7 dingen die iedere ouder zijn kind zou moeten gunnen

Het is vakantie, dus tijd voor een luchtig en vrolijk artikel. Een artikel dat je direct in de praktijk toe kunt passen en dat jou en je kind(eren) veel plezier, geluk en ontspanning oplevert. Met deze 7 dingen die iedere ouder zijn kind(eren) zou moeten gunnen wordt het een heerlijke zomer.

1: Urenlang spelen zonder toezicht

We lijken het bijna niet meer gewend te zijn, maar kinderen vinden het heerlijk om urenlang te spelen zonder dat wij weten wat ze doen, waar ze zijn en met wie ze spelen.

In mijn jeugd was het heel gewoon om de hele middag door de buurt te zwerven. In die tijd speelden we de geijkte spelletjes als verstoppertje en stoeprandje en verzonnen we nieuwe dingen. Maar belangrijker was dat we in die tijd van alles ontdekten. Over onze omgeving, over de kinderen met wie we waren en over onszelf. Dat kon omdat er niemand was om ons gedrag af te keuren, om ons te wijzen op eventuele fouten, om ons de juiste richting aan te wijzen of ons te vertellen wat wel of niet mocht.

Zeg eens eerlijk, mag jouw kind van alles ontdekken zonder dat jij erbij bent? Heeft jouw kind de vrijheid om grenzen te verkennen, fouten te maken en zichzelf te ontdekken? En denk je nu, daar is die van mij nog veel te jong voor, ook dan is het belangrijk. Dan zwerven ze nog niet door de buurt, maar kunnen ze ongestoord op hun kamer spelen of zich een hele middag in de tuin bevinden terwijl je binnen bent.

Urenlang spelen zonder toezicht, ik gun het ieder kind. En weet je wat er voor jou dan ook nog heerlijk aan is, je krijgt zomaar een aantal uren kado waarin ook jij lekker kunt doen waar jij zin in hebt. Dat klinkt als vakantie toch?

2: Onverdeelde aandacht

Als tegenhanger voor het urenlang spelen zonder toezicht, is onverdeelde aandacht voor ieder kind een groot kado. En dan bedoel ik de aandacht die zij op dat moment willen. Dat kan aandacht zijn voor een geweldige “truc” (zie mij ondersteboven aan het klimrek hangen), voor een knutselwerkje (dit is een tafel voor kabouters) of voor een optreden waarvoor hard geoefend is. Maar ook samen een spel spelen, meedoen met vadertje/moedertje of samen kijken naar een vlog.

Aandacht, op het moment dat jouw kind erom vraagt en voor datgene waar jouw kind aandacht voor wil is fijn voor jullie alle twee. Het brengt jullie heel dicht bij elkaar en het versterkt het gevoel van bij elkaar horen en samenzijn. Voor jouw kind is het een moment van bevestiging, van gezien en erkend worden. En voor jou is het een moment van helemaal in het nu zijn. Onverdeelde aandacht geven aan het meest kostbare in je leven, daar word je gelukkig van!

3: Spelen in de regen

Genieten van de modder die is ontstaan door de regen
Genieten van de modder die is ontstaan door de regen

Misschien is het jou ook wel eens opgevallen, kinderen houden van regen. Regen brengt namelijk allemaal mogelijkheden met zich mee. Zo kun je in de plassen stampen (een favoriete bezigheid van de meeste jonge kinderen), keihard door de plassen fietsen (zelfs pubers houden daar nog van), jezelf nat laten regenen (kijk maar eens hoe vrolijk kinderen daarbij kunnen kijken) of op je buik over het natte gras glijden.

Misschien is het jou ook wel eens opgevallen dat de meeste ouders niet van regen houden. En waar ze vooral niet van houden, is dat hun kinderen gebruikmaken van de mogelijkheden die regen biedt. Kinderen mogen niet in plassen stampen, niet met de fiets door plassen gaan, niet dansen in de regen en al helemáál niet op hun buik over het natte gras glijden.

Maar lieve ouders, neem eens voor een keertje op de koop toe dat je kind als een verzopen kat, met modder in de kleren binnen komt. Gun je kind het plezier van de regen. En als je durft, kijk dan eens naar buiten en laat je hart verblijden door het plezier van je kind. En als je echt heldhaftig bent, doe dan eens mee en geniet zelf ook weer eens van de regen.

4: Geheimen

Geheimen zijn interessant en spannend en ieder kind heeft er recht op. En waar jong kinderen vooral recht op hebben is dat wij het spel meespelen. Dat we net doen alsof we geen idee hebben wat het geheim is en ons laten verrassen door hun ontboezemingen (ook al wisten we het al lang). Dat we meegaan in hun prikkeling om ons te laten vissen, maar dat we zorgen dat we nooit beet hebben.

