Frodo is net thuisgekomen van het spetterende verjaardagsfeest van zijn oom, staat Gandalf op de stoep. En nu vertelt deze tovenaar dat hij als de bliksem de Hobbitstee moet verlaten, met inbegrip van een kostbare ring. Want uitgerekend Sauron, de vertegenwoordiger van het kwaad, heeft ontdekt dat deze magische ring zich in de Hobbitsee bevindt. ‘Ik ben maar een kleine Hobbit,’ stribbelt Frodo nog tegen. Maar ja, er is haast bij geboden. Dus niets doen is geen optie. Dat snapt Frodo ook wel. Hij neemt de taak op zich en gaat op pad. Jaren later, nadat de ring door zijn invloed is vernietigd, komt hij weer thuis. Om dan te ontdekken dat hij de kleine Hobbit van weleer is ontgroeid.
Jij bent de held
Als je ooit het boek van J.R.R. Tolkien hebt gelezen of de verfilming ervan hebt gezien, weet je dat ik zojuist het verhaal van ‘In de ban van de ring’ voor je samenvatte. Dit verhaal is een mooi voorbeeld van een held die een reis maakt en daardoor uitgroeit tot een rijpere versie van zichzelf. Deze verhaallijn zie je terug in alle boeken en films, maar óók in jouw leven.
Jij bent de held in jouw levensverhaal. Je gaat van avontuur naar avontuur, waar je trouwens net als Frodo vaak helemaal geen zin in hebt. Dat noemen we weerstand. En toch breek je daar doorheen. Misschien niet meteen, maar wel op een dag. Je kunt niet anders. Want jij mag dan de held van je levensverhaal zijn, het is je ziel die de reis maakt.
Je ziel kiest je levensthema’s
Je ziel heeft ervoor gekozen om een aantal levensthema’s op aarde via jou te exploreren: hoe zou het zijn als ik in dit aardse leven nog een tandje dieper ga rondom het thema vrijheid? En als ik dan ook nog eens alles ga leren over kracht en veiligheid? Hm, wat nog meer, laat me even denken… Nou, het thema liefde lijkt me ook wel wat!
Je begrijpt dat dit een simpele weergave is van hoe je ziel een plan uitstippelt voordat het naar de aarde komt. Wat het vooral laat zien, is dat je ziel kiest voor de grote levensthema’s in je leven, en niet jij.
Je leeft je zielsplan
Dat betekent niet dat je niets in de pap te brokkelen hebt. Integendeel. Jij bepaalt namelijk hoe je uiting geeft aan deze levensthema’s. Dat doe je eerst onbewust. Je weet niet beter of je leeft gewoon je leven. Je bent ergens geboren in een gezin, je gaat naar school, ontmoet je eerste liefde… Kortom: je doorloopt de hele levensloopriedel. En dan komt er een dag dat je denkt: verhip, dát heb ik al eens eerder meegemaakt.
Stel dat kracht voor je ziel een belangrijk thema is, dan werd je op de basisschool misschien wel gepest. Of was je zelf zo’n pestkop. Je start vervolgens met een nieuwe baan, waar je dat pestgedrag op een subtielere manier nog eens meemaakt. Deze gebeurtenissen dienen zich aan, zodat je leert wat het betekent om ‘in je kracht te staan’. En dan niet als een holle frase, maar dat je voelend weet: ik bén kracht.
Zielsgroei, bewustzijnsverruiming en expansie
Je ziel klapt ondertussen in z’n handjes, want jij krijgt het voor elkaar om met vallen en opstaan alles te leren over het levensthema kracht. Je maakt andere keuzes, en je kiest voor andere expressievormen. Als een ware held til jij het thema kracht naar een hogere frequentie. Dat gaat niet over goed of beter, maar over zielsgroei, bewustzijnsverruiming en expansie.
In jouw leven zie je dit gespiegeld in andere uitdrukkingsvormen die horen bij het thema kracht. Om bij mijn voorbeeld te blijven: het pestgedrag stopt zodra jij dit levensthema voldoende hebt doorleefd. Het is eenvoudig geen energetische match meer met de mens die je bent geworden. Wat daarvoor in de plaats komt, is je natuurlijke autoriteit. En als je denkt dat je er dan bent, think again. Je ziel blijft sturen op de verdere ontvouwing van jouw unieke zielsplan. Je blijft dus jouw levensthema’s naar hoger trillende expressievormen brengen.
Je zielsplan als routekaart
Hoe weet je nu wat jouw unieke zielsplan is? Daar kom je achter door terug te blikken op je leven. De voor jouw zielsgroei relevante levensthema’s bewegen immers als rode draden door al jouw levenservaringen heen. Maar helaas is dit in de praktijk nog niet zo eenvoudig, omdat je midden in je eigen levensverhaal staat. Je identificeert je met je levenservaringen, en dus met het menselijke perspectief. Net zoals Frodo, toen hij werd gevraagd een levensthema beet te pakken in de vorm van een ring die behoed moest worden voor het kwaad. Deze opdracht kon hij alleen maar zien door zijn eigen Hobbitogen.
Nu had Frodo geen routekaart, waarop hij kon terugvallen tijdens zijn avonturen, maar die kun jij wel krijgen. Ik heb inmiddels ruim driehonderd zielsplannen in kaart gebracht voor mensen, die net als jij willen weten wie ze in essentie zijn en wat ze hier op aarde te doen hebben. Dat geeft je niet alleen flink veel inzicht, maar ook rust, vertrouwen en moed. Je ziet namelijk wat jouw levensthema’s zijn, en welke kant je ziel in dit aardse leven wil opgaan, met jou.
Als je door de heldenbril kijkt
Het mooie is dat je gelijk anders naar jezelf kijkt, zodra je kennis maakt met je eigen zielsplan. Je kun jezelf niet langer zien als een slachtoffer, slapjanus, bangepoeperd, of welke andere zelfafwijzende ‘bril’ dan ook. Je kunt dat niet meer, omdat je ziet waar je vandaan komt, waar je nu staat, en waar je naartoe beweegt. Kortom: je ziet je eigen groei en dat werkt altijd bekrachtigend. Want het mag dan je ziel zijn die de levensthema’s voor je uitkiest (‘Die kant gaan we op’), jij bent het die daar letterlijk handen en voeten aan geeft. En als dat geen heldenrol is, dan vraag ik me af: wat dan wel?
Nieuwsgierig wat een zielsplanreading voor jou kan betekenen? Via deze link vind je meer informatie.