11 praktische tips voor meer stilte in het gezinsleven

Opvoeden betekent druk, druk, druk zijn. Brengen en halen van en naar school, ziektes, kinderproblemen, huishoudelijke taken en werkverplichtingen. Het vinden van stilte lijkt dan bijna een onmogelijke opgave. We rennen van de ene activiteit naar de andere, staan altijd ‘aan’ en vergeten vaak om even stil te worden en naar binnen te keren. Maar wat als deze constante drukte juist drukte creëert en ons afhoudt van echt contact met onze kinderen maken?

De innerlijke stem van het ouderschap

Bewust ouderschap gaat niet alleen over het zorgen voor je kinderen, maar ook over het zorgen voor jezelf. Het gaat over het luisteren naar je innerlijke stem, die wijze raadgever die je vertelt wat jij en je kinderen echt nodig hebben. En het gaat om je kinderen helpen leren luisteren naar hun innerlijke stem. 

Maar hoe kunnen we deze stem horen te midden van alle hectiek?

Omarm de stilte, omarm jezelf

Stilte is niet de afwezigheid van geluid, maar de aanwezigheid van bewustzijn. In de stilte ordenen we onze gedachten, voelen we onze emoties en volgen we onze intuïtie. We ontmoeten onszelf in de stilte en vinden de verbinding met de beste ouder die we kunnen zijn. 

Hoe doe je dit? Door je ogen te sluiten en een hand op je hart te leggen. En je een moment dankbaar te voelen. Voor je prachtige kinderen, die warme kinderarmpjes om je heen, of die onvergetelijke glimlach. Je merkt dan dat alles in dit moment aanwezig is en goed is zoals het is. 

Van onrust naar innerlijke vrede

Wanneer we onszelf voorbij rennen, raken we overprikkeld en gestrest. We reageren kortaf op onze kinderen, voelen ons schuldig en verliezen onszelf in de dagelijkse sleur.

Hoe ga je hiermee om? Vergeef jezelf direct, je bent mens en je maakt fouten. Stap uit die energie van schuldgevoel of falen. Zeg tegen je kinderen dat dit niet de bedoeling was. Zo ontstaat misschien wel een mooi verbindend gesprekje. 

Dit heeft niet alleen een positief effect op je eigen innerlijke vrede, maar ook op dat van je kinderen. Je laat zien dat je mens bent. En benaderbaar. 

Stilte als levensles voor kinderen

Door stilte in ons eigen leven te brengen, leren we onze kinderen waardevolle levenslessen:

  • Waar je in je lichaam emoties voelt en hoe dit dan voelt. Bijvoorbeeld een knoop in je maag, of het dichtzitten van je keel, of pijn in je buik als je iemand mist. 
  • Stilte helpt kinderen om hun aandacht te richten en zich beter te concentreren. Staren in een kaars helpt om focus en concentratie te verbeteren. En ademen met een beer op je buik brengt je dicht bij jezelf. 
  • Creativiteit: In stilte kunnen kinderen hun verbeelding de vrije loop laten en nieuwe ideeën ontwikkelen. Kleuren, tekenen en knutselen zonder televisie of achtergrondmuziek. Het maakt het moment intenser en dieper. 

Zet bijvoorbeeld minimaal een half uur per dag je telefoon op vliegtuigstand en wees in het moment met je kinderen. Kinderen zijn sponzen; ze absorberen alles om zich heen. Ze zien jou als voorbeeld en rolmodel en kopiëren je gedrag. Ook hoe je je dient te voelen. Als jij continu bent afgeleid, gestrest of overprikkeld bent, of steeds prioriteit aan je telefoon geeft, dan is dit het voorbeeld dat ze overnemen. 

11 praktische tips voor meer stilte in het gezinsleven

Dit zijn mijn 11 praktische tips die je kunnen helpen om meer stilte in je gezin te cultiveren:

