Van strijden naar bevrijden: zo werkt loslaten wel

Zou het niet fijn zijn als je alles wat onprettig is, kunt loslaten? Al die negatieve gevoelens, beperkende gedachten, angsten en onzekerheden.. Wat heerlijk als ze gewoon zouden verdwijnen, zodra jij ze loslaat!

Loslaten is een mooi toverwoord en lijkt een sleutel tot geluk en succes. Dat kan het in principe ook zijn; als je begrijpt waar het echte loslaten over gaat. Veel mensen echter hebben een begrip van loslaten dat alleen maar strijd en frustratie oplevert. In dit artikel leg ik uit wanneer loslaten wel, én niet helpt.

Voorbij gaan aan wat er in je leeft

Veel van mijn coachgesprekken gaan over loslaten. Iemand heeft dan ergens last van en is van mening dat datgene losgelaten moet worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over gevoelens voor iemand, een pijnlijke gebeurtenis, of een onzekerheid. Meestal wordt dan op stellige wijze iets gezegd als: “Ik moet me daar gewoon overheen zetten”. Eigenlijk zegt iemand dan: ik wil voorbij gaan aan wat in mij leeft. Dit gevoel: ik schuif het aan de kant en ga door.

Een bal onder water houden

Je kunt er inderdaad voor kiezen je gevoelens weg te stoppen. Meestal blijkt dit echter weinig bevrijdend maar wel frustrerend en vermoeiend. Dat wat er niet mag zijn lost namelijk niet zomaar op. Het blijft aanwezig in jou. Ik vergelijk het altijd met het onder water houden van een bal. Je hebt vroeger misschien wel eens als spelletje een bal onder water gehouden? Je herinnert je vast nog hoeveel moeite dat kostte. Op het moment dat je je greep verslapte, schóót de bal met kracht boven het water.

Strijden met wat je voelt en ervaart

Op eenzelfde wijze strijden veel mensen met wat ze voelen en ervaren. Maar net als met die bal onder water kost dit behoorlijk wat energie. En het kan zomaar gebeuren dat je greep ongewild verslapt en dat datgene wat er niet mag zijn (en niet gezien mag worden!) explosief naar boven komt. Dat was natuurlijk al helemáál niet de bedoeling. Snel wordt de bal weer onder water gestopt en begint het gevecht opnieuw..

Loslaten in de letterlijke betekenis van het woord

En zo houden veel mensen veel ballen onder water, zonder het gewenste resultaat. Misschien heb jij ook wat van de ballen waarmee je aan het strijden bent en vraag je je af: wat werkt dan wel? Denk nog eens terug aan de bal. Wat houdt loslaten in de letterlijke betekenis van het woord in? Precies, dat je de bal niet meer vasthoudt maar gewoon laat drijven. Beeld je eens in wat er dan gebeurt. Jij vecht niet meer en hebt je handen vrij. De bal drijft. Soms drijft de bal naar je toe, soms drijft hij van je af. Misschien blijft de bal altijd een beetje in je zicht dobberen, misschien wordt hij ooit meegevoerd door een stroming om niet meer terug te keren.

Wat ruimte krijgt, kan stromen

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: loslaten gaat niet over krampachtig verstoppen maar over ruimte geven aan wat er is. Wat ruimte krijgt, kan stromen. Ruimte bieden aan je gevoelens en emoties kan eng lijken. Want wat komt er dan allemaal naar boven? Het kan inderdaad zijn dat er in het begin wat opgekropt gevoel naar boven komt en dat dit even intens is. Tegelijkertijd is het een ontlading en een bevrijding: het ware loslaten. Je bevrijdt overigens niet alleen wat er in jou leeft, je bevrijdt ook jezelf als je jezelf toelaat te voelen.

Zonder oordeel gewaar zijn

Misschien vraag je je af hoe je deze nieuwe manier van loslaten praktisch gezien aanpakt. Mij helpt de volgende, simpele zin me bij het toelaten van wat ik voel:

Dus dit is wat er nu is

Deze zin helpt me om zonder oordeel gewaar te zijn. Het is simpelweg een constatering van wat er leeft in mij, zonder dat er iets moet veranderen. Zelf vind ik het behulpzaam om er even bij te gaan zitten en de tijd te nemen om gewaar te worden van wat er in mij gebeurt. Dus dit is wat er is.. Ik zit dan even een tijdje zo, tot ik merk dat het gevoel zakt. Want dat is wat er gebeurt als ik het toelaat: het zakt. Misschien voel je in het begin vooral weerstand. Ook dat is dan wat er is. Geef eerst ruimte aan de weerstand en ga er niet aan voorbij (dan wordt het namelijk weer een bal onder water). Via het toelaten van de weerstand kom je vanzelf bij je gevoel. Dus dit is wat er nu is..

Ik wens je toe dat je alles in jou steeds meer ruimte en vrijheid geeft, en zodoende ook jezelf.

Foto van Jojanneke Koedam

Jojanneke Koedam

Jojanneke Koedam is intuïtief life coach, trainer en blogger. Het is haar wens anderen te begeleiden in het ontdekken van hun essentie en potentie zodat zij tot bloei kunnen komen. Jojanneke geeft graag aandacht aan thema's als (zelf)compassie, persoonlijk leiderschap, bij jezelf blijven en in je kracht staan. Daarbij maakt ze met plezier gebruik van de wijze lessen van de natuur.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Er is een verschuiving gaande. Je hoeft er niks voor te doen
De ware revolutie: van je bewustzijn
De Oermoeder spreekt: Een ode aan jou als moeder
Zo kom jij in je natuurlijke, hoge vibratie: laat los wat jou belemmert (video)
De zeven belangrijkste chakra’s binnen de aura van de mens
HSP: Tips om blijvend te gronden / aarden in jezelf
Meester Kanamori: Levenslessen over empathie en verbinding
Het energieveld van kinderen met (en zonder) autisme
De overgang: een spirituele poort naar wijsheid en kracht
Hoe bevrijd je je eigen levensenergie?
Oude zielen worden momenteel uitgedaagd de volgende stappen te nemen
Hoe activeer ik mijn levensenergie?