Hoe barefoot durf jij te gaan?

Barefoot is vrij vertaald: het lopen op blote voeten. Nou klinkt dit natuurlijk als een oersaai onderwerp, maar er valt veel over te zeggen, over de voordelen, de nadelen en de diepere betekenis die er achter ligt.

Mijn verhaal

Ik ben nog een jonge vrouw die sinds kort haar eigen regels kan/mag bepalen. Daarnaast ben ik een hooggevoelig persoon. Sinds jonge leeftijd heb ik al een antipathie tegen schoenen, sokken en alles wat mijn voeten opsluit. Ik krijg dan pijn aan mijn voeten, ze raken gevoelloos en ik voel me letterlijk minder vrij. Dus heb ik vorig jaar in de zomer besloten geen dichte schoenen en/of sokken aan te doen. Ik heb één paar slippers die ik het allerfijnst vind lopen (deze zijn behoorlijk aan de prijs en niet bepaald moeders mooiste maar ze lopen hemels).

Normaal ga je rond de 22 graden echt overwegen of dichte schoenen geen optie zijn, sommige mensen bereiken dit punt zelfs eerder. Bij mij was deze keuze altijd gebaseerd op ratio, niet omdat mijn voeten koud waren, maar omdat ik zag dat 9 op de 10 mensen weer dichte schoenen aan hadden. Nu ik de keuze maakte om mijn voeten niet meer op te sluiten, hield ik dus stug mijn slippers aan. Uiteindelijk ging het regenen, waaien en sneeuwen, maar ik hield vol, tot grote ergernis van mijn moeder.

Ja, ik kreeg reacties “Heb je het niet koud?” of “Heb je geen dichte schoenen?”, maar ik wist waar voor ik het deed, waarom zou ik mezelf kwellen als dat niet nodig is? Ik heb dat jaar volgehouden tegen ieders verwachtingen in en ook dit jaar blijven mijn schoenen onafgestoft in de kast staan.

Een heroverd zintuig

Slippers of elke andere ‘open’ schoen, dat is natuurlijk wel wat anders dan echt blote voeten. Maar ik kan me enkel voorstellen wat voor een verrijking het moet zijn in je leven. Je voeten staan namelijk direct in contact met de aarde. Gronden kan je ook het beste doen door op blote voeten te lopen.

Vroeger, in primitievere tijden, liepen ze altijd op blote voeten, soms hadden ze enkel iets over hun voeten tegen de kou, maar de voetzolen waren nog altijd vrij. Het was toen voor ons van essentieel belang om te voelen met je voeten. Je moest goede grip hebben op de aarde en daarnaast maak je niks kapot met blote voeten. Kortom, je toont meer respect voor Moeder Aarde. Dit was van religieus belang, maar ook omdat ons lichaam het fijn vindt om direct in verbinding te staan met de aarde, de planeet waar we het immers mee moeten doen.

Al onze zintuigen krijgen tegenwoordig weinig zuivere prikkels binnen. Daarmee bedoel ik prikkels die niet door ons mensen gevormd zijn. We zien gebouwen die door ons gemaakt zijn, we horen auto’s die wij bedacht hebben, we ruiken parfum dat we zelf samengesteld hebben en we proeven eten dat we gemodificeerd hebben. Maar wat voelen we nou eigenlijk nog, wat ervaren we?

En dit is nou precies waar blote voeten ons bij kunnen helpen. Voelen is een zuivere prikkel, om te voelen moet je in verbinding staan met jezelf en met onze wereld. Gaan we weer op blote voeten lopen, dan heroveren we het verloren zintuig, juist dat zintuig dat we zo hard nodig hebben.

De beren op de weg

Nou heeft op blote voeten lopen ook nadelen, de spreekwoordelijke beren op de weg. Ik zal ze kort opsommen, zodat je zelf kan bepalen hoe zwaar deze nadelen wegen.

  1. Mensen hebben een (vaak negatieve) mening
  2. Het is koud en zal in het begin niet prettig zijn
  3. Er ligt tegenwoordig een hoop troep op straat (denk aan glas)
  4. Je voeten gaan vies worden
  5. Schoenen kunnen geen aanvulling meer zijn op je look

Vooral de eerste 3 redenen zijn voor de meeste mensen dé reden om het niet te doen, en dat is volkomen logisch.

Mensen zullen denken dat je een zwerver bent, arm bent, vies bent of uitschot bent. Ook kun je rekenen op veel nakijkende ogen en opmerkingen.

