Heb je een dominante partner? Herstel de verbinding met jezelf!

Ben je hooggevoelig en heb je een dominante partner? Dit komt relatief vaak voor. Vaak speelt het feit dat je als kind niet gezien werd en afkeuring hebt ervaren een grote rol. Je bent gewend om juist níet te vertrouwen op je intuïtie. En om ontrouw te zijn aan jezelf.

Patroon uit je jeugd.

Wanneer je in je jeugd stelselmatig afkeuring hebt ervaren, heeft dat gevolgen voor relaties in je latere leven. Om als kind alsnog goedkeuring te verkrijgen van ouders was afstemmen op hun behoeften een tweede natuur en verloor je jezelf uit het oog. Met als gevolg dat je onbewust een partner koos die het patroon van je ouders voortzette.

Hooggevoelig en een dominante partner

Hooggevoelige mensen hebben opvallend vaak een relatie met een dominante partner. Regelmatig vertellen cliënten dat hun ex-partner narcistische trekken had en dat ze zich niet vrij voelden in de relatie. En begrijpen ze achteraf niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. Toch is het logisch dat een dominant persoon een relatie aan gaat met een hooggevoelig persoon. Immers, voor veel hsp-ers is het lastig om hun grenzen te bewaken.

Goddelijke kern

Daarbij zijn hsp-ers als geen ander in staat om de goddelijke kern van anderen te voelen. De innerlijke kern van de mens, die wél liefdevol is. Ook dominante mensen hebben deze liefdevolle kern. Maar deze wordt bedekt door dominante gedragingen die uit zelfbehoud zijn ontstaan.

Naarmate de relatie langer voortduurt, neemt het dominante gedrag van de partner toe. En rijzen er zorgen en twijfels bij jou. Een dominant persoon is verbaal vaak sterk en weet zijn gedrag met woorden goed te praten. Je twijfelt aan jezelf en vergoelijkt het nare gedrag: hij of zij bedoelt het niet zo. Uitgebreide spijtbetuigingen maken dat je geneigd bent het goede in de ander te zien.

Gaandeweg neem je het nare gedrag van je partner voor lief en hoopt op verbetering. Maar wanneer die ander door zijn of haar blokkades zijn goddelijke kern niet kan laten zien, blijf je botsen op de buitenkant die zich manifesteert als naar gedrag. De goddelijke kern van de dominante partner ligt verstopt. Meestal veroorzaakt door pijn en gekwetst zijn in de jeugd.

Bewustwordingsproces

Het hebben van een dominante partner is niet alleen maar negatief. Het dient een hoger doel. Regelmatig zie ik dat een dergelijke relatie een bewustwordingsproces in gang zet. Mensen worden zich bewuster van zichzelf: hun grenzen, wensen en verlangens. En ze gaan bij zichzelf op zoek naar de oorzaak waarom ze juist deze partner hebben aangetrokken.

Blokkade tussen je hart en je verstand

Wanneer we op jonge leeftijd afkeuring ervaren en niet ‘gezien’ worden, creëren we blokkades in onszelf. Een blokkade die ik vaak tegen kom, is een blokkade tussen het hart en het hoofd. In ons hart bevindt zich liefde. In een gezonde situatie stroomt deze liefde omhoog, naar ons verstand. Deze verbinding zorgt ervoor dat we de juiste keuzes maken. Keuzes vanuit ons hart, gebaseerd op liefde. Liefde voor onszelf en voor de mensen om ons heen.

Wanneer zich blokkades bevinden rondom ons hart, maken we andere keuzes. We voelen de liefde in ons hart, maar handelen er niet naar. Daarentegen maken we keuzes die voortborduren op bekende patronen uit onze jeugd. Deze keuzes geven ons een vertrouwd gevoel.

We zijn vertrouwd met dominantie, emotionele afstand en afkeuring. Vanuit deze gevoelens is het dan ook begrijpelijk dat we, onbewust, partners kiezen die het patroon uit onze jeugd voortzetten.

Verschillende vormen van dominantie in relaties

De ene partner is dominanter dan de ander. Soms is het heel duidelijk wanneer er sprake is van geweld in een relatie. Maar vaak is de dominantie subtieler. In de zin dat de woorden van je partner niet overeen stemmen met zijn of haar daden. De ander zégt dat jij de keuze hebt. Maar op een subtiel niveau voel je aan dat het beter is om te voldoen aan zijn of haar wensen. Het lijkt alsof je partner jou de vrijheid geeft in je keuzes, maar eigenlijk is dat niet het geval. De ander heeft duidelijke behoeften die je, met name als je hoogsensitief bent, gemakkelijk oppikt. Je weet precies wat zijn of haar wensen zijn en hoe je dient te handelen om aan deze wensen tegemoet te komen.

Verwarring en twijfels

Het is verwarrend als je je in een dergelijke relatie bevindt. De woorden die de ander zegt en zijn energie corresponderen niet met elkaar. Je verstand zegt dat de ander liefdevol is, hij of zij geeft je immers de keuze. Maar in je hart voel je dat er iets niet klopt. Omdat de verbinding tussen je hart en verstand geblokkeerd is, kan deze situatie lange tijd voortduren.

In je jeugd heb je vaak gehoord dat je niet voldoet en heb je afkeuring ervaren. Met als gevolg dat je gewoon bent de schuld bij jezelf te zoeken. Het patroon uit je jeugd heeft zich opgeslagen in je cellen en is hardnekkig. Je bent je minder bewust van het feit dat de ander over jouw grenzen gaat. Pas wanneer er een groei in bewustwording plaats vindt of het gedrag van de partner extremer wordt, wordt het patroon helder. Beetje bij beetje, vaak met nogal wat twijfels.

