Standing Rock: gemilitariseerd geweld, mensenrechtenschending en ‘fake news’

De ergste hype is over, maar er blijft een vastberadenheid voelbaar in het protest tegen Dakota Acces Pipeline (DAPL) bij Standing Rock. Tegelijk wordt ook nog beter zichtbaar dat hier echt iets volkomen nieuws en ongekend unieks aan de hand is.

Onder druk van de protesten beginnen partijen zich terug te trekken uit het project

De Noorse financierder heeft zich inderdaad teruggetrokken uit het project.1 Dit is de aanzet geweest voor een nieuwe golf #defunddapl (‘ont-investeer DAPL’): steeds meer mensen halen hun spaargeld weg bij de bank die DAPL mede financiert, filmen de procedure en zetten die op social media (diverse youtube-filmpjes te vinden). In Nederland begint een georganiseerd verzet tegen de ING bank te ontstaan.

Dus bij deze: iedereen die nog bij foute banken zit: ga gewoon weg. Dat snappen ze. Banken varen blind op jouw vertrouwen dat je spaarcentjes daar ‘veilig beheerd’ staan. Je hebt als kind wel zo’n schattig spaarpotje gehad om je in financiële braafheid te puppytrainen. Nou, ze financieren dit soort dingen ermee. Oogkleppen af en weg daar. Dat is de enige oplossing.

Dit houdt alleen op als we ophouden banken ons vertrouwen, lees: ons zuurverdiende geld te schenken. Geen vertrouwen = geen geld = geen financiering. Zo simpel werkt dat. ABN AMRO bank financiert de DAPL niet direct, maar is wel betrokken bij het financieren van het moederbedrijf dat DAPL wil aanleggen. ABN AMRO financiert de bedrijfsvoering van moederbedrijf Energie Transfer Partners, dat een aandeel van 38% in de pijplijn heeft.2 Dus ze hebben niet echt gelogen, maar ze zijn wel een beetje zuinig met de waarheid.

Banken liegen over hun deelname aan het project. Ik heb enkele weken geleden een mail gestuurd naar de ING bank waarin ik mijn bezorgdheid heb geuit over de gevolgen voor het milieu van DAPL. Ik kreeg toen als antwoord dat ING bank DAPL niet financiert. Toch staat nu op de website van de ING bank letterlijk dat de ING bank dit project financiert,3 terwijl zij dit eerder ontkend hebben. Reageren werkt dus. Als maar genoeg mensen hen blijven aanspreken, komt de waarheid er vanzelf wel uit. De ING bank gaat trouwens wel in gesprek met de partijen die zij financieren, maar ik denk dat je niet zo naïef moet zijn om daar veel van te verwachten.

Het protest tegen DAPL zet elders verandering in beweging

Het protest tegen DAPL begint vruchten af te werpen in die zin dat op andere plekken mensen geïnspireerd raken om op dezelfde manier in verzet te komen.

In Montana is een project afgeblazen om gas te winnen in een gebied dat heilig is voor de plaatselijke Blackfoot-tribe. Het is dus mogelijk om een project dat al loopt, stop te zetten. 4 De regering-Obama heeft hiermee een precedent geschapen. Dit is goed nieuws voor Standing Rock, al zijn we er nog niet. Bovendien weten we nog niet hoe de regering-Trump in dit soortkwesties staat. In Mongolië is een vergelijkbaar protest begonnen tegen goudwinning in de berg Noyon

Gemilitariseerd geweld

Het politiegeweld tegen de protectors houdt aan en neemt steeds extremere vormen aan. Gewone burgers en journalisten worden gearresteerd wegens ‘deelname aan rellen’ die er niet zijn.  Deelnemers aan gebedsgroepen worden gearresteerd terwijl ze onder schot worden gehouden. Facebook-accounts van mensen die excessief geweld vastleggen, worden geblokkeerd.5  Er zijn vermoedens dat er Stingray-technologie wordt gebruikt om telefoonverkeer af te tappen 6,7,8 (misschien had dat inchecken op facebook wel helemaal geen zin).

De regio is aan het militariseren. In onderstaand filmpje wordt een man zonder aanleiding staande gehouden bij militaire checkpoints. Zeg nou zelf, als in Nederland een man in legertenue je aanspreekt en zegt dat dit een ‘traffic information point’ is, sta je raar je kijken.

