De kracht van onze kinderen
Ben jij je er bewust van hoe belangrijk jij bent in het leven van je kind? En ben jij je er bewust van hoe belangrijk je kind is in het leven van jou?
door Nicoline Valkenburgh-www.gelukkigegezinnen.nl
En waarom is je kind eigenlijk je kind? En heeft je kind jou als ouder?
Vanuit mijn levensvisie kun je er van uitgaan dat ouder en kind niet voor niets samen zijn. Het woord toeval bestaat in mijn leven niet, alles gebeurt met een reden. Dus het feit dat jullie samenzijn is onder andere omdat jullie veel te leren hebben van elkaar. Voor mij zijn ouder en kind daarin gelijk.
Voorbeeld
Onze kinderen zijn wat mij betreft dé beste leermeesters die er in je leven kunnen zijn. Eigenlijk kijken we als het ware in de spiegel als we naar ons kind kijken. Je weet vast wel dat je te allen tijde een voorbeeld bent voor je kind. Wat jij laat zien doen je kinderen na. Bijvoorbeeld op de manier hoe jij reageert, omgaat met conflicten, wel of niet in contact treedt met een ander, positief of negatief in het leven staat enz. Wat wij laten zien leven we voor voor ons kind en ons kind denkt (onbewust): zo hoort het!
De werking van de spiegel
Maar de spiegel gaat pas echt werken wat kinderen zien en voelen als het gaat om onze binnenwereld. Onze kinderen, en vooral jonge kinderen, communiceren met ons via het gevoel. Zij zijn daar zo mee verbonden dat ze bij wijze van alles kunnen meevoelen wat wij als ouder ook voelen. De betekenis van woorden zullen ze misschien niet altijd begrijpen, maar zij voelen wél de emotionele lading die bij deze woorden hoort.
Zo kunnen kinderen wel eens het verdriet van jou als ouder oppakken terwijl je denkt: ik heb dat mijn kind helemaal niet verteld. Nee want dat hoeft ook niet, je kind weet het vaak allang. Daarom is het goed je kind op kindniveau te bevestigen als het vraagt: pappa gaat het wel? Of: mama ben je verdrietig? Omdat we ons kind vaak niet willen opzadelen met onze problemen zijn we geneigd te zeggen: o nee hoor, er is niets. Dit kan zo verwarrend zijn dat het kind onbewust leert dat het niet kan vertrouwen op zijn/haar intuitie.
Levenslessen
In het leven maken we allemaal dingen mee die niet altijd leuk zijn en dat zijn onze zogenaamde levenslessen. Ons kind helpt hier ook een handje in mee door met zijn/haar gedrag jou iets duidelijk te maken. En dat doet je kind door gedrag te laten zien dat jij als lastig ervaart. Want als je iets als lastig ervaart raakt het aan iets van binnen. En als iets je raakt zegt dit ook iets over jou. Als je je daar niet van bewust bent ga je botsen met je kind.
Als je kind je spiegelt voelt het onbewust aan dat jij iets mag gaan doen als ouder. Bijvoorbeeld: vind je het lastig dat je kind faalangst laat zien? Voel dan eens bij jezelf hoe jij omgaat met momenten dat je het gevoel hebt dat je faalt. Of vind je het lastig dat je kind niet krachtig is? Hoe krachtig sta jij in het leven? Of luistert je kind niet naar jou? Hoe goed luister jij naar jezelf?
De spiegel heeft een sterke en diepgaande werking en vertelt je veel over gekwetste- of onafgemaakte ervaringen uit je kindertijd waarvan je kind onbewust voelt dat de tijd is aangebroken dat je daar naar mag gaan kijken en deze momenten te gaan helen of op te lossen. Erkenning geven aan jouw gevoel, dat verstopt zit in je blinde vlek, is vaak al genoeg.
Je kind ontvangen
Je kunt dus ontzettend veel van je kind leren mits je je er bewust van bent en openstaat om te leren van je kind. Soms kan dat best lastig zijn, omdat je kind feilloos de vinger op de zere plek legt. En als wij dan onze kinderen daarin niet begrijpen omdat we kunnen denken: je doet me pijn hou toch eens op! Dan weren we onze kinderen van ons af of geven we ze zelfs straf omdat we ze ongemanierd of te brutaal vinden. Maar wat zou er nu met jou en tussen jullie voor moois kunnen gebeuren als je snapt wat de boodschap van je kind is?
Nicoline Valkenburgh