Hoe stel je zonder dreigementen een grens aan je kind?

“Ik ben aan het tobben over de vraag hoe je grenzen kunt stellen zonder dat je daar consequenties aan verbindt. Bij voorbeeld: tanden poetsen – dat zal ze vertikken. Ik vind het niet verstandig om haar er toe te dwingen, dus zeg ik tegen haar dat als ze haar tanden niet poetst, ik geen verhaaltje voor het slapengaan kan lezen. Ik zie niet hoe je regels kunt stellen als er geen consequenties zijn als ze overtreden worden.”  

Hele goeie vraag. Hoe kunnen we ons kind laten doen wat we willen, zonder dwang te gebruiken? En tanden poetsen is een perfect voorbeeld, want ik heb nog nooit een kind ontmoet dat vanuit zichzelf gedreven is om zijn tanden te poetsen – of een ouder die niet gefrustreerd is geweest met het proberen kinderen aan het poetsen te krijgen.

Als vanzelf zijn we geneigd om ons kind te dreigen met straf. Dat is eigenlijk de enige manier om een mens iets te laten doen wat hij niet wil doen. Maar kijk eens naar wat dat kost:

  • Het onttrekt aan het ritueel van het naar bed brengen het enige wat je kind dichter bij je brengt, nl het voorlezen. Resultaat: een kind dat nog minder gemotiveerd is om mee te werken, nu en bij belangrijkere dingen.
  • Je bent de mogelijkheid kwijt om samen met je kind te lezen, iets wat met reden een van belangrijkste interacties is gedurende de dag, zowel intellectueel als emotioneel.
  • Je creëert een machtsstrijd door dreigementen te gebruiken om medewerking te krijgen in plaats van een situatie te creëren waarin ons kind wil En wat kunnen we doen als ons kind juist door dit dreigement niet gemotiveerd raakt? We zullen het nog erger moeten maken met een nog strengere sanctie. Dat leidt vroeger of later altijd tot een pat-stelling, tenzij we geweld willen gebruiken.
  • Het leert ons kind dat meningsverschillen opgelost kunnen worden met dreigementen en geweld, in plaats van de standpunten van beiden te erkennen en te zoeken naar een win-win situatie.

Dit zijn niet de resultaten die we willen. Maar van tijd tot tijd zullen we ons toch aan bepaalde dingen willen houden. Zoals tanden poetsen. Wat kunnen we doen? Hoe stel je zonder dreigementen een grens aan je kind?

