Hooggevoeligheid: Hoe breng ik mijn stresssysteem tot rust?

Heb jij last van stress en kom je er maar niet van af? Kan je moeilijk in contact komen met je gevoel omdat daar constant onrust heerst? En merk je dat je veel meer tijd in je hoofd doorbrengt dan je liever zou willen? In dit artikel leg ik je hoe dat komt en geef ik je tips om daar mee om te gaan.

Stress is voor veel hooggevoelige mensen een groot probleem. Want meer voelen, betekent meer prikkels. En meer prikkels betekent dat wij in ons lichaam en onze geest veel meer te verwerken krijgen gedurende de dag dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Dit maakt dat ons denkvermogen en uiteindelijk ook ons fysieke lichaam overbelast kunnen raken. Als dit lang aanhoudt, kan het voor het lichaam moeilijk zijn om terug te keren naar een toestand van rust.

Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Eén van de belangrijkste redenen leg ik vandaag in dit artikel uit.

Hooggevoeligheid, stress en de relatie tot de nervus vagus.

Oorzaken voor langdurige stress

 • – Erfelijkheid
 • – (Jeugd)trauma’s
 • – Een aanleg voor temperament
 • – Een verleden waarin men gepest is
 • – Laag zelfbeeld
 • – Negatieve gedachten over jezelf
 • – Leven in een stad
 • – Te lang onder grote druk hebben gestaan
 • – Te grote verantwoordelijkheid
 • – Slechte nachtrust

Hoe breng ik mijn stresssysteem tot rustDit zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw stresssysteem niet goed meer kan rusten. Jammer genoeg houden vaak meerdere van deze redenen jouw stress ook in stand. Dat maakt het moeilijk om er van af te komen.
Als wij eenmaal langdurige of zelfs chronische stress ervaren, kunnen onze hersenen nieuwe informatie ook niet meer goed verwerken. Hierdoor kan nieuwe informatie binnenkomen als stress, waardoor we in een neerwaartse spiraal terechtkomen waar we moeilijk meer uit kunnen klimmen. Hoe komt dit toch?

Hooggevoeligheid & de Nervus Vagus

De nervus vagus is onze 10e hersenzenuw. Hij is verantwoordelijk voor het tot rust brengen van ons stresssysteem. Bij (schijnbaar) gevaar wordt ons stresssysteem geactiveerd zodat wij klaar zijn om te vechten of vluchten. En als het gevaar verdwenen is, is het de nervus vagus die ons stresssysteem tot rust brengt.

De nervus vagus is ook verbonden met al onze organen en geeft hieraan signalen die ervoor zorgen dat onze organen, ons immuunsysteem en onze hormonen goed functioneren.

De nervus vagus gaat minder goed werken door langdurige periodes van stress, net als een spier kan hij dan op spanning komen te staan, waardoor het stresssysteem geactiveerd blijft en jij constant onrust ervaart.

Hoe zorg ik ervoor dat ik weer kan ontspannen?

De nervus vagus gaat o.a. beter functioneren door middel van verbinding, in de vorm van bijvoorbeeld oogcontact, met andere mensen. En door verschillende vormen van fysieke ontspanning.

Als we langdurig een patroon van stress hebben gehad kan het zijn dat ons lichaam simpelweg niet meer kan rusten. Het blijft hetzelfde patroon herhalen en dat uit zich op meerdere vlakken. Emoties, ademhaling, hartslag, het maken van verbinding.

We hebben geleerd om op een manier te bewegen en leven die past bij stress en dit kunnen we ook als veilig en normaal gaan ervaren, terwijl dit ongezond voor ons lichaam is. Dus hoe keren we weer terug naar een patroon waarbij wij innerlijke rust en ruimte in onszelf ervaren?

Hoe breng ik mijn stresssysteem tot rust

Terugkeren naar jezelf: een nieuw patroon

Om ons lichaam weer terug te brengen naar een gezonde staat van rust is het belangrijk dat we weer patronen aanleren die gezond voor ons zijn.

Dit betekent:

 • ♥Een rustig en dieper adempatroon aanleren
 • ♥Onszelf verbinden met onze omgeving
 • ♥Meer aandacht krijgen voor positieve emoties
 • ♥Een fijne relatie met onze hartslag en stressklachten krijgen
 • ♥Andere manieren vinden om onszelf te ontspannen

Al deze punten zijn uiterst belangrijk om ons leefpatroon, waarin stress blijft bestaan, te veranderen.

Kees Schenk

Kees Schenk

“Ik wil mensen een veilig thuis geven. Met name mensen die in het proces zitten van spirituele groei. Samen creëren vanuit het hart, je geborgen kunnen voelen en tot rust komen. Dit realiseren we bijvoorbeeld door workshops en dansevenementen. Samen met het team van coaches en workshopgevers maken we de wereld mooier!”
5-hoek

Overige artikelen

Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Hoe serieus neem jij jezelf eigenlijk?
10 Universele wetten van het bestaan
Beelddenken: een lastige gave? check hier de kenmerken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Waarom voelen hoogsensitieve mensen zich tot ongezonde liefdesrelaties aangetrokken?
Help! mijn hooggevoelig kind wordt gepest
Autisme bekeken vanuit een spiritueel perspectief