Bewondering is een belangrijke eigenschap die ons in staat stelt onszelf te ontwikkelen en te groeien. Er gaat een krachtige impuls vanuit om ons verbonden te voelen met anderen. De eigenschap om iets of iemand te bewonderen, stimuleert ons voortdurend niet stil te blijven staan en nieuwe dingen te leren.
We beginnen er al van jongs af aan mee. We zien bepaalde eigenschappen of vaardigheden bij onze ouders, broertjes of zusjes en vinden die kennelijk zo interessant of bijzonder dat we dat ook willen kunnen.
En zo leren we gaandeweg vanuit bewondering hoe we vooruit komen door de ene voet voor de andere te zetten, hoe we water uit een kraan kunnen laten stromen of hoe we muziek uit een radio kunnen laten komen. Dit geldt ook voor vaardigheden zoals het tonen van affectie, zingen, tekenen en fietsen. Allemaal omdat we iets wat we in een ander bewonderen onszelf eigen willen maken.
Vooral in de kinderjaren voelen we, ervan uitgaande dat je opgroeit in een stimulerende omgeving, weinig remming. We zijn letterlijk als een kind in een speelgoedwinkel. Alles ligt voor het grijpen. Ongedwongen en vrij kijken we om ons heen en alles wat we bewonderen grijpen we. En daarmee groeien we in die beginjaren voortdurend en ongeremd. Geen kind twijfelt eraan of het ooit astronaut kan worden, een wereldberoemde rockster, ballerina of wat zijn droom ook mag zijn.
Zet bewondering om in persoonlijke groei
Jammer genoeg zien we vaak dat dit spontane en ongeremde geloof dat je alles kunt leren wat je anderen ziet doen in de loop van de tijd afneemt. Alsje ouder wordt, verlies je niet je vermogen tot bewonderen, maar wat je wel vaak kwijtraakt is het rotsvaste geloof dat je alles wat je bedenkt ook waar kan maken.
Momenten van bewondering zijn dan niet langer leermomenten, maar worden momenten van onvervuld verlangen of soms zelfs van frustratie.
Personen die we eerst nog bewonderden, worden ineens mensen waar we alleen nog maar naar kijken. Alsof zij een levensgeheim meedragen waar je zelfs in je wildste dromen geen deel van uit zult maken.
We kijken met bewondering naar kunstenaars, schrijvers of regisseurs die het kennelijk lukt om gedachten of beelden die zij in hun hoofd oproepen met een schijnbaar gemak om te zetten naar werkelijke beelden en teksten die mensen raken en levens kunnen veranderen. Op zich is dat niet zo verwonderlijk. Het vermogen om te creëren is namelijk nauw verbonden met dat van het bewonderen.
We bewonderen een eigenschap in iemand anders en in het beste geval creëren we vervolgens diezelfde eigenschap in onszelf. Zoals gezegd verliezen veel mensen met het ouder worden gaandeweg dat kinderlijke gemak om te creëren, terwijl we diep vanbinnen weten en voelen dat creatie onontbeerlijk is voor persoonlijke groei.
Bestel het gloednieuwe boek van Milan Somers en neem de regie in handen!
Herken je jezelf hierin?
Ben je ergens onderweg het kinderlijke gemak en de kinderlijke creativiteit kwijtgeraakt om elke gedachte die in je hoofd opkomt als een realistische fantasie te zien?
Laat mij je dan vertellen dat jij, hoe oud of jong je ook bent, nog steeds het vermogen bezit om bewondering om te zetten in persoonlijke groei. En fantasie in werkelijkheid.
Breng onomkeerbare veranderingen teweeg
Een filmregisseur bezit het vermogen om gedachten vanaf een papieren script om te zetten naar filmbeelden die mensen meenemen op fantastische reizen en die onomkeerbare veranderingen bij kijkers teweeg kunnen brengen.
Zo bezit jij hetzelfde vermogen om de regie over je eigen leven te voeren. Jij kunt elk script dat je kunt bedenken voor het verhaal van je eigen leven omvormen tot de werkelijke en tastbare film van jouw leven.
Een goede film op het witte doek en de film van het echte leven, van jóuw leven, verschillen in feite niet zoveel van elkaar. Het leven, en als het goed is gaat elke goede film daarover, kent sinds mensenheugenis bepaalde repeterende wetmatigheden en patronen. Een goede regisseur kent die wetmatigheden en door die toe te passen, kan hij een film maken die de kijker laat geloven dat het om echte mensen en echte situaties gaat.
Deze wetmatigheden werden in de oudheid al toegepast door de Grieken in hun theaterspelen. Zij wisten al dat in een goed verhaal dat het publiek geboeid houdt, alles draait om conflict. Als je een film maakt over iemand die alles voor de wind gaat, die geen enkel obstakel tegenkomt en met niets of niemand in conflict komt, heb je een saaie film. We raken als kijkers pas geboeid als de hoofdrolspeler in de problemen komt. Als iets of iemand op zijn pad komt waardoor zijn comfortabele leventje ophoudt en hij zijn doel ineens niet meer gemakkelijk kan realiseren. Als zijn motivatie sterk genoeg is, zal de hoofdrolspeler er alles aan doen om zijn doel tóch te realiseren, ondanks alle tegenslagen. Hij zal andere wegen bedenken, hij zal misschien bepaalde bronnen aan willen boren die hem kunnen helpen. Hij zal oude patronen achter zich moeten laten, bepaalde angsten moeten overwinnen en misschien zijn grootste vijand moeten verslaan om zijn doel te bereiken.
