altern Med Rev. 2000;5(4):334-46.

3. Chandrasekhar K et al. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255-62.

4. Pratte MA et al. An alternative treatment for anxiety: a systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera). J Altern Complement Med. 2014;20(12):901-8.

5. Pingali U et al. Effect of standardized aqueous extract of Withania somnifera on tests of cognitive and psychomotor performance in healthy human participants. Pharmacognosy Res. 2014;6(1):12-18.

6. Kuboyama T et al. Effects of Ashwagandha (roots of Withania somnifera) on neurodegenerative diseases. Biol Pharm Bull. 2014;37(6):892-7.

7. Dries DR et al. Extracting β-amyloid from Alzheimer’s disease. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012;109(9):3199-200.

8. Raghavan A et al. Withania somnifera: a pre-clinical study on neuroregenerative therapy for stroke. Neural Regen Res. 2015;10(2):183-5.

9. Dongre S et al. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study. Biomed Res Int. 2015;2015:284154.

10. Mahdi AA et al. Withania somnifera improves semen quality in stress-related male fertility. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:576962.

11. Raut AA et al. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers. J Ayurveda Integr Med. 2012;3(3):111-4.

Foto van Nieuwetijds Team

Nieuwetijds Team

Onder deze naam vind je onze eigen, al dan niet door ons vertaalde, artikelen.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Stap uit je overleefstand
Golven van Angst: Een Kritische Blik op Doemscenario’s
Een nieuwe wereld en hoe je die kunt creëren
Hoe kom je van een burn-out naar werk dat echt bij je past? Met een pas op de plaats!
Jouw kind is niet het probleem
“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”
Pas je de Wet van Aantrekking toe, of raak je verstrikt in magisch denken?
Van leegte naar liefde: hoe (ziels)relaties innerlijke groei stimuleren
Waarom angst voor depressie ons blind maakt voor innerlijke groei
Zo draagt geven bij aan bestaanszekerheid
Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte
Ben je al een beetje geland in 2025?