Hoe vind je de balans tussen zorg voor je kinderen en zorg voor jezelf?

De laatste weken voor de vakantie zitten vol met afspraken en to-do-lijstjes. Gelukkig kan het drukke schema van schooltijden, sport en muzieklessen straks zes weken los gelaten worden. Vakantie! Maar wordt het ook vakantie voor jou? Hoe blijf je bij jezelf als je kinderen enthousiast en luidruchtig hun zes weken vrijheid vieren?

Lekker op stap met de kinderen

Opgewekt ga je met je kinderen op stap. Picknicken, zwemmen of andere dagjes uit. Natuurlijk gaat de onontbeerlijke tas met lekkere broodjes en snoep mee. En een ontspannend tijdschrift voor jou, want de kinderen gaan spelen onder jouw half-lezend en half-wakend oog op de kinderen. Je zit net lekker door je tijdschrift te bladeren als een van je kinderen naar je toe komt om te klagen over zijn broertje of zusje. Geen probleem. Een gesprekje met beide kinderen lost dit op. De zon schijnt lekker warm in je gezicht en je pakt het tijdschrift weer op. Je vindt een interessant artikel en nadat je nog een blik op de kinderen hebt geworpen ga je met volle aandacht lezen. Er komt nu een van je andere kinderen een broodje halen.

‘Tuurlijk. Pak het maar uit de tas. Wil je er ook drinken bij? Zal ik het even inschenken?’

Nadat het broodje is verorberd en de dorst is gelest gaat je kind weer blij verder met spelen. Oh ja, dat artikel. Waar was je gebleven? Geboeid lees je verder. Dan komt er een moeder van school met haar kinderen. Ze komt vrolijk gedag zeggen, gaat naast je zitten en begint een heel verhaal te vertellen. Het lijkt wel of iedereen iets van je nodig heeft. Je leeft met ze mee, bedenkt oplossingen en ach, het is toch ook wel gezellig. Maar hoe gaat het met jou? Wat heb jij nodig?

Zó maak je ruimte voor jezelf

Hoe neem je jouw ruimte in als de kinderen en anderen een beroep op je blijven doen? Als je zelf nog een to-do-lijstje hebt dat je snel wil afwerken om daarna je volledige aandacht voor je kinderen te hebben?

  • Geef jezelf de tijd om te wennen. De overgang van een leven met strakke tijdsschema’s naar zes weken vakantie is groot.
  • Maak contact met je grenzen en geef ze op tijd aan
  • Maak je kinderen (en je omgeving) duidelijk dat het ook voor jou vakantie is en dat ze ook zelf of samen kunnen spelen. Vind de balans tussen iets doen voor jezelf en samen met je kinderen zijn.
  • Bespreek met je partner/echtgenoot wat zijn rol met de kinderen in de vakantie kan zijn.
  • Adem rustig door. Laat je uitademing langer zijn dan je inademing. Vijf tellen inademen en daarna tien tellen uitademen.
  • Voel regelmatig je voeten op de grond en stel je voor dat je ze in de aarde plant. Je bent dan meer aanwezig in je lichaam zodat je kinderen je aanwezigheid voelen en dat is vaak al genoeg voor ze.
  • Krachtdier om je te beschermen, te koesteren en te voedenOnderneem iets met je kinderen waar jij ook plezier in hebt.
  • Als je iemand bent die gevoelig is voor de sfeer om je heen stel dan in je fantasie een prachtig wild dier, bloemen of een boom voor en vraag of het je wil beschermen, koesteren en voeden.
  • Voel in je lichaam wat dit beeld met je doet. Neem hiervoor de tijd en stel je voor dat je dit beeld en het gevoel dat erbij hoort overal waar jij gaat mee naar toe kan nemen.

Ik ben benieuwd of je met deze tips uit de voeten kunt. Laat het me weten in de reacties.

Krachtig leven vanuit je intuïtie

Zijn deze tips niet afdoende? Dan ben je een gevoelig mens dat gewend is om de hele dag teveel open te staan voor anderen. Dat kan zijn omdat je empathisch bent, mensen snel aanvoelt en ze wil helpen. Of omdat je de spanningen in je omgeving aanvoelt en daar niet goed mee om kan gaan. Je wil die spanningen oplossen. Er zijn in het leven altijd wel spanningen om ons heen en daar ben je dan druk mee. Daar word je moe van. Dat wordt een energie-lek. Dat hoeft niet. Maar je wil ook empathisch blijven. Je hebt nu eenmaal een grote belangstelling voor grote en kleine mensen en wat hen bezielt. Je kunt de zorgen ook bij anderen laten. Even een knuffel en ze daardoor laten voelen dat je er voor ze bent kan al veel betekenen.

Zorg goed voor jezelf

Er zijn manieren om jezelf stevig te beschermen tegenover een ander, om jezelf te verbinden met de aarde zodat je los kan laten, je hoofd leeg te maken en om je terugkerende piekergedachten om te zetten in stralende energie. Contact maken met je unieke ziel, je ziel voelen en er mee leven. Dat geeft energie. Wil je weten hoe je dat doet? In de digitale cursus Krachtig leven vanuit je intuïtie leer je dit in negen lessen. Je krijgt zeven video’s waarin we samen gaan visualiseren, een e-book zodat je het nog eens na kan lezen en als afsluiting een basismeditatie met alle technieken die je hebt geleerd. Om de dag krijg je een les in je mailbox.

 

Omdat mijn praktijk dit jaar 40 jaar bestaat kun je hem nu bestellen voor 40,-

Je kunt er hier meer over lezen of bestellen.

Foto van Lity van Hoboken

Lity van Hoboken

Lity van Hoboken heeft twee kinderboeken geschreven Lisa is gewoon…anders en Mijn Droomspeelboek Kinderen hebben een kracht die ze voor zichzelf kunnen gebruiken: hun verbeeldingskracht. De kracht om dat wat je van binnen voelt en meemaakt als reëel, in beelden, voor te stellen. En die eigen beelden en eigen fantasieën voor zichzelf te laten werken. Oh! Kan dat ook? Kan ik dat ook? De boeken helpen kinderen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en ze gaan zich sterker voelen.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Hoe kom je van een burn-out naar werk dat echt bij je past? Met een pas op de plaats!
Jouw kind is niet het probleem
Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte
Vang krachtige maanenergie op in je eigen maanwater
Visualiseren met je hart: creëer moeiteloos wat je wilt
Manifesteren met het Medicijnwiel in 12 maanden
Versterk je innerlijke kracht, leer met geld omgaan!
De Bedrogen Oermoeder: een incarnatieverhaal uit het matriarchaat
Kinderen en bewustzijn: hoe de nieuwe generatie een voorsprong creëert in verbinding en groei
7 Superpowers van Hoogsensitieve Professionals
Het effect op je persoonlijkheid van geslagen worden als kind (volgens de wetenschap)
Wat wil jij delen? Pijn of vreugde?