Overbodig te zeggen dat dit excessieve geweld klauwen vol geld kost. Het wordt steeds moeilijker om dag na dag na dag, week na week, de politiemacht op volle sterkte te houden. Er worden agenten uit andere staten opgetrommeld en er wordt geld geleend om de politiemacht te kunnen bekostigen. Dat hadden ze vast niet meegenomen in de begroting….. protesteren werkt. Als is het maar om je tegenstander een poot uit te draaien. Er worden al vraagtekens gesteld bij de achterlijke hoeveelheden belastinggeld die worden gespendeerd aan een protest tegen een pijplijn die niemand wil.9

De mensenrechtenschendingen bij Standing Rock zijn in strijd met het humanitair oorlogsrecht

We wisten al dat de militaire politie (een eufemisme voor een legermacht  vermomd als politieagenten) er zijn hand niet voor omdraait om onschuldige mensen met traangas en rubberkogels te bestoken. Ze zijn onlangs nog een niveau verder gezakt: mensen worden bij temperaturen rond het vriespunt met water besproeid. Er zijn terechte zorgen dat hierdoor doden gaan vallen. Bovendien gebruikt de MP nu ook granaten: projectielen die ontploffen worden afgevuurd op burgers. Wat mij betreft degradeert dit het’ politie’ optreden tot een burgeroorlog: de staat vecht tegen zijn eigen burgers.

https://www.facebook.com/unify/videos/1338053299539591/

https://www.facebook.com/unicornriot.ninja/videos/377962222538005/

Vreedzame mensen worden onder schot gehouden met automatische wapens terwijl  ze uit hun caravan worden gehaald.

Op 25 november heeft de district commander van het corps of engineers een brief gestuurd aan de voorzitter van de Standing Rock Sioux Tribe dat op 5 december een gedeelte van het Oceti Sakowin  kamp ontruimd zal gaan worden.10

De reden hiervoor is dat ‘het publiek geschermd moet worden tegen gewelddadigheden tussen demonstranten  en de politie’. Verder is het zo sneu dat die mensen in temperaturen onder 0 in tentenkampen moeten bivakkeren. Fijn dat ze zo met de protectors meedenken. Men is echter niet te beroerd om de protectors met waterkanonnen te bespuiten. De commander komt wel met een compromis: er is een ‘free speech zone’ aangewezen op veilige afstand van de bouwplaats waar mensen die dat willen, mogen demonstreren tegen DAPL.

Deze stap vindt plaats in het vacuüm tussen de regering-Obama en de regering-Trump. Barack Obama heeft geen tijd meer, Donald Trump heeft wel iets anders aan zijn hoofd dan een stel boze natives. Het is nu aan ons om de kracht van democratie in werking te zetten en in de paar dagen die er nog zijn, krachtig op te staan tegen het ondemocratische en aan oorlogsgeweld grenzende verzet van DAPL tegen de protectors

Is het inzetten van een legermacht in vredestijd tegen burgers eigenlijk legaal? Ik ben niet in de mogelijkheid om na te gaan of deze actie binnen de grondwet van de VS legaal is, maar laat eens je gedachten gaan over wat hier nu precies gebeurt. En is het eigenlijk nog wel vrede? Nu de plannen voor een corpocratische monstruositeit wereldwijd en op grote schaal gedwarsboomd worden, lijkt geen middel te worden geschuwd. If you want to know who is oppressing you, ask yourself who you are not allowed to criticize (Voltaire).

Ooggetuigen hebben waargenomen dat er ‘s nachts kleine vliegtuigjes over het kamp vliegen van het type dat wordt gebruikt om gewassen met pesticiden te besproeien. Deze vliegtuigjes vliegen alleen over Oceti Sakowin-kamp en vermijden de posten van politie-eenheden en de blokkades. Bewoners van het kamp uiten hun zorgen over het vermoeden dat ze worden besproeid met chemicaliën. Als dat waar is, dan is dat een daad van extreem geweld en poging tot genocide.