De prikkels die je binnenkrijgt zijn vreemd, ze komen binnen op een ongebruikelijke plek; namelijk je voeten! De kou is iets waar je vrij snel aan went, maar hoe de verschillende ondergronden voelen, gaat echt een nieuwe belevenis zijn. Nu heb je vaak niet eens door op wat voor tegels je loopt, zijn ze donker? Licht? Ruw? Glad? En van welk materiaal zijn ze? Als je op blote voeten loopt, krijg je er dus letterlijk een nieuw zintuig bij.

Daarnaast moet je opletten waar je loopt, je kan jezelf namelijk flink bezeren. Je kan in iets scherps stappen zoals glas of een platgetrapt colablikje. Je loopt door de brandnetels of je stoot je teen. Dit is dus zeker een nadeel!

Beren transformeren naar vlinders

Er zijn ons veel mensen voorgegaan dus er moeten vast voordelen aan kleven, toch? Deze zal ik voor de vorm ook even op een rijtje zetten:

  1. Het zegt iets over je levensfilosofie
  2. Je hebt er een nieuw zintuig bij
  3. Je aardt beter
  4. Jouw voeten zijn vrij
  5. Het scheelt in kosten van schoenen kopen
  6. Schoenen hoeven geen aanvulling meer te zijn op je look

Er zijn dus zeker voordelen en deze voordelen brengen je ook echt iets. Het kán dus een verrijking zijn! Maar het is belangrijk dat we de nadelen ook in ogenschouw nemen. Er zijn manieren om de nadelen te omzeilen.

Allereerst moet je je bewust zijn dat je ALTIJD reacties gaat krijgen, ALTIJD! Hier voor moet je sterk in je schoenen staan (die je overigens niet aan hebt) en het is dus ook belangrijk om te weten dat (vervelende) opmerkingen en blikken meer over die personen zeggen dan over jou. Jij hebt een visie en je draagt deze uit; dat is niet raar, dat is juist heel krachtig!

De pijn, kou en prikkels, daar wen je aan. Je hebt hier het minste last van als je het opbouwt. Begin eens met thuis alleen nog maar op blote voeten te lopen. Of begin (net als ik) met slippers, dan ben je in ieder geval al gewend aan de kou. Bouw je blote-voeten-momenten steeds verder op, met verschillende ondergronden, verschillende plekken, verschillende tijden en verschillende seizoenen. Er valt zoveel te beleven!

Tja, de gevaarlijke dingen die op de vloer liggen, dat is een lastig punt. Tegen sommige dingen raken je voeten na verloop van tijd bestand. Je bouwt een hele functionele eeltlaag op en deze beschermt je tegen kleine prikkende dingen. Die zullen dus niet meer schadelijk zijn voor je voet. Maar een stuk glas dat net op een ongelukkige manier ligt, daar raakt je voet nooit tegen bestand. Dat gevaar zal er altijd zijn, alhoewel je dat gevaar ook hebt met schoenen aan, alleen dan komt het stuk minder ver je voet in.

Ben je nu nog niet gerust genoeg over de veiligheid van je voeten? Dan is er nog een gulden middenweg. Namelijk: five-finger-toe shoes. Schoenen waarin je tenen apart van elkaar zitten, net als die grappige sokken van vroeger. Deze schoenen geven je de sensatie dat je op blote voeten loopt, maar er zit wel een klein beschermlaagje omheen. Hierdoor kan je je minder snel ernstig bezeren. Ze zijn niet mooi en ook niet goedkoop maar het biedt je wel een veilige manier om dicht bij de natuur te komen.

Mijn reis gaat verder en voor mijzelf hoop ik op een schoenvrije toekomst.

Hoe barefoot durf jij te gaan?

5-hoek

Overige artikelen

Moeders ondersteun en versterk elkaar!
Verantwoordelijkheid nemen: De Kracht van Geweldloze Communicatie
Spiritueel zijn, eng of heel normaal?
15 mythes over hoogsensitiviteit
Moeite met keuzes maken? Zo vind je je intuïtie en vertrouwen
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
Tien edelstenen en kristallen ter ondersteuning van zwangerschap en geboorte
Heb je moeite met keuzes maken? Zo vind je je intuïtie en vertrouwen
Hoe zelfliefde je voor altijd slank maakt
Teleurgesteld in de respons op wat jij de wereld te bieden hebt?
Onderzoek wijst uit wat leven in de buurt van een bos kan doen met je brein
Ben jij een geïncarneerde engel? Waar je ze aan kan herkennen.