Het kan een hele zoektocht zijn om erachter te komen wat voor werk je wilt. Soms ontdek je pas wat bij je past door dingen uit te proberen. Dat vergt een open houding: je gedachten laten gaan over werksoorten die je leuk lijken, zonder te denken ‘dat kan niet’. Je hebt ook een creatieve instelling nodig, om manieren te bedenken waarop je dat nieuwe werk kunt uitproberen. Bijvoorbeeld in een stage of als vrijwilligerswerk naast je baan.
Doe vrijwilligerswerk
Een gek idee? Roelof deed het. Hij vond zijn baan als controller saai en ging op zoek naar iets waar hij meer voldoening uit zou kunnen halen. Met jongeren werken leek hem leuk. Hij ging elke woensdagmiddag als vrijwilliger aan de slag bij Jeugdzorg. Al doende merkte hij dat hij inderdaad graag met jongeren werkt en ze ook goed aanvoelt. Maar hij had nog steeds een baan als controller. Hoe kon hij nu verder komen?
Voor mijn boek Van voldoen naar voldoening interviewde ik Roelof en hij vertelde me dat hij in zijn zoektocht ook gebruik had gemaakt van een coach. Roelof: “De coach vroeg: ‘Wat zou je het liefst willen?’ Ik zei: ‘Dat ik de glimlach van mij als jongen terug zou krijgen.’ Ineens zag ik dat ik al mijn hele leven in een routine zat. Opstaan, rennen en naar bed gaan.” Dit besef was confronterend voor Roelof, maar het hielp hem wel om te blijven zoeken.
Loop stage om te ervaren of het werk bij je past
Toen hij op een dag een meubelmaker ontmoette die nog heel ambachtelijk werkt, was hij zo enthousiast dat hij vroeg of hij bij deze man stage mocht lopen. Twee jaar was hij bij de meubelmaker in de leer, een of twee dagen in de week, naast zijn baan als controller. “Na die stage ben ik dingen gaan maken. Op een dag verkocht ik een tafel die ik zelf had gemaakt. Zo begint het, en dan gaat het door. Toen kwam ik langzaam op mijn echte spoor.”
Nu heeft Roelof een deeltijdbaan bij de GGZ, waar hij met jongeren werkt en activiteiten begeleidt in houtbewerking. Ook al heeft hij hierin geen opleiding, zijn vrijwilligerswerk bij Jeugdzorg en zijn ervaring met meubels maken, in combinatie met zijn bewezen affiniteit met jongeren, zorgde ervoor dat hij de baan kreeg.
Als het klopt in werk
Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf in handgemaakte meubels. Hij maakt originele meubels en restaureert produkten van hout. Hier kan hij al zijn liefde in kwijt voor het materiaal hout en voor het ambachtelijke werk.
Roelof: “Nu voelt het alsof het helemaal klopt. Het voelt ook wel als een missie, vooral het creatieve. Wat ik over tien jaar doe, weet ik niet. Als mijn missie verandert, geeft dat niet. Zolang die maar aansluit bij wie ik ben. Maar voor nu is alles bij elkaar gekomen: mijn ervaring in de jeugdzorg en met meubels maken en mijn bedrijfseconomische achtergrond. Die laatste is nuttig bij het ondernemen en helpt ook in mijn baan bij de GGZ om rapportages in te vullen en overzichten te interpreteren.”
Gebruik je zintuigen
Hoe maak je de omslag naar iets totaal anders? Roelof: “Wat mij heeft geholpen is het boek Mijn boek van Berend Smit en Diana Polder. Je voorstellingsvermogen is de sleutel naar het creëren. Want als je het voor je ziet, zit het al in je bewustzijn. Dan moet je wel je ogen openhouden natuurlijk, en eigenlijk al je zintuigen.
Alles wat je ziet, is jouw realiteit en hoeft alleen nog maar naar je toe te komen door in actie te komen. Dit vergt wel geloof en vertrouwen. Dat is hoe het leven werkt: als je kunt vertrouwen dat wat je nu doet en wat er nu gebeurt ook klopt, dan komen de dingen die je graag wilt zelfs snel en makkelijker.”
Tips om de omslag in werk te maken
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Roelof en zou je zelf ook een omslag in werk willen maken? Hierbij een paar tips.
- Accepteer dat zo’n omslag naar heel ander werk tijd kan kosten. Roelof werkte vier jaar als vrijwilliger en liep twee jaar stage.
- Blijf niet te lang hangen in de fase van nadenken. Je weet pas zeker of iets bij je past, als je het doet. Kom in actie en ga op onderzoek uit.
- Probeer het uit als stage of vrijwillig. Het nog niet als een betaalde baan doen heeft als voordeel dat de lat om te presteren minder hoog ligt.
- Denk je dat je te oud bent om stage te lopen? Weer een ‘beginner’ zijn geeft je de mogelijkheid om iets nieuws te leren en dat vergroot je kansen op ander werk.
- Heb je koudwatervrees? Begrijpelijk. Onbekende dingen doen is altijd spannend. Weet dat als je blijft vasthouden aan hoe het nu is, er zeker niets verandert.
Ga voor werk dat je leuk lijkt
Durf ook je oude vertrouwde zelfbeeld los te laten. Niet meer ‘ik ben controller’ maar ‘ik ben meubelmaker’. Roelof merkte dat je jezelf op die manier kunt her-programmeren waardoor je nieuwe mogelijkheden gaat zien die dan ook realiteit kunnen worden.
Laat je leiden door je verlangen naar werk dat helemaal bij je past. Volg je impulsen als je iets ziet waarvan je denkt ‘dat lijkt me leuk’. Ga het doen! Al is het maar voor een dag of een paar uur per week. Doe dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt, want die flow brengt je verder. Zo kan je wens stap voor stap werkelijkheid worden.
Inspiratie nodig bij je bezinning op ander werk?
Wil je deze zomer(vakantie) gebruiken om je te bezinnen op ander werk? Het boek Van voldoen naar voldoening van Lusanne Hogeweg laat zien welke stappen je kunt zetten en biedt praktische oefeningen om je missie te vinden. Naast het verhaal van Roelof vind je diverse andere voorbeelden van mensen die een omslag in werk hebben gemaakt. Lees hier gratis de eerste hoofdstukken.