Medisch personeel wordt gearresteerd op het moment dat ze hun beroep aan het uitoefenen zijn. Dit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht.11  Het is verboden om, zelfs in oorlogstijd, medici te hinderen in hun beroepsuitoefening. Mensen die in een situatie van escalerend geweld niet deelnemen aan dat geweld (omdat ze bijvoorbeeld gewond of ziek zijn of omstander zijn), hebben recht op bescherming.

https://www.facebook.com/TYTpolitics/videos/1770374103210297/

Amerikaanse veteranen gaan de water protectors verdedigen

Je leest het goed! Veteranen hebben massaal gereageerd op een oproep om af te reizen naar Standing Rock en ongewapend en geweldloos in de frontlinie te gaan staan om de klappen op te vangen. Veteranen beschikken over gasmaskers en kogelvrije vesten en zijn heel wat beter opgewassen tegen de militaire politie. De site die de oproep organiseert, geeft aan al meer mensen te hebben dan erheen kunnen.(16) De Native elders hebben de veteranen met open armen ontvangen. Dit is een uniek en ongekend stuk healing, dat Native Amerikanen Amerikaanse soldaten in de armen sluiten en hulp van hen ontvangen. Dat is het effect van dit protest.

https://www.facebook.com/CollectiveEvolutionPage/videos/10154732068358908/

‘Fake news’

En het is ook wel heel toevallig dat op het moment dat het internet ontploft met beelden die de mainstream media niet laten zien14  er een oorlog tegen ‘fake news’ wordt afgekondigd.

Er is zelfs een keurige wijzer met ‘foute kanalen’ waar je van wordt afgeraden ernaar te kijken.12 Zelfs Nieuwetijdskind staat erop (ik zit in het verzet! Whoehaa!). Daar kan de ontwaakte mens alleen maar heel erg hard om lachen. Ik ben benieuwd waar ik binnenkort allemaal pop-ups van krijg: ‘Mevrouw, weet u dat u zich op dubieuze nieuwskanalen bevindt? Wij weten waar u het echte nieuws kunt vinden!’

En het onafhankelijk onder de aandacht brengen van verhalen die in de reguliere media worden verzwegen, werkt.  De New York Times heeft zich uiteindelijk uitgesproken tegen het buitensporige geweld tegen de protectors.13

`The department’s video was meant to portray the protesters as dangerous troublemakers, but the photos and videos in news reports suggest a more familiar story — an imbalance of power, where law enforcement fiercely defends property rights against protesters’ claims of environmental protection and the rights of indigenous people. American Indians have seen this sort of drama unfold for centuries`

Als mainstream media zich zo uitspreken, is er nog hoop.

Ontwaken gebeurt ook bij politieagenten

De protesten gaan door. De wreedheden ook. Maar er ontstaat een kentering. Leden van de gemilitariseerde politie leggen hun wapens neer en houden ermee op. Ze hebben niet getekend om ongewapende vrouwen en minderjarigen in elkaar te slaan. Het protest tegen DAPL zorgt niet alleen voor een ontwaken bij de inheemse Amerikaanse bevolking en spiritueel georiënteerde mensen (om het zo maar even te noemen). Het zorgt ook voor een ontwaken daar waar het het hardst nodig is: bij de partijen die het establishment ondersteunen. En dan blijkt maar weer hoe dat establishment in feite wordt gedragen door collectieve blindheid en de bereidheid om te gehoorzamen. Niets anders dan de bereidheid te gehoorzamen en orders op te volgen. Politieagenten van andere departments worden-vaak tot hun ongenoegen- naar Standing Rock gestuurd om daar ‘ongeregeldheden’ in goede banen te leiden.15

Op onderstaand filmpje zie je hoe bij een demonstratie in Frankfurt politieagenten uit hun rij stappen en mee gaan lopen met de demonstranten:

http://humansarefree.com/2012/05/german-police-removed-helmets-and.html

Tegelijk vindt ook heling plaats bij de indiaanse mensen:

https://www.facebook.com/lylajune/videos/1594662184174366/

Wat Standing Rock naar mijn gevoel onderscheidt van eerdere protesten en wat voor mij echt de Nieuwe Tijd inluidt, is het belang dat wordt gehecht aan healing. Er wordt overal gebeden. Native Amerikanen bidden voor de politietroepen die hen bekogelen met traangas en rubberkogels dat ze tot inkeer mogen komen (en dat gebeurt hier en daar al- iets waar we met zijn allen op in kunnen zetten aan de andere kant van oceaan).

Mensen die in een gewelddadige confrontatie hebben gezeten, ontvangen healing. Je protest mag dan geweldloos zijn, zoiets gaat je niet in je koude kleren zitten. Dit is ongekend in de geschiedenis! Dit zijn de ware vredeskrijgers. Je gaat de confrontatie aan in de wetenschap dat het nodig is, maar zorgt voor jezelf en anderen door het trauma meteen op te ruimen. En het belangrijkste is misschien wel dat het besef doordringt dat geweld niet alleen schade toebrengt aan het slachtoffer, maar net zo goed aan de dader. Mensen die wreedheden begaan, raken getraumatiseerd en staan daardoor open voor het begaan van nog meer wreedheden.

