3 manieren om in contact te komen met je onbewuste

Carlo tekent een kleurrijke boom volop in bloei – met stevige wortels, een brede stam en een volle kroon. Het valt op dat er geen doorlopende lijnen zijn tussen de wortels en de stam. De boom lijkt boven het wortelstelsel te zweven. Carlo herkent dit gebrek aan verbinding bij zichzelf. ‘Ik lijk net een wandelend hoofd, dat het contact met zijn gevoelswereld kwijt is geraakt’. Verder valt op dat in verhouding met de rest van de boom de kroon te klein is. De kroon komt gedrongen over, alsof hij onvoldoende ruimte kreeg om volledig te groeien. Carlo vertelt dat hij vroeger altijd beperkt werd in zijn ontdekkingsdrang. Zijn ouders waren risicomijdend en overbeschermend. Nu herkent hij dit risicomijdende gedrag bij zichzelf. Hij mist uitdaging in zijn werk en wil graag een nieuwe stap zetten, maar de onzekerheid over welke gevolgen dat zal hebben houdt hem tegen. ‘Het is net alsof ik een jasje aan heb dat te klein is geworden en dat ik niet durf uit te doen.’          

Begrijp de taal van je onbewuste

Als mensen bij mij een begeleidingstraject starten laat ik hen vaak een boom tekenen. Aan de hand van die tekening praten we over de ontwikkeling die zij hebben doorlopen, over belangrijke mijlpalen in hun leven en over hoe zij nu in het leven staan.

Voor mij blijft het magisch hoe het onbewuste zich via tekeningen openbaart. Mijn cliënten staan elke keer versteld van de inzichten die dergelijke tekeningen geven. Zo’n boomtekening is een spiegel van je huidige werkelijkheid. Durf in die spiegel te kijken en zie wat er op dit moment om aandacht vraagt. Je kunt tot dan toe verborgen verlangens ontdekken. Maar je zult ook zien waar nog blokkades zijn en innerlijke weerstanden die je ervan weerhouden om voluit voor je verlangen te gaan.

Dromentaal

Het onbewuste openbaart zich ook via je dromen. Vooral als je vaker over dezelfde thema’s droomt, dan kun je ervan uitgaan dat daar een diepere betekenis achter ligt.

Sarah heeft al meerdere weken terugkerende dromen met als thema: Ik ben dronken en blijk dan allerlei blunders te begaan zonder dat ik dat zelf doorheb. De volgende dag vertellen anderen mij dan in mijn droom wat ik allemaal heb gedaan. Zelf kan ik het me nooit herinneren. Ik word dan altijd wakker met een heel onwerkelijk gevoel. Alsof ik uit een trance ontwaak.

Wat willen deze dromen duidelijk maken? Je kunt dat op verschillende manieren verkennen:

  1. Een link leggen met de realiteit – Doet de droom je denken aan een waargebeurde situatie? Zo ja, welke gevoelens roept die situatie bij je op? Mogelijk zit daar nog een onverwerkt stuk dat om extra aandacht vraagt.
  2. Vrij associëren op kernelementen uit de droom (personen of voorwerpen) – Sarah kan bijvoorbeeld associëren op dronkenschap en blunders.
  3. Focus op het gevoel waarmee je wakker wordt – Vraag je vervolgens af of je dit gevoel herkent uit andere situaties. Sarah bracht dit een verrassend inzicht. Op haar werk heeft zij regelmatig meetings met veeleisende klanten die veel spanning bij haar oproepen. Dan praat zij extra veel om maar geen onaangename stiltes te laten ontstaan. Na afloop van zo’n meeting voelt het inderdaad alsof zij uit een trance ontwaakt. Zij herinnert zich weinig van wat zij heeft verteld en hoopt dan vooral dat zij zichzelf niet voor schut heeft gezet.

Dankzij deze droom is Sarah zich bewust geworden van een dynamiek waarin zij belandt op momenten dat zij grote onzekerheid ervaart. Met dat inzicht kan zij eraan werken om die onbewuste patronen te doorbreken.

Magische ontdekkingsreis

Tekeningen en dromen zijn maar twee manieren waarop je onbewuste tot je spreekt. Als je meer oog krijgt voor de uitingsvormen van je onbewuste en diens taal leert begrijpen, dan geeft dat je toegang tot diep verborgen innerlijke rijkdommen.

Het is magisch om op die manier naar jezelf te kijken. Verwonder je over de subtiele kracht van je onbewuste en hoe die een weg zoekt om tot je door te dringen. Je onbewuste ontdekken geeft jouw bestaan zoveel meer diepgang. Dat mis je volledig als jij je mee laat sleuren in de waan van alledag en geleefd wordt door je drukke agenda.

Als jij ook die magische ontdekkingsreis naar binnen wilt aangaan, dan vraagt dat om bewuste aandacht – zowel voor jouw lichte kanten als ook voor jouw schaduwkanten. Durf het allebei onder ogen te zien. Dat zal je leven alleen maar verrijken.

3 manieren om in contact te komen met je onbewuste

  • Houd een droomdagboek bij – heb je een indringende droom probeer te betekenis ervan te achterhalen met behulp van bovenstaande 3 vragen
  • Teken intuïtief – probeer eens je gevoelstoestand te tekenen. Bekijk vervolgens je tekening en ervaar wat dat bij je oproept. Mogelijk komen er associaties bij je op. Verken die dan. Misschien geeft dat je verrassende inzichten.
  • Geef je emoties een stem – vooral bij onprettige emoties merk je misschien dat je geneigd bent die te onderdrukken. Doe dat nu juist niet en ga schrijven. Verwoord alles vanuit je emotie schrijf alles van je af wat je vanuit die emoties te zeggen hebt.

Je onbewuste spreekt niet alleen via dromen of tekeningen tot je. Kleien, boetseren en lichaamswerk zijn andere voorbeelden om in contact te komen met je onbewuste. Heb de moed om in de spiegel te kijken, experimenteer en ontdek de diepere lagen in jezelf. Ik wens je een boeiende reis!

Bewaar voor later op Pinterest:

3 manieren om in contact te komen met je onbewuste

Jasmin Vogeley

Jasmin Vogeley

Ik ben psycholoog en energetisch therapeut. Al 20 jaar stimuleer ik mensen om grenzen te verleggen voor een rijker leven.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Hoe serieus neem jij jezelf eigenlijk?
10 Universele wetten van het bestaan
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Waarom voelen hoogsensitieve mensen zich tot ongezonde liefdesrelaties aangetrokken?
Help! mijn hooggevoelig kind wordt gepest
Het slakkenhuis als symbool voor de transformatie van de ouder