Dat lijkt heel simpel, maar ik zie het om me heen vaak gebeuren dat ouders niet door hebben wat de pret eigenlijk is. Dat ouders dingen zeggen als “dat had ik al wel gezien” of “gisteren zei je per ongeluk… dus ik wist het al”. Doe onwetend en geniet van de trots van je kind. Als je goed kijkt, zie je dat hij of zij een paar centimeter is gegroeid.

5: Ruzie maken

Ruzie maken is een zeer nuttige, leerzame activiteit voor kinderen. Door ruzie te maken leren ze omgaan met grenzen, met voor zichzelf opkomen, vergroten ze hun verbale vaardigheden en leren ze hun fysieke kracht kennen. Ze leren veel over verhoudingen, over sociale omgang met elkaar en over wat wel en niet goed werkt bij conflicten.

Maar eerlijk is eerlijk, van ruziënde kinderen wordt geen ouder blij. Zeker niet als ze elkaar in de vakantietijd regelmatig in de haren vliegen. Dus uit goede bedoeling en met het oog op de eigen gemoedsrust gaan veel ouders zich bemoeien met elke ruzie en potentiële ruzie. Het effect daarvan is helaas precies het tegenovergestelde van wat we graag zouden willen voor onszelf en onze kinderen.

Als wij steeds ingrijpen dan gaan onze kinderen steeds meer op ons leunen in conflictsituaties en zullen ze steeds vaker een beroep op ons doen om zaken op te lossen. Met als gevolg dat we dus in plaats van minder last, meer last van de ruzies hebben. Daarnaast ontnemen we ze dus allerlei (levens)lessen.

Vertrouw erop dat ze het zelf kunnen oplossen
Vertrouw erop dat ze het zelf kunnen oplossen

Dus lieve ouders, als je kinderen deze zomer ruzie hebben, laat ze dan lekker. Heb je er last van? Ga dan even weg. Ga de kamer uit, loop naar buiten of juist naar binnen, kortom: verwijder jezelf van de ruzie. Keer na een minuut of 15 weer terug en je zult zien dat in 9 van de 10 gevallen de kinderen al weer lekker aan het spelen zijn. Je hoeft trouwens niet bang te zijn om weg te lopen, want als ze er echt niet uitkomen samen, dan komen ze je heus wel halen.

6: Met de handen eten

Pizza, patat en kippenpoten mogen met de handen gegeten worden, maar de meeste kinderen eten het liefst veel meer met de handen. Dat gedoe met mes en vork, maar weinig kinderen worden daar blij van. Dus doe eens gek deze vakantie en dek voor de kinderen zonder bestek. Laat ze heerlijk genieten van het eten met de handen. Geniet van de creativiteit die ze daarbij aan de dag leggen en het plezier waarmee ze eten. En wie weet, misschien krijg je vanzelf wel zin om een keertje met ze mee te doen.

De vakantie is meestal een periode waarin kinderen veel buiten zijn en vaak met oude/oudere kleren aan. Als de tijd aanbreekt waarin school weer begint, komen de andere kledingstukken weer uit de kast. En vaak begint van ook de tijd waarin ik ouders hun kinderen er steeds op hoor wijzen dat de kleding schoon, netjes en heel gehouden moet worden. Maar lieve ouders, kinderen hechten niet aan schone, nette kleding. Kinderen hechten aan spelen, onbezorgd zijn en doen waar je zin in hebt.

Dus als de school straks weer begint, denk er dan nog eens over na. Is kleding echt belangrijk? En waarom vind je dat dan? Heeft dat met jezelf te maken of met wat je denkt dat de buitenwereld er van vindt? En kijk dan eens of je in jezelf de ruimte kunt vinden om je kind ook nu thuis te laten komen met vieze kleren. Je zou hem of haar er een groot plezier mee doen.

Gelukkige Gezinnen

Gelukkige Gezinnen

Gelukkige Gezinnen helpt ouders om hun kinderen beter te begrijpen, problemen in het gezin op te lossen en plezier in het opvoeden (terug) te vinden. Kortom om het geluk in hun gezin te vergroten.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Wanneer gaan ze mijn grenzen respecteren?
10 Universele wetten van het bestaan
Beelddenken: een lastige gave? check hier de kenmerken
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Waarom voelen hoogsensitieve mensen zich tot ongezonde liefdesrelaties aangetrokken?
Waar zijn de vaders?
Friedrich Rittelmeyer´s reis door de hemel met een engel
Hoogsensitief: je eigen energie afschermen wanneer dat nodig is
5 bepalende kenmerken van bezield bezig zijn