Eigenwaarde:Je bent waardevol
Je bent waardevol. Velen van ons leven in de veronderstelling niet waardevol te zijn. ‘Ik verdien het niet, ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg’, dat zijn zo van die gedachten die voortkomen uit ervaringen in je kindertijd. Dat je je minder waard voelt en je vergelijkt met anderen, dat zorgt ervoor dat je niet ten diepste jezelf kunt zijn.
Je geboorte
Stel je eens voor dat je net geboren bent. Je komt uit een sfeer van harmonie, liefde en licht en je bent op weg naar de aarde. Je leeft in de baarmoeder van je moeder in een oceaan van water, warmte en omhulling. Je ervaart eenheid. De tijd is aangebroken voor je geboorte en je bent er klaar voor. Je voelt de drijvende kracht van je moeder en haar lichaam en dan word je geboren. Als je geluk hebt, kom je in een sfeer van warmte en liefde aan, met zacht licht en mensen die zorgvuldig met jou omgaan en die jou zien als een geschenk dat alle liefde, respect en aandacht nodig heeft. Misschien ben jij je op dat moment wel bewust van waar je vandaan komt en van de opdracht die je hier op aarde zult gaan vervullen.
Velen van ons hebben een heel andere ervaring. De geboorte kan moeilijk zijn geweest, een keizersnee bijvoorbeeld, of een andere manier waarop je ter wereld bent gekomen. In een sfeer die minder warm was, of met een moeder die gebukt ging onder haar eigen zorgen en die niet goed voorbereid was op jouw komst. Je werd geboren in een ziekenhuis met fel licht en werd direct ondersteboven gehouden of kreeg een tik op je billen, zodat je ging huilen. Niet iedereen heeft een fijn welkom op aarde gehad. Gelukkig is er in deze tijd steeds meer aandacht en zorg voor moeder en kind en zijn er steeds meer bewuste ouders.
Hooggevoelig
Je bent geboren en je ouders hebben het beste met je voor, zijn blij met je komst en hebben alle voorbereidingen gedaan om je een warm welkom te geven. Wat blijkt nu, jij bent gevoelig en verfijnder afgestemd dan je ouders. Hoe goed je ouders het ook bedoelen, je merkt dat ze niet helemaal begrijpen of aanvoelen wat jouw werkelijke behoeftes zijn. Je merkt dat je gespannen wordt en niet meer goed kunt vasthouden aan je eigen sfeer en beleving. Langzamerhand verlies je het contact met jezelf, de bron waar je vandaan komt. Je ervaart een gemis, maar weet niet goed waar dat vandaan komt. Moeder heeft het druk en er zijn nog andere kinderen en je mist de aandacht waar je zo naar verlangt. En je denkt (onbewust): ‘is er iets mis met mij, ben ik niet lief genoeg, ben ik niet waardevol genoeg, belangrijk genoeg’. Je zusje krijgt in jouw beleving meer aandacht dan jij. De kiem voor gevoelens van minderwaardigheid is gelegd. Je doet je best om de aandacht van je ouders te krijgen. Daarbij lever je steeds meer stukjes van jezelf in. Je leert aardig te zijn, goed voor anderen te zorgen of wordt juist opstandig, een zogenaamd lastig kind waar geen land mee te bezeilen is. Je wordt druk, kunt je moeilijk concentreren, voelt je onveilig op de wereld.
Minder waard voelen
Het gevoel van minder waard zijn is voor velen een bekend gevoel. Het kan gemaskeerd zijn door uiterlijke activiteiten, werk, relatie, waar je een gevoel van eigenwaarde aan ontleent. Je moet jezelf bewijzen om jezelf hoog te houden, perfect zijn en voldoen aan de verwachtingen die er gesteld worden. Bang je masker te laten vallen zodat mensen zien wie je werkelijk bent. Herken je dit?
- Neem de tijd om stil te staan en ga eens na of dit herkenbaar voor je is. De waarheid begint bij eerlijk zijn naar jezelf. Welke gedachten en gevoelens heb je over jezelf.
- Stel je dat kleine meisje of jongetje voor dat zich minder waard voelt. Dat zijn of haar best doet erbij te horen. Voel het in je lichaam. Wat voel je? Is er eenzaamheid of gemis? Een verlangen naar verbinding?
- Verbind je met dat gevoel, met dat jongetje of meisje in jou dat zich zo voelt. Geef het je aandacht. Kijk ernaar met liefde en zachtheid. Omarm het en laat het zijn. Geef het de waardering die het nodig heeft.
- Ga in je dagelijks leven eens na of je jezelf wel waardeert. Neem je genoeg tijd voor jezelf of zorg je ervoor dat je leven vol is met allerlei activiteiten en mensen die niet passen bij wat werkelijk belangrijk en waardevol voor je is?
- Is er veel drama in je leven? Vind je dat je altijd klaar moet staan voor anderen ten koste van jezelf? Kijk er zonder oordeel naar. Het gaat om bewust worden.
Verbinden
Waar het om gaat, is dat je de verbinding gaat zien tussen dat kleine jongetje en meisje (je innerlijk kind) dat zich minder belangrijk of minder waard voelt en je leven nu. Dat je een liefdevolle vader en moeder kunt zijn voor dit kind in jou.
Hoe intenser je leert van je innerlijk kind te houden in alle leeftijden, hoe hoger je gevoel van eigenwaarde zal zijn. Eigenwaarde komt voort uit hoe je als volwassene denkt over je innerlijk kind en hoe je als volwassene het kind behandelt. Als de innerlijke volwassene van het kind houdt, dan weet het kind op een bepaald moment dat het die liefde waard is.
Je bent waardevol. Je bent goed zoals je bent. Je verdient liefde.
Liefdevolle groet, Rene