Hoe kun je je kind helpen met goed leren lezen?
Je staat er misschien niet eens bij stil. Juist omdat het zo gewoon voor je is. Maar goed kunnen lezen is niet voor iedereen vanzelfsprekend (in Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen!). Maar het is wél een van de belangrijkste vaardigheden voor ons als moderne mens. Je navigeert makkelijker door het leven en over de wereld als je dit onder de knie hebt. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe je je kind hierbij kunt helpen, lees je in dit artikel.
Als ouder ben je een belangrijke factor in het onderwijs van je kinderen, zeker als het gaat om leren lezen. Lezen bestaat uit grofweg twee dingen: technisch lezen en begrijpend lezen. Ze zijn beide essentieel en de basis voor het verdere leerproces van je kind; alles wat je leert begint met begrijpen (van bijvoorbeeld lesstof). Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat je kind een sterke basis ontwikkelt en vol vertrouwen de wereld van woorden verkent.
Technisch lezen is de vaardigheid om letters, leestekens, woorden en zinnen vlot en nauwkeurig te kunnen lezen en op de juiste manier uit te spreken. Het is de basis voor goed leren lezen. In groep 3 en 4 wordt dit op de basisschool intensief geoefend, maar ook thuis kun je een waardevolle rol spelen in het aanleren van deze vaardigheid.
Je kunt je kind helpen door bijvoorbeeld veel leeskilometers te maken. Samen lezen, voorlezen en je kind zelf laten lezen. Ook kun je samen praten over verschillende onderwerpen. Laat hem zijn woordenschat vergroten, want ook die is belangrijk voor het goed kunnen lezen en begrijpen van teksten. Ga met je kind op pad, de natuur in, naar een museum, kijk een documentaire of tv-programma’s die bijdragen aan het verbreden van kennis over de wereld, zoals Klokhuis en het Jeugdjournaal. Zoek samen eens informatieve boeken in de bieb. Doe woordspelletjes en laat je kind raden wat een onbekend woord betekent en bespreek het. Zo kan je kind zonder al te veel moeite naar de volgende fase: het begrijpend lezen.
Begrijpend Lezen is het vermogen om de betekenis van een tekst te begrijpen en te interpreteren. Het gaat naast het ontcijferen van woorden, vooral om het snappen van de boodschap en het verband tussen zinnen en alinea’s. Hiervoor moet een goede basis in het technisch lezen gelegd zijn. Er wordt veel aandacht besteed aan begrijpend lezen in groep 4. Halverwege dat schooljaar nemen veel scholen een leesvaardigheidstoets af. Je kind moet daarvoor verhaaltjes lezen en meerkeuzevragen beantwoorden, wat best lastig blijkt.
Maak het makkelijker voor je kind door samen te oefenen op verschillende manieren. Lees eens een verhaal voor en stel tussendoor vragen over de personages, waar het zich afspeelt en waar het eigenlijk over gaat, of laat hem bedenken wat er gaat gebeuren of hoe het verhaal afloopt.
Laat hem ook eens vertellen waarom hij voor een bepaald boek heeft gekozen, of hij al meer van deze schrijver gelezen heeft en wat hij van het boek vindt.
Een andere tip is om samen (in de bibliotheek) een boek te kiezen en de voorkant te bekijken. Vraag je kind of hij denkt te weten waar het boek over gaat, wat de titel over het verhaal zegt en wie de schrijver en illustrator zijn.
Samen genieten
Stimuleer je kind om de antwoorden uit de tekst en context te halen en niet zomaar te bedenken. Houd het speels en leuk. Prikkel zijn nieuwsgierigheid en leergierigheid en geniet ervan je kind te zien ontwikkelen en zijn weg te vinden in de wereld van taal en woord. Het is een dankbare taak waar hij de rest van zijn leven de vruchten van zal plukken. Meer informatie over hoe je je kind kunt ondersteunen in het onderwijs vind je op de website van Wijzer over de Basisschool.