  1. Begin klein: Neem elke dag een paar minuten de tijd om gewoon te zitten en te ademen, bij voorkeur met je kinderen. Maak er een spelletje van: wie kan het langst stil zijn? Of focus samen op jullie ademhaling en tel hoe vaak jullie in- en uitademen.
  2. Creëer een rustige omgeving: Zoek een plek in huis waar je je kunt terugtrekken en even kunt ontsnappen aan de drukte. Maak het prikkelvrij en betrek je kinderen hierin. Misschien kunnen jullie samen een ‘zen-hoekje’ maken met kussens, dekens en zachte muziek.
  3. Laat los: Probeer niet alles te controleren. Soms is het oké om dingen gewoon te laten gebeuren. Leer je kinderen vanuit ontspanning te leven. Het komt toch wel goed. Laat ze bijvoorbeeld zelf hun kleding uitkiezen, ook al matcht het niet helemaal. Of laat ze helpen met koken, ook al wordt het een beetje rommelig.
  4. Wees lief voor jezelf: Ouderschap is een uitdaging. Vergeef jezelf je fouten en vier je successen. Zo laat je je kinderen zien dat je mens bent, dat fouten maken mag en dat mooie momenten vieren geweldig leuk is.
  5. Mindful wandelen: Ga samen met je kinderen wandelen in de natuur en let op de geluiden om je heen, de geuren, de kleuren. Maak hier een spel van: welke geluiden horen jullie als je helemaal stil bent? Kunnen jullie de blaadjes horen vallen bijvoorbeeld?
  6. Dankbaarheidsritueel: Neem elke avond aan tafel of voor het slapengaan de tijd om samen allemaal iets op te noemen waar jullie dankbaar voor zijn. Dit helpt om te focussen op het positieve en met een goed gevoel de dag af te sluiten
  7. Creëer een ‘stilte-pot’: Schrijf met je kinderen verschillende activiteiten op die jullie kunnen doen als jullie even behoefte hebben aan stilte. Bijvoorbeeld: tekenen, kleuren, puzzelen, naar muziek luisteren, yoga doen, mediteren, etc. Stop de briefjes in een pot en trek er eentje uit als jullie even tot rust willen komen.
  8. Voorlezen: Lees samen een boek in een rustige omgeving. Het is een heilzaam moment van verbinding en een manier om even te ontsnappen aan de drukte van de dag.
  9. Spelletjesavond zonder technologie: Organiseer een spelletjesavond waarbij alle schermen uit staan. Dit stimuleert de interactie en creëert een ontspannen sfeer.
  10. Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren door te observeren. Als jij zelf regelmatig de tijd neemt voor stilte en ontspanning, zullen je kinderen dit ook gaan doen.
  11. Mediteer met je Geboorteklank®: Introduceer je kinderen op een speelse manier met meditatie. Vraag bijvoorbeeld hun Geboorteklank® aan zodat ze met hun een eigen ‘geheime toverwoord’ leren mediteren en met hun ‘super power’ verbinden. Deze persoonlijke mantra helpt hen om hun aandacht naar binnen te richten en innerlijke rust en stilte te vinden.

Rust in je gezin, het is het waard

Het integreren van stilte in je leven als ouder kan een uitdaging zijn, maar het is het meer dan waard. Het geeft je de mogelijkheid om op te laden, te verbinden met jezelf en je kinderen, en de beste versie van jezelf te zijn. Kies een tip die je aanspreekt en begin gewoon direct vandaag met het creëren van meer rust en balans in je gezin.

Onthoud: Elk moment van stilte, hoe klein ook, is een stap in de richting van een bewuster en gelukkiger leven voor jou en je kinderen.

Foto van Josien Frinking

Josien Frinking

Josien Frinking is spiritueel leraar en schrijver. Ze helpt kinderen en hun ouders bij het ontwikkelen van meer innerlijke rust en geluk. Haar unieke Geboorteklank® methode helpt kinderen stress te verlichten en meer te vertrouwen op hun hart. Zodat ze vol zelfvertrouwen door het leven kunnen gaan.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Jouw kind is niet het probleem
Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte
Vang krachtige maanenergie op in je eigen maanwater
Versterk je innerlijke kracht, leer met geld omgaan!
De Bedrogen Oermoeder: een incarnatieverhaal uit het matriarchaat
Kinderen en bewustzijn: hoe de nieuwe generatie een voorsprong creëert in verbinding en groei
Het effect op je persoonlijkheid van geslagen worden als kind (volgens de wetenschap)
Waarom je je bevalling beter niet onnodig kunstmatig kunt laten inleiden
Je bewustwordingsproces: hoe om te gaan met innerlijke weerstand?
Op je gemak zijn met vaagheid
De 16 kenmerken van een sterrenkind van de Pleiaden
Waarom zijn er Sterrenkinderen op Aarde?