Kiezen jij en je partner ervoor om samen aangifte te doen en inkomsten en aftrekposten te verdelen? Dan is er sprake van fiscaal partnerschap. Je houdt er misschien geen rekening mee, maar jouw fiscale partner kan overlijden. Je denkt dan waarschijnlijk niet aan het fiscale partnerschap, maar toch is dit iets om rekening mee te houden. Wanneer jouw partner overlijdt, zijn jullie namelijk geen fiscale partners meer. Omdat veel mensen niet weten wat ze moeten doen, vertellen wij je in deze tekst wat er gebeurt als je fiscale partner overlijdt.
Overlijden doorgeven aan de Belastingdienst
Als er sprake is van een fiscaal partnerschap en één van de twee komt te overlijden, moet je de Belastingdienst hiervan op de hoogte brengen. De makkelijkste manier om dit te doen is door een online formulier in te vullen. Voordat je dit doet, moet je eerst kiezen of je tot het moment van overlijden fiscale partners wilt blijven of voor de rest van het jaar waarin jouw partner is overleden. Jouw keuze is van invloed op het formulier van de Belastingdienst dat je in moet vullen. Je hoeft na overlijden van jouw partner overigens niet direct belastingaangifte te doen. Dit doe je gewoon op hetzelfde moment als anders, namelijk na afloop van het kalenderjaar.
Twijfel je of je voor de rest van het jaar fiscale partners moet blijven of het fiscale partnerschap direct moet beëindigen? Kies dan voor de eerste optie. Je profiteert dan namelijk nog van de nodige voordelen op het gebied van belastingen. Jouw fiscale partner is weliswaar overleden, maar jullie mogen onderling nog steeds bepaalde aftrekposten met elkaar verdelen. Het aanhouden van het fiscale partnerschap tot het einde van het jaar brengt ook een nadeel met zich mee, want de fiscale afwikkeling kan pas na afloop van het betreffende kalenderjaar plaatsvinden. De inkomensgegevens van de overleden fiscale partner zijn weliswaar eerder bekend, maar je moet wachten tot ook jouw gegevens binnen zijn.
Zoek uit of je recht hebt op uitkeringen
Wanneer jij en je partner fiscale partners waren, kan het zijn dat je na zijn/haar overlijden recht hebt op uitkeringen. Hadden jullie een koophuis? Dan was er mogelijk een overlijdensrisicoverzekering nodig voor de hypotheek. Dit was vroeger namelijk het geval bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op het moment dat jullie de lening afsloten stelde jij je misschien nog de vraag ‘waarom is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?’, maar nu ben je waarschijnlijk blij dat dit het geval was. Als je fiscale partner binnen de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) overlijdt, krijg je als nabestaande namelijk eenmalig een bedrag uitgekeerd van de verzekeraar. Dit geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.
Naast de uitkering van een ORV heb je mogelijk ook nog recht op andere uitkeringen. Was jouw fiscale partner op het moment van overlijden in dienst bij een werkgever? Dan is het goed mogelijk dat er in de pensioenregeling ook een nabestaandenregeling is opgenomen. Als nabestaande ontvang je dan iedere maand een uitkering. Wanneer je kinderen tot 18 jaar moet verzorgen of voor meer dan 45 procent arbeidsongeschikt bent, heb je bovendien recht op een uitkering via de Algemene nabestaandenwet.