Hooggevoelige kinderen met eetproblemen, zo help je ze

Ik zie steeds meer hooggevoelige kinderen die moeite hebben met eten en het verdragen van eten. Dit in combinatie met allergieën, buikpijn, uitslag, druk gedrag of onrust. Daarom wil ik in dit artikel graag hier iets meer over vertellen.

door Angelique Essenstam 

Hooggevoelige nieuwetijdskinderen

De kinderen van deze tijd zijn kinderen die sterk vanuit hun gevoel en intuïtie leven. Ze weten vaak zelf van binnen wat wel of niet goed voor hen is. En dan heb ik het niet over lekkere snoepjes, maar over de basis van het eten of wat ze ervaren in hun lijf. Zo ook met voeding. Je ziet daarom steeds meer kinderen al jong een bewuste keuze maken, of een afwijzing hebben voor bepaald eten. Denk hierbij aan een afkeer voor melkproducten, vlees of kunstmatig eten. Daarnaast zie je ook dat er veel kinderen zijn die al vroeg uitwerkingen van voeding krijgen als dit niet goed voor hen is. Dit zie je veelal bij melk- en tarweproducten (liever andere granen zoals spelt, rijstmeel, enz), maar dit kan met diverse producten zijn. Dit heeft te maken met het energiestelsel van je kind en de ontwikkelde overgevoeligheid wat zich kan uitten in een allergie. Hoe zit dit nu eigenlijk?

Alles is energie

Vooral bij hooggevoelige kinderen van deze tijd zie je dat zij een hoge energietrilling hebben en dat deze energie sterk verschilt met de aardse energie. Veel van deze vaak nieuwetijdskinderen hebben moeite om goed te aarden en echt te incarneren in hun lijf en leven. Zij leven nog veel vanuit een eenheidsgevoel van licht en liefde vanuit een hogere zielsdimensie. Dit klinkt wellicht zweverig, maar bedenk dat we allemaal een ziel hebben die graag op aarde geboren wil worden om iets te leren, te brengen, te geven, te veranderen. Vanuit jouw eigen zielemissie. Nieuwetijdskinderen zijn in deze tijd meer dan ooit te voren geboren met een sterke zielemissie en willen (onbewust) met hun energie en komst de energie op aarde verhogen en zo ook de gezamenlijke trilling verhogen. Niet voor niets zie je nu kinderen die ‘’anders’’ zijn dan ‘’anders’’ en niet voor niets zijn er veel veranderingen (noodzakelijk) in huidige stelsels en systemen. Er is een noodzaak om verder te denken dan de hokjes en weer meer terug te komen tot balans en eenheid. Onze kinderen zijn niet voor niets anders en baanbrekender en stellen vaak de vraag ‘’Waarom?’’. Laten we eens onze ogen openen en kijken wat we samen positief kunnen veranderen vanuit deze energie. En gezien dit onderwerp: kijk eens anders naar voeding’.Hooggevoelige kinderen en eetproblemen

Hoe zit dat dan met voeding ?

Voeding is energie en elke voedingsproduct heeft zijn eigen energie(trilling). Voeding is niet alleen het eten wat we lekker vinden, maar bovenal de brandstof en energie voor ons lichaam. Voeding heeft ook een belangrijke rol in hoe wij ons in ons lichaam voelen en hoe ons lichaam zich voelt. Veel van het voedsel wat wij in de winkels kopen en bereiden heeft een lage energietrilling door de manier van bewerking, besproeiing, toevoegen van kunstmatige stoffen, magnetronstralen enzovoorts. Dit is ook een van de redenen waarom hoog gevoelige kinderen moeite hebben om dit eten te willen eten en moeite hebben om dit in hun lijf te verteren. Onbewust kunnen ze voelen of dit voedsel goed voor hen is en of dit hen energie geeft of enkel kost. Je kunt je namelijk voorstellen dat als je sterk bewerkt eten tot te neemt, dat dit eigenlijk je lichaam weinig oplevert. Maar je lichaam moet daar wel hard voor werken, dus kost het je energie. Maar daarnaast haalt het ook even je energie naar beneden. Je kunt je dus afvragen wat gezond energiegevend eten eigenlijk is? Het lichaam van kinderen en zeker die van hooggevoelige kinderen reageert vaak sterk op bewerkt eten en heeft hier moeite mee om te verdragen en te verteren.

eten koken kinderen

Achter elke gevoeligheid zit ook een blokkade

Naast de mate van kwaliteit van het eten en het verschil in energietrilling, kan het ook heel goed zijn dat je kind een allergie of een eetprobleem laat zien dat komt door een onverwerkte blokkade. Dit kan zijn een emotie of  aangepast gedrag zijn dat toch een uitweg moet hebben en zich op deze manier uit. Kijk je daarom met andere ogen eens naar bijvoorbeeld huiduitslag, dan is het de vraag welke boodschap het lijf geeft met dit signaal. Ieder lichaam en geest is anders. Ieder heeft zijn eigen rugzakje van dit leven en vorige levens, van eigen en overgenomen blokkades, met eigen ontworpen maskers en aangepast gedrag, onvervulde behoeftes, oordelen en overtuigingen. Iedereen heeft zijn eigen blauwdruk en creëert mede zelf vanuit je huidige lichaam en geest de dag van morgen. Daarom is en reageert ook ieder mens, ieder kind verschillend. Zo ook op voedsel.

