We hebben de aantallen en het is onze tijd! 

Zonder enige correlatie is sinds mijn geboorte in 1970 empathie onder studenten met een massieve veertig procent afgenomen las ik onlangs. Dat is het vermogen om een ander te begrijpen en aan te voelen. Om de wereld daarmee door de ogen van een ander te kunnen bekijken. Veertig procent minder! In 50 jaar.

Door de ogen van een ander kijken is voor de meesten onder ons niet altijd even makkelijk omdat het van je vraagt dat je geen oordeel hebt over de ander en jezelf.  Het vraagt om objectiviteit. Om een zekere rust. Neutraliteit eigenlijk. Dat je het neemt zoals het voor de ander is. Eens?

Je kunt niet open luisteren naar de ander als je er al een vaststaande mening over hebt. Je kunt jezelf niet zien door de ogen van een ander als je eigen perceptie er (al) voor staat, of vaststaat. Soms best lastig en kwetsbaar, vooral als die andere ogen heel dichtbij komen. En dan helpt onze biologie ook nog eens niet mee.

Onze voorouders die vooral ´s nachts de grootste kans liepen om te worden opgegeten door talloze vele malen hoger in de voedselketen staande roofdieren hebben diep in ons collectieve geheugen geprent dat zon en licht beter is dan maan en donker. En tegen de tijd dat dieren bang voor ons werden hebben we collectief ons beeld van God en daarmee alles wat goed is als Mannelijk aangenomen. Dat de zon mannelijk is en de maan vrouwelijk. De man sterk en de vrouw zwak. De man geeft en de vrouw ontvangt. We hebben vastgelegd dat mannelijk positief betekent en vrouwelijk negatief. Ook dat positief goed betekent en negatief slecht. Zie je al welk pad we al heel lang lopen? Het mannelijke. Met de oeroude angst om te overleven. Dikke vette rationele muren om de stad want die beschermen tegen de nacht met haar maan en haar donker. Tegen de natuur en haar gevaren. Daarmee afgesneden van het gevoelige vrouwelijke.

Weet je wat er behalve onze staatsschulden sinds 1970 enorm is toegenomen? Onze consumptie maatschappij. En dat is best knap als je dat zo bekijkt. Nog maar twee wereldoorlogen achter de rug. Daarna de Korea -en Vietnamoorlogen, zo de Koude Oorlog in, totdat de bom valt. Dit terwijl de ene na de andere wereldwijde economische crisis de andere recessie opvolgde. Afgewisseld met hoge inflatie, hypotheek, bank -en huizen crisissen, enorm verlies van privacy, plus een gigantische toename van de kloof tussen rijk en arm. Vanaf 1970 zijn we voor het eerst openlijk wereldwijd financieel gewin van aandeelhouders economisch heilig gaan verklaren, volledig ten kostte van de aarde. Milieu, mens en dier incluis. Zou dat je gevoel van verbinding met wie dan ook goed doen als je je vooral constant zorgen maakt om je eigen geliefden en je huishouden? Geldzorgen doen je IQ tot 13 punten zakken, dat ook nog. Zou je daar meer empathie van krijgen? Ik denk van niet. Daar heb je helemaal geen tijd en ruimte voor in die modus. Opzij, opzij, opzij. We moeten doorgaan!

Wat ik net over onze geschiedenis, economie en geldzorgen heb geschreven valt volgens mij allemaal wel op een of andere manier terug te lezen in een geschiedenis -of economieboek, of op Wikipedia. Er is alleen maar 1 probleem. Het is geen waarheid. Het is maar perceptie. En die van jou wordt zo gekaapt waar je bij staat.We hebben de aantallen en het is onze tijd!  (1)

Denk je nou echt dat de meeste stellen en families niet volledig samenwerkten, niet alleen in die nacht, in die grot of op het land, om hun kindjes of elkaar te beschermen? Hoe lang zouden die overleven anders denk je? Evolutie is misschien soms wreed, maar nooit dom. En denk je niet dat er altijd al groepen mensen zijn geweest die wisten dat kennis weliswaar via de zon komt maar de wijsheid om daar mee om te gaan via de maan? Die zich herinneren dat we allemaal verbonden zijn. Mannen én vrouwen. Druïden, priesters, heksen, medicijnmannen, Aboriginals, Amerikaanse indianen en alle andere natuurvolkeren, sjamanen, soefi’s en andere wijzen wisten intuïtief dat ieder mens zowel vrouwelijke als mannelijke energie heeft en het grote belang ervan om die twee heilige aspecten volledig te integreren in je dagelijks leven. Ze wisten dat als positief (mannelijke energie) en negatief (vrouwelijk energie) volledig in balans zijn er direct twee nieuwe krachtvelden zichtbaar worden. Het ene is Neutraliteit. Waarmee elk oordeel wegvalt. Over jezelf en een ander. Waardoor het andere krachtveld zichtbaar wordt: Eenheid. Ze wisten zelfs waar deze elektromagnetische krachtvelden zich in de mens bevinden als je uitgelijnd bent. En velen van hun gaven les of het voorbeeld om zo de aarde een liefdevollere plek te maken. Maar ze hadden grote problemen. En wel: Perceptie, Aantallen, Tijd en Bereik!

Het waren er nog te weinig , het was hun tijd nog niet en macht -en belanghebbenden bereikten uiteindelijk veel meer mensen met hun perceptie van de waarheid en langzaam kreeg die verdeel en heers politiek de overhand. En zo vergaten de meeste mensen die innerlijke krachtvelden. En raakten innerlijk en onderling verdeeld.

Terug naar 2022. Hoge inflatie of een recessie met bijbehorende collectieve staat van overlevingsangst staan voor de deur. Meer belastingen en nog hogere schulden voor velen dreigen. De kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest. En de onderlinge verdeeldheid lijkt hoogtij te vieren. Maar evolutie is misschien soms wreed, maar nooit dom.

Want jij bent hier niet voor niks. Jij weet namelijk ook waar die elektromagnetische krachtvelden zich bevinden. Jij bent die druïde, priesteres, heks, medicijnman, sjamaan, die wijze!

En diep van binnen weet je:

We hebben misschien nog niet het zo gewenste bereik, maar we hebben de aantallen en het is onze tijd. De tijd waar het goddelijke vrouwelijke haar rechtmatige plaats naast het goddelijke mannelijke zal innemen.

Gordon Volckmer

Gordon Volckmer

Gordon Volckmer is de oprichter van bewustzijnsplatform Nieuwetijds. Hij schrijft wekelijks een column over liefde in de nieuwsbrief . Hij werkt daarnaast als coach met mensen die hun hart en ziel (willen leren) volgen. Meestal ondernemers, en heel af en toe heeft hij ruimte voor particulieren. Gordon woont in Utrecht. Hij leest, wandelt en reist graag, en heeft een relatie met zijn grote liefde.
5-hoek

Overige artikelen

5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Sta aan mijn graf zonder verdriet
10 Universele wetten van het bestaan
Overkomt het leven je of creëer je het zelf?
Ontdek de magie van draken
Word een krijger van liefde
Autisme bekeken vanuit een spiritueel perspectief
De feestelijke genezing van een vorig leven
Wat houdt jou tegen om te doen wat je echt graag wilt?
Een nieuw jaar: wat gún je jezelf?
De kracht van herhaling vs de kracht van je hart
Symbool voor de nieuwe geest: de oorsprong en symboliek van de kerstboom