De link tussen gefermenteerde soja en een langer leven

Soja en een langer leven? Met alle tegenstrijdige info over soja kijk je vast raar op van die titel. Maar we hebben het hier over gefermenteerde sojaproducten: die lijken beter te zijn voor je gezondheid dan de standaard, niet-gefermenteerde vormen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat gefermenteerde sojaproducten makkelijker te verteren zijn. We hebben het dan bijvoorbeeld over tempé of miso, maar er zijn er nog veel meer! Door het fermentatieproces kan de soja meer voedingsstoffen vasthouden en kan het zelfs je darmflora herstellen. Het zou zelfs je risico op overlijden kunnen verlagen.

Kijk maar naar Japan, dat land staat bekend om de hoge levensverwachting van haar inwoners; en die zorgen dat ze altijd genoeg miso, natto, tamari en andere sojaproducten in huis hebben. Reden genoeg dus om dat onderzoek eens te bekijken en erachter te komen wat gefermenteerde soja zo speciaal maakt.

Wat zegt het onderzoek?

Een team Japanse onderzoekers keek naar meer dan 90.000 mannen en vrouwen tussen de 45 en 74 jaar, als onderdeel van een langlopend nationaal gezondheidsonderzoek. De onderzoekers zochten naar mogelijke verbanden tussen verschillende sojaproducten en sterftegevallen.

De deelnemers beantwoordden vragen over hun dieet, manier van leven en hun algemene gezondheid. Vijftien jaar later kregen de onderzoekers toegang tot hun overlijdensaktes en het verblijfsregister, zodat ze konden vaststellen welke deelnemers er in die periode waren overleden.

Met die informatie konden de onderzoekers bepalen dat het eten van gefermenteerde sojaproducten verband houdt met een 10% lager risico op sterfte in het algemeen, en specifiek nog een lager risico om te overlijden aan hart- en vaataandoeningen.

Fermentatie versterkt gezonde effecten

De onderzoekers benadrukken wel dat ze door de opzet van het onderzoek niet kunnen garanderen dat het eten van gefermenteerd eten je een langer leven geeft. Maar het is een feit dat gefermenteerde soja boordevol proteïne, vezels en goede bacteriën zit – veel meer dan bij gewone soja.

“In dit grote, verkennende onderzoek naar de hoge inname van soja,” zeggen de auteurs, ‘is geen significant verband gevonden tussen de consumptie van soja en vroege sterfte, ongeacht de oorzaak. Daarentegen lijkt een hogere inname van soja verband te houden met een verlaagd overlijdensrisico.”

En aangezien er blijkt dat gefermenteerd eten goed is voor je darmen, lijkt me nu een mooi moment om te noemen dat onderzoek al jaren aantoont dat een gezonde darmflora samengaat met een hogere levensverwachting.

De volgende stap

Volgens de onderzoekers is er nog veel onderzoek nodig voordat we precies weten waarom gefermenteerde soja goed is voor je gezondheid. Maar met al het onderzoek dat al gedaan is, weten we alvast zeker dat de kracht van fermentatie een plek verdient in je dieet.

En het team zegt dat er in de toekomst zeker meer onderzoek gedaan zal worden “voor een beter begrip van de gezondheidseffecten van gefermenteerde soja”. Daarmee hopen ze te kunnen bijdragen aan “gezondere en beter verteerbare producten, en een betere samenwerking van onderzoekers, beleidsmakers en de voedingsindustrie.”

Het is trouwens niet zo moeilijk om zelf je eten te fermenteren. Dus laat je niet tegenhouden als dit artikel je heeft geïnspireerd!

5-hoek

Overige artikelen

11 goedkope makkelijke trucjes tegen droge lucht in huis
Zit je veel aan je bureau? Probeer deze yogapose!
Wetenschappers leggen uit hoe intuïtie de hoogste vorm van intelligentie zou kunnen zijn
Onderzoek toont aan wat tuinieren kan betekenen voor onze gezondheid
De link tussen gefermenteerde soja en een langer leven
Hoe magic truffels jou kunnen ondersteunen in je spirituele zoektocht
Wanneer onderdrukte rouw een blokkade vormt in je bewustzijnsproces
Biologisch dieet leidt tot ‘significant lager gehalte‘ pesticide in urine van kinderen & volwassenen
Onderzoek wijst uit wat leven in de buurt van een bos kan doen met je brein
10 dingen die je onmiddellijk weg kunt gooien voor een betere gezondheid
Leven vanuit mijn intuïtie- wat een crisis je wil vertellen
De vergeten kunst van het hurken: hét middel tegen de nadelen van al dat zitten