Versterk je innerlijke kracht, leer met geld omgaan!
In zoiets basaals als leren omgaan met geld zag ik pas geleden ineens een interessant thema: het gaat om ontwikkelen van innerlijke kracht. In een gesprek met een vriendin over haar financiële situatie en door haar eerlijke en open houding, vielen er zomaar een paar kwartjes. Met geld omgaan draait om keuzes maken, grenzen aangeven en nee zeggen.
Bewustwording
Veel geld uitgeven is heel makkelijk. Je koopt en doet gewoon alles wat je leuk vindt. Een stuk moeilijker is het om bewust met geld om te gaan. Want dan moet je je afvragen, wil ik dit wel echt, heb ik het nodig, is dit een noodzakelijke uitgave. Dat vereist dat je stil staat bij deze vragen en goed voelt. Ook vraagt het van je dat je kritisch kijkt naar elk beroep dat op je wordt gedaan om te kopen. Of te doneren.
Want er wordt nogal wat verleiding op ons afgevuurd, al die dingen die we zogenaamd echt moeten hebben. En vooral goede doelen-organisaties zijn er een ster in om subtiel in te spelen op ons gevoel. Zie je daar doorheen dat het gewoon bedrijven zijn met een uitgekiende marketing strategie? Inzicht is dus een belangrijke eerste stap in het goed met geld omgaan en ontwikkelen van innerlijke kracht. Nee zeggen is de volgende.
Keuzes maken
Zoals gezegd, kopen wat je hartje begeert is geen kunst. Je kunt er in uitdijen, alle kanten op, en je helemaal laten gaan. Bewust geld uitgeven omdat simpelweg je budget te klein is om alles te kopen, vergt zelfbeheersing. Het vraagt van je dat je keuzes maakt. Bij het plannen van je uitgaven afwegingen maken en bij jezelf nagaan waar je op kunt bezuinigen en waar je niet op wilt inleveren, versterken je wilskracht. Je moet nadenken over wat echt belangrijk voor je is en je leert om daar echt voor te kiezen. Het kan ook confronterend zijn. Je beseft misschien dat je tot nu toe behoorlijk gemakzuchtig was.
Om inzicht te krijgen in je financiële situatie, moet je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. Zodat je weet wat je vrij besteedbare bedrag is, na betaling van al je vast lasten. En dan moet je kiezen. Waar geef ik mijn geld aan uit, aan een vakantie of een cursus. Nieuwe kleren en schoenen, of 2e handse. Welke kranten, tijdschriften, uitjes en leuke dingen. Het kan trouwens best lastig zijn om alleen al in de vaste lasten selectief te zijn. Is een auto echt nodig? Biologisch eten? Een werkster?
Weerstand
In deze manier van overzicht en inzicht krijgen kom je ook weerstand tegen. Je moet jezelf beperken en anderen begrenzen, dit wel en dat niet, dit minder en dat maar af en toe. Mijn vriendin maakt zich zorgen over hoe ze haar zoon moet uitleggen dat hij niet meer alles kan krijgen wat hij gewend is. Wat meespeelt, als je veel geld hebt waan je je veilig. Terwijl weinig geld hebben de angst kan oproepen om tekort te hebben of in de problemen te komen. Ook daarom roept teruggaan in inkomen en moeten bezuinigen weerstand op.
Met deze weerstand omgaan is een goede training. Het vergt discipline, kritisch denken en goed voelen. Allemaal aspecten van innerlijke kracht. Goed met geld omgaan eist dus dat je goed bij jezelf kunt blijven. En dit is tegelijkertijd wat je ervan leert. Mijn vriendin kan haar zoon zo een goed voorbeeld geven, waar ze dat zelf van haar ouders niet heeft meegekregen.
Innerlijke rijkdom
Voor mij persoonlijk speelt dit thema ook. Ik leef als zzp’er sinds de crisis van een veel lager inkomen dan jaren geleden. Dat was eerst even slikken, om te moeten snoeien. Maar ik merkte dat het me een goed gevoel gaf. Om overbodige uitgaven te schrappen, om automatische afschrijvingen kritisch tegen het licht te houden. Om te leren mezelf in te houden. Om te leren genieten van kleine dingen en tevreden te zijn met wat ik krijg. Het grappige is, ik krijg steeds meer.
Het geeft rust om eenvoudiger te leven, simpelweg omdat veel niet meer kan en ik daar dus niet meer over hoef na te denken. Daarnaast brengt stilstaan bij wat echt belangrijk is en weloverwogen keuzes maken nieuwe inzichten en meer bewustzijn. Door je eigen weerstand gaan geeft een gevoel van zelfoverwinning en zelfwaardering. De in eerste instantie noodgedwongen bewuste levensstijl leidt zo uiteindelijk tot innerlijke rijkdom.
Voldoening
Onlangs had ik een mooi inzicht. Ik ben net verhuisd en kreeg in die periode toevallig extra geld. Kwam dat even goed uit. In zeer korte tijd had ik het uitgegeven aan meubels en aan nuttige én leuke dingen voor mijn huis. Nu is het op, sneller dan ik had gedacht. En moet ik weer terug naar mijn strenge regime van elke maand niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Ik weet dat ik het kan. Ik weet ook dat het mij voldoening geeft om zo bewust om te gaan met innemen en uitgeven. Het is heerlijk om af en toe te ‘zondigen’, om toe te geven aan verlangens, wetende dat ik net zo goed in staat ben om te leven met de beperking van ‘het juiste doen’.
En ik voelde ook het verschil. Geld uitgeven zonder erbij te hoeven nadenken, geeft een gevoel van rijkdom en van vrijheid. Van grenzeloosheid. Het maakt je op een of andere manier zwak, onnadenkend. Bewust geld uitgeven aan dat wat belangrijk voor je is en grenzen accepteren, geeft zoals gezegd voldoening. En het maakt je sterk.