Gevoelig eetgedrag

Hooggevoelige kinderen kunnen ook in hun eetgedrag gevoelig zijn. Dit kan zich uitten in bepaald eten niet lusten of onprettig in de mond vinden qua smaak of structuur. Ook hierin zijn ze gevoeliger. Sommige kinderen houden niet van ‘’smurrie’’ in hun mond of juist harde of grote stukken. Ontdek samen met je kind wat fijn is, waar je kind wellicht nog aan moet wennen. Geef je kind de tijd en beloon probeergedrag. Ook het verteren van voedsel kan gevoelig zijn. Zeker als je een kind hebt dat emoties snel uit via de stoelgang. Dit kan dus snel ontregeld raken. Verder vinden gevoelige kinderen het vaak fijn als er een prettige sfeer is aan tafel, maar is dit niet het geval dan kan je kind zich niet fijn en veilig voelen en dus negatief reageren op het eten. De bloedsuikerspiegel is voor een hoog gevoelig kind ook sterk in reactie door suikers, e-nummers of te lang niets te eten. Let hierop!  Ze willen daarbij bij een maaltijd graag zelf wat controle en overzicht hebben wat ze eten, hoe er aan tafel gezeten wordt, wat er wordt opgeschept, met welke porties enzovoorts. Er zijn ook (nieuwetijds)kinderen die eten zoals eerder al aangegeven onbewust erg aards vinden en hier moeite mee hebben. Zeker met het eten van aardse producten die uit de grond komen. Ze snappen verder wellicht niet goed wat eten is, waar het vandaan komt, wat ermee gedaan is, wat er gebeurd in hun lijf, of hebben er een verkeerde associatie mee. Je kunt het uitleggen of laten zien door wat andere mensen of dieren doen. 

Kinderen en eetproblemeneten

Heeft dan alles met hooggevoeligheid, energie of blokkades te maken? Als je kind moeite met eten heeft, dan kan het natuurlijk goed dat je kind bepaald eten (nog) niet lekker vindt en eraan moet wennen. Ieder kind is vooral ook gewoon een kind. Jonge kinderen moeten soms wel 10 keer iets proberen voor ze eraan gewend zijn. En daarnaast kunnen ze jou als ouder ook spiegelen of hun eigen ik uitproberen. Maar er kan soms ook iets anders achter zitten dan waar we het tot nu toe over hebben gehad. Hieronder staan enkele voorbeelden die kinderen geven.

1.       Ik houd niet van eten in mijn mond. Bang dat ik niet kan slikken. Dit kan door vorig leven, geboorte, slikgebeurtenis.
2.        Van bepaald eten krijg ik buikpijn, maar ik weet niet waarvan dus eet ik maar niets.
3.       Mama op papa doet aan de lijn en lijkt eten niet lekker te vinden. Ik dus ook niet!
4.       Ik wil graag zelf mijn eetkeuze maken.
5.       Ik houd niet van smurrie in mijn mond (vanwege de gevoelige orale prikkels). Ik heb liever eten met een vaste structuur.
6.       Je hebt het eten vanavond met veel boosheid gemaakt en het eten is nu ‘’boos eten’’, dus dat wil ik niet eten.
7.       Ik ben bang wat het eten in mijn lichaam doet, dus eet ik liever niet.

Waarmee kun je je hooggevoelige kind helpen?

Hooggevoelige kinderen en eetproblemen

Eet je kind niet zoals jij wenst? Focus er niet op, want alles wat je aandacht geeft groei! – Probeer het eten daarom leuk en positief en speels te houden. Laat het negatieve los en richt je op de leuke dingen. Hierbij geef ik je tot slot enkele tips om het eten leuk en gezellig te hebben. Maar ontdek hierbij vooral zelf, samen met je kind, hoe jullie eten fijn vinden.

1.       Begin bij de basis om te kijken naar het eten dat je koopt. Probeer daarnaast samen met je kind te kijken hoe je kind ook op voeding reageert. Dit kan zijn door druk gedrag, huiduitslag of anderzijds. Daarbij geldt dat pure, verse, onbewerkte voeding de voorkeur verdient, zonder toevoegingen van E-nummers en (teveel) suikers, kunstmatige zoetstoffen en liever ook geen magnetron voedsel. Alternatieven voor suiker is: kokosbloesemsuiker (stijgt de suikerspiegel minder), stevia (stijgt niet), honing, agavesiroop, of andere natuurlijke zoetmiddelen.