Wanneer je later wél een liefdevolle partner treft

Soms kiezen we daarna een partner die wél liefdevol en respectvol is, maar zijn we niet in staat om die liefde toe te laten. We herkennen de liefde niet, het maakt ons argwanend, angstig of zelfs boos. We dichten de ander eigenschappen toe die niet kloppen.

De manier waarop we de ander ervaren, is gekleurd door onze bril: de bril van pijn. Door de bril van pijn wordt zelfs een goedbedoelde opmerking verkeerd geïnterpreteerd. Wantrouwen bemoeilijkt de relatie met een goedbedoelende en oprechte partner. De boosheid en het verdriet die ontstaan zijn in je jeugd en voortgezet zijn in een vorige relatie, richt je op je nieuwe partner. De nieuwe relatie helpt jou ook in je groeiproces. Deze relatie maakt jou duidelijk waar je blokkades zich bevinden.

Hoe de verbinding tussen je hart en verstand te herstellen?

Ga met je aandacht naar de pijn in je relatie en haal de beelden terug van hetgeen zich tussen jullie afspeelde. Hoe voelde je je in zijn of haar nabijheid? Was er sprake van affectie en hoe ervoer je deze? Wellicht komen herinneringen terug aan situaties. Laat de gevoelens toe die je destijds voelde. Voelde je je vrij? Voelde je je gezien? Of voelde je je gekwetst?

En hoe was dit in je kindertijd? Zie je parallellen met toen? Wat was je plek in het gezin? Hoe was je relatie met je ouders?

Schrijf het op, laat je gevoelens toe en laat ze eruit. Aan loslaten gaat toelaten vooraf. Heb compassie met jezelf en sta jezelf toe om verdrietig te zijn. Huilen en boosheid uiten zijn helend.

Probeer te vermijden dat je zelfverwijten maakt. Je kunt jezelf verwijten dat je niet eerder gezien hebt wat er daadwerkelijk aan de hand was. En dat je je grenzen niet hebt bewaakt. Maar je kunt je ook realiseren dat je het vermogen had om het liefdevolle van de ander te voelen, door alle lagen van het gedrag heen.

De verbinding met jezelf herstellen

Het besef dat je jezelf in de steek hebt gelaten doet misschien nog wel meer pijn dan de pijn die je door anderen hebt ervaren. Het feit dat je jezelf in de steek hebt gelaten door je eigen behoeften te negeren, maakt dat je (een deel van) het vertrouwen in jezelf kwijt bent geraakt. Als je al niet op jezelf kunt vertrouwen, op wie dan wel?

Wanneer je tot deze ontdekking komt, zakt de moed je mogelijk in de schoenen. De weg terug, naar de verbinding met je hart en hier gehoor aan geven, lijkt lang. Alsof het eindpunt onbereikbaar is. Het eindpunt waarbij je volledig leeft vanuit je hart en luistert naar en gehoor geeft aan je eigen behoeften.

Maar je hoeft dit eindpunt niet te zien. Vaak duurt het enige jaren voordat we volledig vanuit ons hart leven. Wanneer je tot op heden niet hebt geluisterd naar je hart, kost het tijd om dit te leren. Dat geeft niet, elke stap is er één. Elke keuze in het belang van jezelf, hoe klein ook, verdient een pluim.

Accepteer de situatie zoals die nu is. Sta jezelf toe verdriet te hebben om de liefde, het begrip en respect dat je gemist hebt. Zowel in je jeugd als op latere leeftijd. Het toelaten van dit verdriet gebeurt in kleine stapjes, steeds een beetje.

Het is belangrijk om te helen. Met ieder stukje dat geheeld is, maak je andere keuzes. Op het gebied van een nieuwe partner, maar ook in het contact met andere mensen. Het toelaten en loslaten van de pijn schept ruimte voor jouw behoeften en verlangens.

De ervaringen uit het verleden maken voor jou inzichtelijk wat jewél wil. Een liefdevolle verbinding met jezelf en een relatie waarin begrip en respect centraal staan.

Picture of Susanne Eijssen

Susanne Eijssen

In mijn praktijk in Den Bosch en via online sessies breng ik mensen in contact met de wijsheden en mogelijkheden van hun energetisch lichaam. Het loslaten van blokkades op zielsniveau, stelt ons in staat om te helen. Ik ben dankbaar dat ik mensen mag helpen in hun transformatieproces en te zien dat liefde, vertrouwen en kracht groeien. Mijn jarenlange ervaring als professional in de reguliere zorg combineer ik met de wijsheid van gnosis. Je kunt mij volgen op Facebook en Instagram onder het account van Praktijk De Gnostische Weg. Regelmatig geef ik Instagram en Facebook Lives..
5-hoek

Overige artikelen

Moeders ondersteun en versterk elkaar!
Loslaten: waarom is dat zo moeilijk?
Met jezelf verbinden middels Geweldloze Communicatie
Verantwoordelijkheid nemen: De Kracht van Geweldloze Communicatie
Gronding : 3 redenen waarom je niet zonder kunt als je hooggevoelig bent
Zes ondersteunende principes voor ouders van hooggevoelige kinderen
De grootste valkuil in het spirituele landschap
Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
De kracht van woede in zeven stappen
15 mythes over hoogsensitiviteit