Leven in het nu geeft je innerlijke rust. Je leeft bewuster. Het leert je dankbaar te zijn voor de dingen die je hebt. Het is je snelweg naar innerlijke vrede en vreugde. Wanneer je dingen met je volle aandacht en intentie doet, ervaar je meer moeiteloosheid en minder stress. Alleen in het nu heb je toegang tot je intuïtie en kun jij je grootst mogelijke kleine stap zetten om je dromen waar te maken.
Maar hoe leef je in het nu? Ik geef je hieronder 5 toegangspoorten naar leven in het nu.
De toegangspoorten naar leven in het nu
- Niet-oordelen en aanvaarden wat is
- Fysiek: luister naar je lichaam
- Emotioneel – durf te voelen
- Mentaal – doe 1 ding tegelijk met aandacht
- Spiritueel – meditatie en ademen
Poort 1: Niet-oordelen en aanvaarden wat is
Alles in je leven is zoals het is, precies zoals het moet zijn. Alles in je leven heeft een betekenis. Soms gebeuren er dingen die op dat moment verschrikkelijk zijn en later besef je dat dit een groot geschenk is geweest. Andersom kan ook. Dan heb je het gevoel dat iets goed is en dan blijkt achteraf dat het helemaal niet goed is. Je ontwikkelt een houding van niet-oordelen en van aanvaarden wat is, door het geschenk van het moment te ontdekken en los te laten of iets goed of fout is.
Leven in het nu begint met het aanvaarden wat er nu aanwezig is en je weerstand tegen wat er is of niet is los te laten. Zolang je in de weerstand zit, kán er niets veranderen. Weerstand zet je steeds vaster. Vanuit weerstand ontstaan vaak negatieve reacties zoals woede, frustratie, wanhoop, ergernis, anderen de schuld geven van je situatie, slachtofferschap etc. Dit verlaagt je trillingsfrequentie waardoor de situatie hetzelfde blijft of zelfs verslechtert. Want alles wat je aandacht geeft, groeit, zo werkt de wet van aantrekkingskracht. Alleen aanvaarding van je huidige situatie geeft rust, waardoor er ruimte komt voor nieuwe mogelijkheden. Ook al is je huidige situatie pijnlijk, verdrietig of lijkt het hopeloos, het gaat niet weg door je ertegen te verzetten of ervoor te vluchten. Integendeel, het blijft juist bestaan doordat je al je aandacht hierop richt.
Aanvaarden is niet hetzelfde als berusting, of zeggen ‘het kan me niets schelen, het maakt me niet uit’. Daarmee aanvaard je je situatie niet werkelijk. Het is meer een stil verzet, een stille wrok die je niet helpt om uit je situatie te komen. Aanvaarden betekent ook niet dat je anderen over je grenzen laat lopen. Juist als je in het nu bent, sta je in contact met wie je werkelijk bent en wat je nu voelt, dan weet wat goed voor je is en wat niet. Dan handel je vanuit jouw belangrijke waarden en je gevoelens in dit moment. Dan ben je juist in staat om ja te zeggen tegen jezelf en je grenzen te bewaken.
Dankbaarheid, vergeven en compassie zijn belangrijke sleutels voor aanvaarden wat is
Zelfs in je meest ellendige situatie is er altijd wel iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Als je het gevoel hebt dat er niets is om dankbaar voor te zijn, zoek het dan in hele kleine dingen. Zoals dankbaar zijn voor een dak boven je hoofd, of dat de verwarming het doet, of dat je tandpasta hebt om je tanden te poetsen, of dat je een kop thee kunt drinken. Waar kun je nu al van genieten? Wat schenkt je nu vreugde? Wat is nu bijzonder? Door je aandacht te vestigen op wat er nu al goed is, waar je nu dankbaar voor bent, voel je je meer tevreden, meer gelukkig. Je zult merken dat wanneer je dit vaak doet, je steeds gelukkiger wordt, want dat is de wet van aantrekkingskracht.
Vergeven is nog een belangrijke sleutel tot niet-oordelen en aanvaarden wat is. Als je wrok, haat, frustratie en woede niet loslaat, dan heeft het verleden macht over je. Dat verhindert je om te leven in het nu. Vergeven maakt je vrij van het verleden. Vergeven doe je daarom vooral voor jezelf en niet voor de ander. Soms is vergeven een te grote stap. Begin dan met compassie. Het weten dat wat de ander ook gedaan heeft, dat dit altijd voortkomt uit pijn, angst, woede, verdriet, frustratie, onwetendheid en verstrikkingen uit de familie van herkomst. Iemand doet nooit zomaar iets, daar zit altijd een verleden aan vast. Je daar bewust van te zijn zorgt voor compassie. Dat is de eerste stap naar het aanvaarden wat is.
