Het probleem met artificiële intelligentie

De razendsnelle ontwikkeling van artificiële intelligentie

Wat de mensheid ook in zijn vingers krijgt, er zullen altijd diegenen zijn die proberen het te gebruiken om anderen mee te manipuleren en te overheersen. Het begon al toen de eerste mens een stok opraapte. Met de razendsnelle ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) is deze neiging een steeds dringender dreiging aan het worden voor de veiligheid, ontwikkeling en groei van de mensheid – en onze planeet.

Zegen

Nu, wanneer AI wordt gebruikt op een manier die het leven respecteert en in kwaliteit verhoogt, kan het een ware zegen zijn. Slimme technologie kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor mensen die ledematen of hun stem hebben verloren, en hen helpen zich weer te bewegen en uit te drukken. Op die manier assisteert technologie de ziel om zich uit de drukken via een menselijk lichaam. Computers en het internet hebben onze wereld verruimd en de mogelijkheden ons met elkaar te verbinden enorm uitgebreid.

Ondergang

Echter, wanneer technologie en AI worden gebruikt om echte levensvormen te imiteren en te vervangen, zullen we wellicht de grootste bedreiging het hoofd moeten bieden die de mensheid ooit gekend heeft. Eén van de schadelijkste manieren waarop AI kan worden geïmplementeerd is als vervanging voor echte levensvormen en verbindingen.
Omdat ze zo laagdrempelig zijn, is het makkelijk eraan verslaafd te raken en ze te gaan gebruiken als substitutie voor daadwerkelijk contact. Bovendien lopen we gevaar dat we onze keuzes en gedrag gaan laten leiden, beïnvloeden en domineren door hun algoritmes.

Smartphones

We kunnen dit nu al waarnemen met de explosieve groei van het smartphone gebruik. Smartphone apps stimuleren het dopamine systeem in het brein net als drugs – en mensen kunnen ze simpelweg niet weerstaan. Dit is een echt probleem aan het worden. Zo is het aantal verkeersongelukken in Nederland voor het eerst in jaren weer gestegen – door onverantwoordelijk smartphone gebruik. Mensen rijden en lopen rond met hun neus aan het scherm geplakt – niet letterlijk, maar het scheelt niet veel!

Verbroken verbindingen

Experts zien dat jongeren nu al meer problemen krijgen met hun ogen, met hun nek en rug, en met sociaal contact omdat ze zo jong worden blootgesteld aan tablets en smartphones. Het is niet voor niets dat de kinderen van Bill Gates, de grondlegger van Microsoft pas een smartphone kregen toen ze veertien jaar waren en de kinderen van Steve Jobs, de oprichter van Apple geen iPad mochten hebben.  Kinderen leren hun verbeeldingskracht niet meer aan te spreken en geen initiatief meer te nemen. Pubers zijn niet meer in staat om langer dan een paar seconden oogcontact vast te houden. Mensen nemen de tijd niet meer zich live met elkaar te verbinden, met hun kinderen, hun huisdieren. Smartphone verslaving is mensen uit elkaar aan het drijven in plaats van ze dichter tot elkaar te brengen.

artificiele intelligentie

Robot gezelschap: een doodlopende steeg voor de mensheid

Maar een van de manieren waarop ik denk dat AI de mensheid het meest zal schaden, is de introductie van robots als gezelschap.
Zo zag ik enkele jaren geleden een advertentie voor robot honden voor kinderen. Geweldig toch: ze verharen niet, je hoeft ze niet uit te laten omdat ze niet poepen en plassen, ze zijn altijd gehoorzaam en als je ze zat bent, kun je ze gewoon uitzetten.

Een wereld van verschil

Maar opgroeien met een robot is niet hetzelfde als opgroeien met een echte hond. Als je opgroeit met een echt levend huisdier, leer je verantwoordelijkheid, gezond leiderschap, het verzorgen van een band van liefde zorg, en een connectie te hebben met een echt levend wezen met een eigen wil. Je leert elkaars grenzen respecteren, wordt blootgesteld aan onvoorwaardelijke liefde, en aan communicatie op zoveel meer niveaus dan slechts de menselijke taal.

Leren en de magie van de ziel

Wanneer je samenleeft met een gezelschapsdier, is er voor beide partijen gelegenheid om te leren. Er zijn uitdagingen en kansen om te groeien: qua intelligente ervaring, persoonlijkheid, zelfs je immuunsysteem (dat uitdagingen nodig heeft om goed te functioneren). Met een robot krijg je niets van dat alles, plus: je mist de magie van een connectie met een levend wezen dat een ziel heeft. Ik heb honden gekend in vorige levens die me als spirit af en toe nog steeds opzoeken. Met een robot huisdier krijg je alleen maar leeg gemak en voorgeprogrammeerde reacties. Ik zou me met een robothond binnen een uur gruwelijk gaan vervelen.