  1. Blijf kalm. Als je boos wordt moet je kind kiezen tussen vechten of vluchten, waardoor jij de vijand wordt – en ze zal nog minder bereid zijn om mee te werken. Haal diep adem en herinner jezelf eraan dat dit geen noodgeval is. Je hebt altijd de mogelijkheid om de storm òf te luwen òf aan te wakkeren.
  2. Erken het perspectief van je kind – oprecht en van harte: “Je houdt echt niet van tanden poetsen, hè lieverd? Ik begrijp dat wel, het is saai om hier te staan poetsen terwijl je liever zou gaan spelen.
  3. Herhaal wat je grens is: “Hier in huis poetsen we allemaal onze tanden voor we naar bed gaan. Daardoor blijven onze tanden gezond.”
  4. Geef haar wat ze in haar hoofd zou willen door het te benoemen: “Ik denk dat als jij groot bent je nooit meer je tanden gaat poetsen! Of misschien vind je een tandpasta die smaakt naar iets wat je heel erg lekker vindt en vind je het heerlijk om te poetsen!” Hersenscans laten zien dat als we visualiseren wat we willen de hersenen tevredenheid aangeven alsof we het in werkelijkheid hadden, dus dit helpt om je kind zich beter te laten voelen. En “verbeelding” gebruiken om na te denken over het onderwerp, stelt je kind in staat dit rationele denken te gebruiken. Uiteindelijk laat je zien dat je graag wilt dat je kind gelukkig is, ook al kun je niet meegaan in wat ze wil.
  5. Nodig uit tot meewerken door er een spelletje van te maken. Als je er een spelletje van maakt, voorkom je een pat-stelling. Behalve als kinderen boos of moe zijn, kunnen ze een uitnodiging om te spelen niet weerstaan. Maak hem aan het lachen.
  • Borstel over z’n hele lijf – z’n arm, z’n oor, z’n buik. “Moet ik je hier poetsen?” (“Nee papa, hier”)
  • Daag hem uit voor een tandenpoetswedstrijd.
  • Poets z’n tanden en geef commentaar op wat je tegenkomt: “Is dat spaghetti? ..Hee, ik denk dat er een schat onder ligt!”
  • Trek gekke bekken naar hem terwijl hij poetst
  • Ontdek een win-win situatie. Als je buiten de gebaande paden kunt denken – en je de tijd hebt om creatief te zijn – kun je altijd een oplossing bedenken. Alleen al je instelling om daar naar te streven zal je kind er toe brengen om mee te helpen zoeken naar een oplossing. “Hm… jij wilt je tanden niet poetsen…maarrr we moeten die tanden schoon krijgen om de suikerbeestjes er gaan gaten in te laten eten .. Wat kunnen we doen waar we het allebei over eens zijn?”
  • “Jij poetst eerst de tanden van je beer en dan poets ik die van jou?”
  • “Wil jij mijn tanden poetsen terwijl ik die van jou poets?”
  • “Zal ik een mooi liedje zingen terwijl jij aan het poetsen bent?”
  • “Misschien moet ik je optillen zodat je in de spiegel kunt kijken als je aan poetsen bent?”
  • “Zal ik wat voorlezen terwijl je aan het poetsen bent?” (Die strategie werkte het beste bij mijn dochter. Als tiener leest ze nog steeds als ze aan het poetsen is!)

Als je rustig blijft, kun je bijna altijd een win-win situatie bedenken. En natuurlijk, wat deze week werkt, werkt volgende week niet meer, dus van jou kant zal er creativiteit nodig blijven om nieuwe strategieën te bedenken. Maar als het voor je kind duidelijk wordt dat er over tandenpoetsen niet valt te onderhandelen, zal er minder verzet tegen zijn.

Is dit meer werk dan je kind te dwingen om te poetsen? Ja, helaas wel. Maar het is veel leuker dan haar te dwingen of te straffen. En het is beter voor de ontwikkeling van je kind. En ze leert er het volgende van:

  • Mama en Papa vinden het belangrijk wat ik wil en proberen met me samen te werken in plaats van hun macht te gebruiken om me te dwingen of te dreigen. Dat maakt dat ik met ze wil samenwerken.
  • Ik ben geen slecht mens omdat ik mijn tanden niet wil poetsen. Mijn ouders begrijpen me.
  • Mensen kunnen verschillende standpunten en behoeftes hebben; als we buiten het vaste patroon kunnen denken, kunnen we altijd een oplossing vinden waar iedereen tevreden mee is.
  • Tanden poetsen is zo erg niet. Het is zelfs leuk, omdat ik me dan dichtbij me ouders voel.
  • Ik hou van mijn ouders. Ze zijn te gek. Ik zou ze nooit willen teleurstellen.

Wat wil je nog meer?

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoe stel je zonder dreigementen een grens aan je kind?

Foto van Nieuwetijds Team

Nieuwetijds Team

Onder deze naam vind je onze eigen, al dan niet door ons vertaalde, artikelen.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Golven van Angst: Een Kritische Blik op Doemscenario’s
Een nieuwe wereld en hoe je die kunt creëren
Hoe kom je van een burn-out naar werk dat echt bij je past? Met een pas op de plaats!
Jouw kind is niet het probleem
“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”
Pas je de Wet van Aantrekking toe, of raak je verstrikt in magisch denken?
Van leegte naar liefde: hoe (ziels)relaties innerlijke groei stimuleren
Waarom angst voor depressie ons blind maakt voor innerlijke groei
Zo draagt geven bij aan bestaanszekerheid
Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte
Ben je al een beetje geland in 2025?
Vrijheid vinden door in het Nu te leven: de kracht van acceptatie