Voorbeeld
Neem als voorbeeld een jong gezin. Vader en moeder zijn allebei geoloog. Samen met hun 4-jarig zoontje verblijven ze voor een half jaar in een verlaten berghut in de afgelegen wouden van Canada, waar ze onderzoek doen. Het zoontje heeft een chronische ziekte en heeft elke dag medicijnen nodig. Krijgt hij die niet op tijd, dan ontstaat er acuut een levensbedreigende situatie en kan hij binnen 24 uur sterven. Gelukkig hebben ze voldoende medicijnen in de ijskast liggen. De omgeving is prachtig en ze hebben genoeg boodschappen voor de komende weken. Alles verloopt rustig en comfortabel.
Op een dag maakt het gezin een wandeling door het bos. Als ze halverwege zijn steekt plotseling een hevige storm op. Ze keren zo snel mogelijk terug naar de hut. Maar als ze daar aankomen zien ze dat een rotsblok, dat losgeraakt is door de storm, hun hut verwoest heeft. Ook de communicatieapparatuur en de ijskast met medicijnen zijn volledig vernield. Wat de rots ook vernield heeft, is de sneeuwscooter waarmee ze altijd naar het 15 kilometer verder gelegen dorpje rijden, waar de enige apotheek in de verre omgeving is, waar de medicijnen voor hun zoontje te koop zijn.
Op dat moment is het comfortabele leven van de ouders volledig overhoop gegooid. Als hun zoontje niet binnen 24 uur zijn medicijnen krijgt, zal de jongen sterven. De middelen die hem kunnen helpen, de communicatieapparatuur en de sneeuwscooter, zijn niet meer beschikbaar. Hun doel, het leven van hun kind redden, is sterk genoeg om de ouders al hun angsten, twijfels en zwakheden te laten overwinnen en nieuwe hulpbronnen te vinden. De vader gaat, nadat ze samen een schuilplaats hebben gemaakt, in de loeiende storm te voet op weg naar het dorp om de medicijnen te halen. Omdat hij voldoende motivatie heeft om zijn doel te realiseren, namelijk het leven van zijn zoontje redden, zal hij met elk obstakel op zijn weg de strijd aangaan.
Deze wetmatigheden werken ook zo in het gewone leven. Zolang ons leven vlekkeloos verloopt, zullen we minder gemotiveerd zijn om dingen te veranderen. Maar komt er plotseling iets bedreigends op ons pad dat alles op zijn kop zet, bijvoorbeeld ontslag, ongeval, ziekte of ander onheil, dan gaan we in de overlevingsmodus. Dan zoeken we oplossingen, nieuwe wegen en boren we andere bronnen aan om onze problemen op te lossen en ons doel te bereiken.
Regisseer je eigen leven! Het boek
Het boek neemt je mee in het hoofd van een regisseur. Het laat je kennismaken met de wetmatigheden van een filmverhaal en dus ook met de wetmatigheden van het gewone leven.
Gaandeweg zul je ervaren dat een goede regisseur zijn hoofdrolspelers niet alleen heftig en vaak zonder mededogen confronteert met die wetmatigheden, maar hun daarnaast ook liefdevol díe uitdagingen aanreikt waar de oplossingen in besloten liggen, om het heft weer in eigen hand te nemen. Dat wil niet zeggen dat elke film een happy end kent. De regisseur reikt de hoofdrolspeler de inzichten en mogelijke oplossingen aan voor zijn persoonlijke uitdagingen.
Het boek geeft je inzichten en praktische hulpmiddelen, waardoor je de obstakels gaat zien die je tegenhouden in je persoonlijke groei. Door je inzicht te geven in de wetmatigheden en patronen van het leven, kun je de regie over je eigen leven terugnemen en de dingen gaan doen die je écht wilt. Hoeveel inzichten je ook krijgt, het is aan jou, als hoofdrolspeler in je eigen levensverhaal, de regieaanwijzingen al dan niet op te volgen en wel of geen stappen te zetten die je leven veranderen.
Vergelijk het met de ouders bij de verwoeste berghut. Blijven zij bij de hut zitten jammeren hoe erg het is wat hen is overkomen, dan zal hun zoontje onherroepelijk sterven. Gaan zij echter onverschrokken de strijd aan met de obstakels, dan maakt hun zoontje een kans om te overleven.
WAARSCHUWING: LEES DIT BOEK NIET ALS JE NIET WIL VERANDEREN
De opbouw van het boek Regisseer jouw eigen leven
In het boek wisselen theorie en praktijkvoorbeelden elkaar af. Zo komt acceptatie aan bod als sleutel tot verandering. En ook het stellen van doelen, het herkennen van je blokkades en het blootleggen en veranderen van patronen. De vele oefeningen die zijn opgenomen, maken dat je het geleerde direct zelf in praktijk kunt brengen.
Ik wens je toe dat je de uitdaging aangaat en kiest voor persoonlijke groei in je leven.
Wil je starten met jouw film? Bestel nu het boek Regisseer je eigen leven.