Artificiële intelligentie is geen geest in de machine

Voor diegenen onder ons voor wie alleen de materiële wereld echt lijkt, zou het vervangen van echte mensen, dieren, en zelfs de realiteit met ‘slimme’ machines en elektronische illusie wellicht niet als zo’n probleem klinken. Ze zouden zelfs opgewonden met hun nieuwe speeltjes aan de slag kunnen gaan. Maar voor een wakker mens die weet dat hij een spiritueel wezen met een menselijke ervaring is, die gevoelig is voor subtiele energie, aangesloten is op de realiteiten boven 3D, en intuïtie, energie, aanraking, lichaamstaal en telepathie gebruikt om te communiceren en verbinden, is het iets heel anders. Voor diegenen onder ons, zijn de manifestaties van AI lege hulzen.

artificiele intelligentie

Lege wereld

Stel je een wereld voor waarin huisdieren, kassamedewerkers, receptionisten, verplegers, vrienden, familieleden worden vervangen door synthetische poppen. Waarom zou je een verbinding maken met een siliconenpop waar je geen hartsverbinding mee kunt maken, niet mee kunt lachen, samen eten, zelfs geen ruzie mee kunt maken? Daar valt geen echte voldoening uit te halen.
Bovendien, en dat is het griezeligste van alles: robots hebben geen geweten. Ze kunnen naar wens geprogrammeerd worden.  Stel je de mogelijkheden voor, voor diegenen die kwaad willen…

Natuur versus artificiële intelligentie

Met de ontwikkeling van technologie en AI vindt er ook een toenemende verwijdering van de natuur plaats. Maar wij zijn spirituele wezens in een aards lichaam en het lichaam heeft zijn eigen wijsheid. Ons verbinden met de aarde via ons lichaam is essentieel voor onze gezondheid, geluk en geestesgesteldheid. Ik heb mensen ontmoet die zich volledig hadden afgesloten van hun lichaam en hun gevoel en alleen op een intellectueel niveau functioneerden – en intellectueel gebrabbel produceerden dat volledig los stond van de realiteit. Het was onmogelijk een echte verbinding met hen te maken.

Nep

Voor degenen onder ons die bezig zijn psychologisch, spiritueel en emotioneel te groeien, en zich te ontwikkelen, is de introductie van AI een zorgwekkende ontwikkeling. Robots, hoe verfijnd hun programmering ook is, hebben geen bewustzijn, geen gevoelens, geen levensenergie, geen hart, geen ziel. Het is knap in elkaar gezette namaak. In essentie zijn robots niet veel verder geëvolueerd dan een pratende pop of een “slimme” stofzuiger.

de uitdaging van artificiële intelligentie

Zoals met alles in het leven, zullen wij mensen levenslessen leren, groeien en evolueren, niet ondanks de uitdagingen die op ons pad komen, maar dankzij onze uitdagingen. AI zal geen uitzondering zijn. De grote uitdaging voor mensen in deze tijd van nepnieuws, nepmensen, nepervaringen, waar buitenkant en illusie regeren, is om het juiste onderscheid te leren maken, door illusies heen te kijken en altijd weer te kiezen voor wat waar en echt is. De razendsnelle ontwikkeling van AI zal deze noodzaak alleen maar versnellen.

Keuzes

Mensen zullen geconfronteerd worden met keuzes als deze: wil ik lege perfectie zonder ergens moeite voor te doen OF kies ik voor het echte leven, voor echte verbindingen en ervaringen die tijd, moeite en energie vergen? Wil ik de illusie van geluk, een makkelijke vervanging, OF wil ik er energie in steken de echte vervulling te ervaren?
Er is geen vervanger voor de vreugde en vervoering die een echte verbinding met je ware, authentieke zelf je geeft, met een ander, met het goddelijke en de planeet. Niets anders kan zich ermee vergelijken. Geen enkel plastic persoon kan daaraan voldoen.

Conclusie

De manier om AI verantwoordelijk te gebruiken, voor ons als consumenten, is alleen AI te gebruiken die het leven verrijkt, en geen AI die als vervanger voor leven dient. Voor de mensheid als geheel zal de uitdaging zijn AI verantwoordelijk te implementeren, op een manier die de mensheid dient, voor de groei, vooruitgang en het welzijn van iedereen.

Dit artikel van drs. Wendy Gillissen is een vertaling van haar oorspronkelijke gastblog voor Barbara Franken op Barbara’s site MeMyMagnificentSelf

Picture of Wendy Gillissen

Wendy Gillissen

Drs. Wendy Gillissen is psychologe, reïncarnatietherapeute en auteur van de in de Verenigde Staten bekroonde spirituele avonturenroman ‘De vloek van de Tahiéra’.
5-hoek

Overige artikelen

Loslaten: waarom is dat zo moeilijk?
Met jezelf verbinden middels Geweldloze Communicatie
Verantwoordelijkheid nemen: De Kracht van Geweldloze Communicatie
Zes ondersteunende principes voor ouders van hooggevoelige kinderen
De grootste valkuil in het spirituele landschap
Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
Neurowetenschappers laten zien wat vasten doet met je brein
Gidsen en begeleiders: herken jij de aanwijzingen?
De kracht van woede in zeven stappen
Je huis beschermen met bergkristal