Weerstand  moet soms met weerstand bestreden worden, maar het is zaak – en dat is het krijgerschap van de Nieuwe Tijd- om die weerstand geen voedingsbodem voor nog meer geweld te laten worden.

Wat kun je doen?

Neem deel aan een waterceremonie. Zie voor updates

https://www.facebook.com/groups/305127699867585/?fref=ts

Blijf instellingen aanspreken. Kom op 1 december naar het hoofdkantoor van ING bank

https://www.facebook.com/events/1616759701951686/

of 8 december:

https://www.facebook.com/events/1848411535393830/

Of, als dat niet lukt, teken dan de petitie:

https://www.petitiestarter.nl/petitions/ing-stop-met-het-financieren-van-de-dakota-access-pipeline

Teken de petitie voor president Obama, om in de laatste dagen van zijn presidentschap nog de DAPL een halt toe te roepen.

http://standwithstandingrock.net/take-action/

Mocht je nog willen doneren aan het kamp:

https://www.gofundme.com/sacredstonecamp

En wie van bank wil wisselen: het is even een onderneming, maar niet zo erg als je denkt

https://www.wegwijs.nl/artikel/2015/04/overstappen-naar-andere-bank-hoe-werkt-dat

 

Bronnen

1http://www.kfyrtv.com/content/news/Largest-bank-in-Norway-pulls-its-assets-in-Dakota-Access-pipeline–401768696.html

2https://www.abnamro.com/nl/newsroom/nieuws/2016/abn-amro-financiert-dakota-access-pijpleiding-niet.html

3

4 https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2016/11/16/obama-administration-reaches-deal-to-cancel-oil-leases-on-lands-tied-to-tribe/?utm_term=.c4128e2e6ba8

5 http://thefifthcolumnnews.com/2016/10/dakota-access-black-out-praying-protesters-raid-by-military-style-police-facebook-access-blocked2/

6 https://en.wikipedia.org/wiki/Stingray_phone_tracker

7 http://www.copblock.org/159719/what-we-learn-from-wauwatosa-pds-previously-unreleased-annual-reports/

8 http://www.copblock.org/154512/milwaukee-police-hid-stingray-use-says-aclu/

9 http://countercurrentnews.com/2016/11/native-protesters-last-laugh-north-dakota-cops-admit-cant-afford-keep-police-presence-much-longer/

10 [https://www.scribd.com/document/332302365/Army-Corps-evicting-everyone-from-Standing-Rock-on-December-5].

11 http://www.rodekruis.nl/dit-zijn-we/humanitair-oorlogsrecht/wat-is-humanitair-oorlogsrecht

12 https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/valse-nieuwssites

13 http://www.nytimes.com/2016/11/23/opinion/power-imbalance-at-the-pipeline-protest.html?smid=tw-nytopinion&smtyp=cur&_r=1

14 http://truththeory.com/2016/11/25/mainstream-media-blackout-standing-rock-injustice-continues/

15 http://theantimedia.org/cops-leave-standing-rock/

16 http://theantimedia.org/2000-veterans-dapl/

 

 

 

Merel

Merel

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van autisme. De maatschappij ziet vooral de problemen die met autisme samenhangen. De talenten die bij autisme horen, worden vaak te weinig ontwikkeld. Autisme is een wonderlijke manier van zijn waarbij de gave van het verstand wordt verbonden met een diep vermogen om te voelen. Ik wil deze bijzondere binnenkant van autisme met mensen delen zodat ze anders tegen zichzelf of tegen mensen met autisme aan kunnen kijken. Ik ben een 'intuïtieve nerd'. Houd me ook bezig met sjamanisme, kruiden en dieptepsychologie. Mijn levenspad is het verbinden van kennis en magie. Ik onderzoek vrije manieren van leven in een maatschappij die nog erg beperkend is. Mijn passies zijn het vinden van mijn eigen weg in een uniforme maatschappij, muziek, lezen en tuinieren.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
Zit je veel aan je bureau? Probeer deze yogapose!
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Blijf je voortdurend hoge tonen horen? Je bent niet de enige!
10 Universele wetten van het bestaan
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Help! mijn hooggevoelig kind wordt gepest
Hoogsensitief: je eigen energie afschermen wanneer dat nodig is
De feestelijke genezing van een vorig leven
Magnesiumtekort, waarom we het bijna allemaal hebben
5 tips voor ouders/verzorgers van een nieuwetijdskind