We zoeken steeds meer naar de mogelijkheid voor hergebruik van spullen en materialen. Gelukkig maar, want weggooien is onnodig zonde en slecht voor het milieu. Op weg naar een ‘kringloopeconomie’ gooien we minder weg en recyclen we door reparatie en hergebruik. De circulaire economie is gericht op het voorkomen van schade aan het milieu te of deze herstellen.
Auteur: Ellen Oortwijn
Stoppen met de wegwerpeconomie is een zaak van ons allemaal
Inmiddels vindt iedereen het scheiden van afval heel normaal. Uit onderzoek[i] blijkt dat ruim 95% van de ondervraagden afval geheel of gedeeltelijk apart inzamelt en aanbiedt. De overgrote meerderheid staat ook positief tegenover het hergebruik van materialen binnen het huishouden. Ruim 90% van de ondervraagden vindt het belangrijk om daar actief mee bezig te zijn. De stelling ‘Stoppen met de wegwerpeconomie is een zaak van ons allemaal’ kan zelfs rekenen op de steun van 92%. Degenen die het belang van hergebruik niet inzien, geven meestal als argument dat het nauwelijks effect heeft op het grotere geheel.
De energietransitie in een circulaire economie
Nederland heeft als doel in 2050 een CO2-neutraal land te zijn. Een circulaire economie speelt hierin een belangrijke rol. Dit betreft verschillende aandachtsgebieden zoals regelgeving vanuit de overheid, het bedrijfsleven én het verduurzamen van je eigen woning. Verduurzamen kan door het investeren in alternatieve bronnen van energie, zoals zonnepanelen. Of installaties zoals warmtepompen en zonneboilers. Ook door het gebruik van een energiezuinige ventilatie, die alleen werkt als het nodig is, draag je bij aan duurzaamheid.
Duurzaamheid houdt ook in dat je niet alleen kijkt naar hoe energiezuinig installaties zijn maar bijvoorbeeld ook hoe en waar ze worden ingekocht en hoe lang ze mee gaan. Installaties zijn nog duurzamer als er regelmatig een controle- en onderhoudsbeurt wordt gedaan. Door installaties goed te onderhouden vermindert de kans op storingen, gaan ze langer mee en zijn beter afgesteld, waardoor er minder energie wordt verbruikt.
Van kopen naar huren, leasen of lenen
Een trend die we zien op de weg naar een circulaire economie, is de beweging van ‘bezit’ naar ‘gebruik’. Bijvoorbeeld het huren of leasen van een auto of auto-share initiatieven. Wel de lusten, niet de lasten. Een ander voorbeeld hiervan is Philips dat tegenwoordig licht verkoopt in plaats van lampen. Philips blijft eigenaar van de lampen, zorgt voor het onderhoud en vervangt de lampen wanneer nodig.
Ditzelfde principe is mogelijk wanneer het gaat om duurzame installaties in huis. De kans is groot dat we in de toekomst alleen nog warmte kopen, in plaats van een installatie zoals een cv-ketel. Voor een deel is dit al mogelijk met huurketels die online op afstand beheerd kunnen worden. Daardoor kun je precies zien wanneer er aan de installatie onderhoud nodig is of vervangen moet worden.
Zorgeloos wonen
Feenstra is zo’n bedrijf dat actief meehelpt aan de omslag naar een circulaire economie. Materialen worden zoveel mogelijk gerecycled en onderdelen opgeknapt zodat deze letterlijk weer zo goed als nieuw zijn gemaakt. Dat scheelt niet per se in de aankoopkosten want de installatie werkt net zo goed als een nieuwe variant. Dit scheelt wél altijd in de belasting van het milieu. Ook biedt Feenstra mogelijkheden tot de huur van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties.
Zorgeloos wonen in een circulaire economie.
[i] Bron: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/onderzoek-circulaire-economie/