2.       Geef je kind ook een stem. Kijk samen met je kind wat je kind aangeeft tot het eten. Natuurlijk binnen veilige duidelijke grenzen. Dit heeft je kind ook nodig. Maar dit kun je samen bepalen. Maak eten speels en betrek je kind in het proces.

3.       Bedenk met welke energie jij je eten maakt en zo dus in het eten stopt. Je kunt daarbij zelfs het eten positieve energie geven door je handen erboven te houden en te vragen of dit eten de hoogste energie mag hebben die goed is voor je en dat wat niet goed is mag worden veranderd. Kun je Reiki of Shambhala geven, dan werkt dit net zo.

4.       Laat je kind zien hoe eten wordt bereid, waar eten vandaan komt en laat het mee helpen koken en zelfs zelf meedenken in eten koken en het in de supermarkt halen. Wellicht kun je ook een eigen groentetuin beginnen. Zo krijgt je kind een beter beeld wat eten eigen is, waar het vandaan komt en is het veel meer erbij betrokken. En het is nog leuk en lekker ook! Samen tafel dekken en eet smakelijk!

5.        Probeer het eten zonder andere afleiding en prikkels te houden zoals televisie. Dan kan je kind zich fijn focussen op het eten.

6.       Probeer op tijd te eten (liefst tussen 17.00 en 18.00 uur). Dan is je kind nog niet te moe en heeft het trek. Probeer het eten niet te lang te laten duren, maar bijvoorbeeld maximaal een 10 tot 15 minuten. Een kind heeft nog geen tijdsbesef. Gebruik van een (kook)wekker kan prettig werken om de tijd duidelijk te begrenzen.

7.       Wil je kind moeilijk eten, speel dan met het eten in leuke presentatie, kleine porties, groente van te voren al tijdens het koken aanbieden in stukjes om te snacken (of een toren maken van lekkere snacks). Wees creatief en zorg voor variatie!

8.       Ieder kind weet van nature best wat het nodig heeft om voldoende voedingsstoffen over de dag door binnen te krijgen. Hoe meer je op je kind durft te vertrouwen, hoe beter het eten zal gaan. Laat het bijvoorbeeld ook maar eens zelf opscheppen. Zit je kind echt vol, dring niet aan om meer te eten.

9.       Vooral tijdens feestdagen en spannende momenten kan het eetgedrag van je kind ineens veranderen. Door spanning en andere ritmes of voedingsaanbod heeft je kindje minder eetlust. Dat is logisch en vaak tijdelijk. Focus er niet te veel op. Ook hierbij geldt dat alles wat je aandacht geeft groeit.

10.   Is de sfeer aan tafel niet leuk, probeer er een fijn ritueel van te maken door iedereen even om de (positieve) aandacht te krijgen en te kunnen vertellen over de dag. Misschien een leuk kaarsje erbij aan. Geef iedereen de ruimte om er te zijn en te vertellen.

11.    Kijk ook met welk gevoel jezelf aan tafel zit en hoe jouw eetgedrag is. Eventuele spanning en stress (misschien wel over het eten) kunnen je kinderen feilloos voelen en op reageren. Maar je kind kan met zijn eetgedrag ook jouw eetgedrag spiegelen. Heb jij wellicht nog onverwerkte emoties op blokkades op het eten zitten? Door deze los te laten en te helen, kan je kind dit ook loslaten.

12.    Sluit het avondeten gezamenlijk af met een klein toetje (maar liever zonder teveel suiker). Misschien kun je zelfs een leuk ritueel bedenken met een spelletje, een liedje, kaarsje uitblazen, samen opruimen, of daarna even lekker stoeien.

Foto van Gast Auteur

Gast Auteur

Verzamelnaam voor alle artikelen die door gast auteurs zijn geschreven. Ook met ons samenwerken? Wij werken graag samen bewuste ondernemers die een mooiere plek maken van deze wereld. Je leest er hier meer over
5-hoek

Overige artikelen

De Energieën van December 2024 & Je Spirituele Gaven (Daniel Scranton-Video)
Een tijd van transformatie
Durf te voelen: het zorgt voor magische doorbraken in je werk!
Je vibratie verhogen
“Ik ben gewoon toe aan vakantie”
Welke waarde geef jij jouw menstruatiecyclus?
Synchroniciteit in het dagelijks leven
Lieve lichtwerker, soms is het wijs om je licht te dimmen
Leiding en Overvloed: Het Pad naar Intuïtie en Persoonlijke Groei
Ego – Wat is ego eigenlijk?
7 Superpowers van Hoogsensitieve Professionals
Het effect op je persoonlijkheid van geslagen worden als kind (volgens de wetenschap)