Poort 2: Fysiek – luister naar je lichaam
Je lichaam is een belangrijke poort naar het hier en nu. Want je lichaam kan alleen maar in het nu zijn. Sta een paar keer per dag eens stil bij je lichaam. Hoe voelt je lichaam? Waar zit spanning? Waar voelt het prettig of onprettig? Waar heeft je lichaam nu behoefte aan? Wat is de boodschap die je lichaam nu geeft? En handel daarnaar. Want je lichaam bezit veel wijsheid. Je lichaam heeft een enorm zelfgenezend vermogen. Als je een wondje hebt, dan geneest dit vanzelf, een verkoudheid gaat ook weer over. Je lichaam wil bewegen naar heelheid en gezondheid. Leer daarnaar te luisteren. Dan doe je altijd de juiste dingen op het juiste moment.
Poort 3: Emotioneel – durf te voelen
Eckhart Tolle zegt heel mooi in zijn boek ‘De kracht van het Nu‘: als je niet kunt aanvaarden wat buiten je is, aanvaard dan wat in je is’. Meestal willen we pijn en verdriet onderdrukken. Hierdoor vlucht je uit het nu. We onderdrukken emoties bijvoorbeeld door drank, drugs, medicijnen, eten, maar ook door te blijven leven in de waan van de dag en het heel druk te hebben. Alleen door je pijn en verdriet aan te kijken, lossen ze op en verdwijnen ze. We zijn meestal bang om angst, pijn en verdriet toe te laten, omdat we bang zijn dat we de controle verliezen. Maar het tegendeel is juist waar. Je emoties gaan niet weg als je ze onderdrukt. Ze gaan in je onbewuste een eigen leven leiden en daar stapelen je negatieve emoties zich op. En dan heb je ze juist niet onder controle. De kans is groot dat je ze op het verkeerde moment en tegen de verkeerde persoon uit. Dat is vaak de persoon, die het dichtste bij je staat. Die persoon is dan de druppel die de emmer doet overlopen en krijgt de hele emmer over zich heen. Dan leef je niet in het nu, maar in het verleden. Daarbij komt dat wanneer je je negatieve emoties onderdrukt, je ook je positieve emoties niet volledig kunt ervaren. Je kunt namelijk niet de ene emotie toelaten en de andere wegdrukken. Als je steeds nare gevoelens onderdrukt, vervlakken ook je positieve gevoelens.
Emoties zijn belangrijke signalen met een boodschap
Emoties zijn belangrijke signalen. Ze laten je weten wat nu belangrijk voor je is. Leer je emoties waar te nemen met compassie en zonder oordeel. Kijk ze aan, aanvaard ze. Ontdek de boodschap van je emotie. Want onder je emotie zit altijd een verlangen. Zodra je weer contact maakt met je verlangen, verhoog je je trillingsfrequentie. En kijk dan wat nu je grootst mogelijke kleine stap is om naar je verlangen toe te bewegen. En doe dit vooral in kleine stapjes, want anders werkt het niet.
Poort 4: Mentaal – doe 1 ding tegelijk met aandacht
We worden ontzettend snel afgeleid. Door social media, reclameberichten, het nieuws, de telefoon en noem maar op. Een belangrijke sleutel om in het nu te leven is één ding tegelijk doen met al je aandacht en intentie. Ons brein kan maar één ding tegelijk. Dit geldt voor mannen én vrouwen! Concentreer je op de taak die nu voor je ligt. Of dat nu gaat om het beantwoorden van je mail, het bellen met je moeder of het drinken van een kop koffie. Vaak doen we dit gedachteloos en dan is bijvoorbeeld je koffie op en heb je het nauwelijks geproefd.
Poort 5: Spiritueel – meditatie en ademen
Meditatie is een prachtige poort naar het hier en nu. Vaak hebben we geen tijd om te mediteren. De basis van meditatie is ademen. Door je ademhaling kom je direct terug in het hier en nu. Ik heb voor jou een hele leuke 17-seconden-adem-meditatie die weinig tijd kost, maar wel veel effect heeft.
Hoe werkt het?
Kijk naar een punt in de ruimte, zonder er echt naar te kijken, breng je aandacht naar je buik. Het liefst zo laag mogelijk en breng je ademhaling hier naar toe. Adem drie tot vier keer rustig in en uit. Dit is ongeveer 17 seconden.
Aanvullende tips:
- Leg een hand op je buik en adem naar je hand toe
- Laat bij elke uitademing je schouders hangen en laat je kaken los
- Voel bij elke in- en uitademing gevoelens van dankbaarheid en liefde of herhaal deze woorden in je hoofd bij de in- en uitademing als een soort mantra
Als je dit een paar keer per dag doet, krijg je meer innerlijke rust en leef je vaker in het hier en nu. Gebruik hiervoor natuurlijke momenten, zodat ze in je dagdagelijks ritme passen en het gemakkelijk en moeiteloos gaat. Bijvoorbeeld als je in de rij bij de kassa staat te wachten, tijdens het tandenpoetsen, wanneer je een kopje koffie zet, etc.