Onderzoek wijst uit dat Westerse manieren van meditatie en yoga ons ego juist vergroten, niet verkleinen. Dat laatste is normaliter de reden voor mensen om hiermee te beginnen.
Om over na te denken: Wat we ook doen en hoe spiritueel het ook is, het maakt ons niet beter dan anderen. Wat is de reden dat we ons beter willen voelen en willen voordoen dan anderen?
In een poging om de macht van ons ego in te perken en dichter bij onze geest en verbinding met het goddelijke te komen, zijn veel van ons gestart op een pad naar de verlichting.
Dit pad omvat meestal een proces van ontwaken tot de realiteit om je heen, zelfhulpboeken, plantaardige geneesmiddelen, yoga en meditatie; allemaal fantastische hulpmiddelen op je weg. We voelen dat we wijzer worden, meer verbonden en soms zelfs verder ontwikkeld dan de mensen die niet hetzelfde pad als wij bewandelen.
Een recent onderzoek gaat recht tegen deze benadering in en wijst uit dat populaire meditatie en yogaoefeningen je ego juist kunnen vergroten. Wie had dat gedacht?
We kennen allemaal wel wat spirituele typetjes die alles op een rijtje lijken te hebben: ze zijn toegewijd aan hun dagelijkse oefeningen en ze zijn altijd de eerste die je advies geven en uitleggen wat je fout doet en waarom je nog geen innerlijke rust hebt gevonden. Deze mensen hebben natuurlijk de beste intenties, maar het concept van beter zijn, boven anderen staan of verlichter zijn dan onze broeders en zusters op deze planeet is toch echt één en al ego! Het is erg makkelijk om in deze valstrik te lopen.
Toen ik voor het eerst ‘ontwaakte’, meer dan tien jaar terug, voelde ik me alsof ik zoveel kennis had die nog niemand anders zich had beseft. En ja, op die manier voelde ik me superieur aan veel van mijn leeftijdsgenoten en zette ik mezelf op een voetstuk. Dat deed ik niet expres, het gebeurde gewoon.
Sindsdien heb ik geleerd dat het moment waarop je denkt dat je alle antwoorden hebt en het allemaal snapt, precies het moment is dat je een stap terug moet doen en je moet realiseren dat je eigenlijk nog helemaal niets weet. Wat klopt voor jou, hoeft niet de waarheid voor iemand anders te zijn. We bewandelen allemaal een ander pad, maken een andere reis. Weliswaar naar dezelfde bestemming, maar niemand van ons is beter dan of superieur aan een ander. Het maakt niet uit hoe verdwaald sommige mensen lijken te zijn.
Het onderzoek
Het verslag werd online gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science. Onderzoekers stelden vast dat de Boeddhistische leer waarin meditatie je helpt om het ego te overwinnen in conflict is met een argument van William James, een Amerikaanse psycholoog, die zegt dat het beoefenen van welke vaardigheid dan ook een sterker gevoel van Zelf aanwakkert. De oefening om jezelf beter te maken doet dus precies dat: het laat je beter voelen, beter dan je was en in veel gevallen beter dan de mensen om je heen.
Er bestaat al veel bewijs voor de theorie van James, maar een team uit Duitsland besloot om het specifiek te testen op mensen die yoga en meditatie beoefenen.
De onderzoekers verzamelden 93 yogastudenten en evalueerden 15 weken lang het gevoel van versterking van het zelf. Dit deden ze op een aantal manieren. Eerst vroegen ze hoe de deelnemers zich voelden in vergelijking met de gemiddelde yogastudent in hun klas. Vervolgens vulden de deelnemers een lijst in waarmee narcistische neigingen worden gemeten, door ze een score te laten toekennen aan diepgaande zinnen, zoals ‘ik zal bekendstaan om de goede daden die ik zal verrichten’. Als laatste plaatsten ze de deelnemers op een schaal, afhankelijk van of ze het eens waren met beweringen als ‘ik heb op dit moment veel zelfvertrouwen’.
Volgens deze methode hadden de deelnemers een uur na hun yogaoefeningen een significant hoger gevoel van Zelf dan wanneer ze 24 uur niet aan yoga hadden gedaan.
Een ander onderzoek keek naar 162 mensen die meditatie beoefenden, verzameld via meditatiegroepen op Facebook. Deze deelnemers vertoonden vergelijkbare resultaten op het gebied van zelfvergroting als die uit het yogaonderzoek. Deelnemers moesten aangeven hoezeer ze zich konden vinden in beweringen als ‘In vergelijking met de gemiddelde deelnemer van dit onderzoek, ben ik niet bevooroordeeld.’ Het onderzoek toonde aan dat de deelnemers een hoger gevoel van zelfvergroting ervoeren in het uur volgend op de meditatie dan wanneer ze 24 uur niet hadden gemediteerd.
De mate van welzijn van de deelnemers werd ook gemeten, op twee manieren: algemene tevredenheid met het leven en het eudaimonische welzijnsgevoel, waarbij men kijkt naar tevredenheid over autonomie, persoonlijke groei, positieve relaties met anderen, een doel in het leven, control over de omgeving en zelfacceptatie. Onderzoekers zagen dat het niveau van welzijn omhoogging met zelfvergroting, wat suggereert dat het vergroten van het Zelf correleert aan een verhoogd gevoel van welzijn.
De onderzoekers concludeerden dat ‘het verstillen van het ego een centraal element is in de filosofie van yoga en Boeddhisme. Dat element, en de veronderstelde implicaties ervan, vereisen een hoge mate van verstilling en wordt vaak aangeduid als verklaring voor de positieve effecten van dit soort oefeningen van lichaam en geest. In tegenstelling hiertoe vertelt ons onderzoek dat dit soort oefeningen het zelf versterken en dat dit, op haar beurt, het welzijn verhoogt.’
Een andere theorie
Een alternatieve verklaring voor dit onderzoek suggereert dat de deelnemers de meditatie en yoga helemaal verkeerd benaderen. De deelnemers kwamen allemaal uit Duitsland en volgens veel academici hebben de verwesterde toepassingen van het Boeddhisme geen oog voor onzelfzuchtigheid, dat anders juist het doel is van deze oefeningen.
Je zou kunnen zeggen dat verwesterde versies van yoga en meditatie de oefening onbeduidend maken in vergelijking met de ‘puurdere’ vormen.
En nu?
Moeten we dan maar stoppen met yoga en meditatie of beoefenaars van deze technieken hard uitlachen? Helemaal niet! Dit onderzoekt wijst ons er duidelijk op dat, ongeacht of je yoga beoefent of niet, niemand beter is dan een ander. De activiteiten die we doen hebben daar niets mee te maken. Yoga en meditatie kunnen ons enorm helpen op onze reis en om tot het duidelijke inzicht te komen dat we wellicht nodig hebben, maar alleen om te onthouden dat we ons ego in bedwang moeten houden. Het is prima om een ego te hebben; iedereen heeft er een en je vindt het misschien niet leuk, maar je komt er nooit van af. Maar het is goed om jezelf te vragen of je yoga beoefent om je beter te voelen dan anderen, en als dat zo is, waarom dan?
We lopen allemaal op een pad om onszelf te ontdekken en we lopen allemaal met elkaar naar huis. We botsen allemaal op tegen uitdagingen, en sommige van deze oefeningen kunnen ons helpen om ons anders te gedragen in lastige tijden. Maar in werkelijkheid zijn we allemaal altijd al één!
Bewaar voor later op Pinterest: